Volkoren pizza zelf maken
Ik maak dit deeg altijd in bulk. En dan bak ik er van alles van. Ook pizza. Die bak ik voor en vries ze dan in. Altijd handig.
Boodschappenlijst:
melk
bloem
volkorenmeel (niet nodig als je niet zo een vezelrijk brood wilt)
suiker
gist
olie (zonnebloem of olijf)
zout
baksoda
bakpoeder
De gezondere versie van dit brood:
Vervang 4 koppen witte bloem door 4 koppen volkorenmeel en voeg 2 extra (!!) koppen bloem toe. Zonder de extra bloem is het een taai en plakkerig deeg. U bent gewaarschuwd.
Neem zoveel deeg als je wilt om pizza’s van te maken. Zet de rest van het deeg terug in de koelkast.
Ik duw het deeg altijd een beetje in de vorm. Je kan natuurlijk een deegroller nemen, maar die moet je dan weer afwassen. Zo ziet mijn deeg er uit:
Aan de randen iets dikker dan in het midden.
Maak er een pizza van door *iets* van tomaat op te doen. In mijn geval ketchup. Ik was lui. En had niets anders. Maar zelf gemaakt e pastasaus is goed of gekochte pastasaus is ook goed. Ik had alleen ketchup.
En toen voelde ik me culinair worden. Ik heb er rozemarijn over gesprenkeld. Mooi woord.
Enfin. Laat het deeg wat rijzen. Minimaal een half uur, maar wanneer je het deeg uit de koelkast hebt gehaald kun je gerust drie uren wachten.
Bak ze dan in een voorverwarmde oven (180 graden Celsius) in ongeveer 10 tot 20 minuten gaar. Grote pizza’s hebben langer nodig dan twee kleintjes. Je kunt ze nu invriezen en bewaren voor een andere keer. Heb je trek? Lees dan verder.
Wanneer iedereen omvalt van de trek beleg je de pizza’s met kaas, salami, ham of wat je wilt en zet ze nog even in een voorverwarmde oven (200 graden Celsius) en bakt ze in een paar minuten af. Ze hoeven alleen maar warm/ heet te worden, gaar zijn ze al.

Geef een reactie