Sunday , 26 October 2014

Sourdough brood, zelf maken

IMG_9181

Broerlief nam het voor mij mee uit San Francisco. Sourdough Starter. De eerste had ik gemaakt met veel liefde en aandacht. Om hem vervolgens genadeloos te verwaarlozen. En dat kan niet. Dan sterft hij.

De tweede keer ging er iets mis. Puberdochter kwam ‘s middags binnen en vroeg of ik toch een koe had aangeschaft. Het rook naar koeienmest in huis. Eén blik op mijn rijzende, gistende en groeiende drab was genoeg om haar doen te besluiten dat het iets héél vies was. En dat was ook zo.

Ik heb nog staan twijfelen of ik het wel of niet weg zou doen. Maar het priemende oog van Puberdochter deed mij besluiten het weg te doen. Voor de lieve vrede.

Oei. En toen was er nog één zakje over. Eén kans op Sourdough à la San Francisco. Deze keer mag ik niet verpesten. Anders moet ik tot het einde van het jaar wachten. Broerlief gaat dan pas weer naar de USA. Goede kans dat ik natuurlijk midden in de zomer ontzettend veel zin krijg in Sourdough brood. Zo gaat dat met alles dat je niet in huis hebt.

Tot mijn grote vreugde ontstond er daadwerkelijk een laagje bruin water op de starter. En het rook ook goed. Beetje vreemd, maar zeker niet vies.

Om niet ergens alsnog een teleurstelling te moeten incasseren deed ik precies zoals het recept het opgaf. Precies. Stap-voor-stap.
Dat duurde drie dagen. Drie lange dagen voordat ik een brood had.

Maar toen had ik ook wat.
Een brood met een krokante korst, grof elastisch kruim en een tikkeltje zurige smaak. Ik at mijn aller eerste Sourdough met geitenkaas, tomaat en basilicum. Hemel op aarde.

PS. En nu heb ik voor de rest van mijn leven dit gist. Wanneer ik het goed verzorg. Anders sterft het en weet ik zeker dat ik voor het einde van het jaar daar is, trek krijg in een Sourdough brood.

PS 2. Wil je ook een starter maken? Hier staat hoe je dat kunt doen.

 

Hieronder het recept van dit brood:

[amd-recipeseo-recipe:13]
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Comments

comments

Powered by Facebook Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>