Thursday , 2 October 2014

Kruidenrub voor Spareribs zelf maken

Kruidenrub voor Spareribs zelf maken

Kruidenrub voor Spareribs zelf maken

Mijn vader heeft een regel. Voor hem een heel belangrijke regel.
Soms tot mijn grote vreugde, soms drijft het mij tot waanzin.

Daarbij kost het mij nogal wat organisatietalent.
Schuiven, passen en meten. Ordenen en plannen wanneer wat op welke dag gebruikt wordt.

Ook het schiften van wat er wel gebruikt kan worden en wat niet. Mijn vader is namelijk niet kieskeurig. Om het jaar is het weer zover. Dan wordt de regel uitgevoerd.

De regel is namelijk: Wanneer ik op vakantie ga, dan moeten de vriezers leeg. Drie stuks. Eén grote en twee kleine. En mijn vader is een verzamelaar. Van eten. Ik heb het niet van een vreemde.

De dagen voor de vakantie is het een komen en gaan. Tassen met diepgevroren etenswaren. Varkensoren, okra’s, gevriesdroogde tartaartjes, sperziebonen, soepgroenten, rundvlees, pizza’s, loempia’s, zakken friet, varkenspoten, kroketten en dingen die ik niet kan herkennen.

Heel dit gedoe is ooit gekomen omdat er ooit eens is ingebroken in de schuur van mijn vader. Ze hebben alles meegenomen behalve de gans die er in lag en vastgevroren zat aan de wand van de vriezer.
Hij was er ziek van.
Al dat eten.

Enfin.

Onder andere kwam er ook een zak met spareribs uit zijn vriezer. Die zagen er goed uit. Daar hadden we wel zin in.

Onderstaand recept is voor 1 sparerib aan een stuk.

Dit heb ik gebruikt:

  • 1 eetlepel bruine basterdsuiker
  • 1/2 theelepel groentenzout of gewoon zout
  • 1 theelepel knoflookpoeder
  • 1/2 theelepel uienpoeder
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • 1 theelepel gemalen zwarte peper
  • een snuf chillipoeder

Zo maakte ik het:

  • Meng alles door elkaar en wrijf de spareribs er mee in.
  • Leg de spareribs in een schaal en dek deze af met aluminiumfolie.
  • Zet de schaal in een voorverwarmde oven (180 graden Celsius).
  • Verwijder na een uur het aluminiumfolie.
  • Zet de spareribs weer terug in de oven en laat ze in 30 minuten bruin worden.

Voor de oplettende lezer: Ja, varkensoren. En ik moet mij er waarschijnlijk even geestelijk over heen zetten, maar ik ben echt van plan ze te bereiden en op te eten. Ik heb een recept gevonden in Worst, paté en andere Charcuterie uit de Franse keuken van Jane Grigson. Ik verzoek u vriendelijk doch dringend dit niet aan mijn gezin te vertellen.

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Comments

comments

Powered by Facebook Comments

One comment

  1. Henk Verhaar

    Ook lekker (heb ik niet van mezelf hoor): een rub met als basis gemalen koffie (bij voorkeur een espressoroast), en verder naar smaak zout peper chilipoeder komijn suiker.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>