Monday , 21 April 2014

Kikkererwtenbrood met Komijnzaad

Kikkererwtenbrood met Komijnzaad

Kikkererwtenbrood met Komijnzaad

Op Twitter hoorde ik van de #bonenestafette. Een actie om peulvruchten weer eens op de kaart te zetten. Want peulvruchten zijn gezond, duurzaam en lekker. Je kunt er alles over lezen op de site van de Bruinbonenbende.

Nu las ik dat het de bedoeling was om een aantal dagen bij iedere maaltijd bonen te eten. Drie maal per dag…

Daar kan ik met goed fatsoen niet mee aankomen hier thuis. Nu kan ik prima ontbijten met een restje chili con carne of linzensoep. Maar de rest wil brood.

Hummus als beleg?
Nee. Dat gaat het niet worden.

En verder was ik nogal inspiratieloos wanneer het op peulvruchten aan kwam.

Tot ik mij ineens bedacht dat ik regelmatig brood bak met kikkererwten. Het is een recept van Jamie Oliver en het is een succes wanneer we mensen te eten hebben. Het is een pitabroodje gemaakt van basisdeeg waar aan het eind kikkererwten doorheen gekneed worden. Nu zijn pita broodjes geen optie, maar een gewoon brood leek mij wel te kunnen.

Het brood is zacht van binnen en heeft een spannende smaak door de toegevoegde komijnzaadjes. Ik heb er ook drie gedroogde pepertjes door gedaan, maar dat hoeft natuurlijk niet. Getoast is het lekker met een plak oude kaas, of maak er een Egg in the Hole van. Of gewoon een plak brood met roomboter. Ook net zo lekker.

Enfin.
Hieronder het recept.

Kikkererwtenbrood met komijnzaad

Dit heb ik gebruikt:

 • 1 blik (netto 240 gram) kikkererwten, uitgelekt
 • 675 gram bloem
 • 1 zakje (7 gram) gist (korrels)
 • 1 eetlepel suiker
 • 130 milliliter melk
 • 200 milliliter water
 • 2 theelepels zout
 • 3 eetlepels roomboter
 • extra gesmolten roomboter om mee te bestrijken na het bakken
 • 2 eetlepels komijnzaad
 • 3 verkruimelde, gedroogde pepers (optioneel)

Zo maakte ik het:

Ik heb dit brood in de broodbakmachine laten kneden. Gemak dient de mens.

Volg de gebruiksaanwijzing op van de broodbakmachine. (De ene machine verlangt eerst de natte ingrediënten de andere broodbakmachine eerst de droge.)

Zet de machine op stand \'deeg\' en laat de machine je deeg kneden.

(Natuurlijk kan iedere manier van kneden. Op de hand of met de deeghaken kan ook.

Zorg er wel voor dat de kikkererwten goed doorgekneed worden en niet heel blijven. Bij deze methodes kun je de gewone werkwijze aanhouden voor het kneden van brood.)

Verwarm de over voor op 180 graden Celsius.

Vorm van het deeg een brood en snij de bovenkant een paar keer in met een vlijmscherp mes.

Bak het brood in 30 tot 40 minuten gaar. Het brood moet hol klinken wanneer je op de onderkant klopt.

Bestrijk het brood met de gesmolten roomboter direct nadat het uit de oven komt.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Comments

comments

Powered by Facebook Comments

4 comments

 1. Ooo nou ja zeg dat heb ik dus helemaal gemist en dat terwijl ik me suf heb gegeten aan peulvruchten de laatste weken. Haha… Klinkt ook lekker dat kikkererwtenbrood. Kikkererwten zijn toch wel een van mijn favoriete bonen…

 2. Hallo Es,
  Wat een inspirerend recept en Blog-stukje!
  Ik zat echt net gisteren te bedenken dat ik vaker vegetarisch wil eten (en dat betekent voor mij dus vaker peulvruchten).

  Dit brood klinkt heel lekker en wat een slimme oplossing om toch 3 x per dag peulvruchten te eten … ;-)))

 3. Hoi Spaarcentje! Ja hoor, het kan ook met volkoren of ander meel. Soms moet je dan even in de gaten houden of het niet te nat of te droog wordt. In het ‘Niet kneden deeg’ bleek het net zomaar uitwisselbaar.
  Beetje experimenteren dus.
  :)

 4. Wat een spannend recept! Ik ga het binnnekort eens uitproberen in een aangepaste variant (mag geen gist en suiker), dus dat wordt met bakpoeder, denk je dat het ook met meel kan in plaats van bloem? Vast wel he!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>