Warm.
Heel warm weer. Maar toch post ik dit recept maar eens. Het ligt al zolang te wachten! (Zoals zoveel foto’s….)
En eerlijk gezegd kan ik dit altijd wel eten. Juist als het warm is. Ik heb dan een voorkeur voor pittig eten. Mag het nog pittiger? Voeg dan gerust nog wat extra verse peper toe.
Wat ook goed past bij deze chili: een schep zure room. Dat neemt ook gelijk weer iets van de hitte weg. En soms serveer ik er witte gekookte rijst bij. Met extra sambal.
Enfin.
Het recept. En mocht het nu te warm zijn? Dan staat hij er nog wanneer het winter is en koud buiten is!
Gekruide pittige chili con carne
Kruidig en pittig gehakt met bruine bonen. Verwarmt je hart en ziel op gure dagen.
Dit heb ik gebruikt:
- 4 eetlepels olijfolie om in te bakken
- 500 gram gehakt (hoh)
- 1 klein blikje tomatenpuree
- 2 uien, fijn gesneden
- 2 tenen knoflook heel fijn gehakt of door de pers
- 1 Jalapeno of groene Spaanse peper, heel fijn gehakt met zaadjes
- 1 stengel bleekselderij, fijn gesneden
- 2 steranijs
- 200 milliliter rode wijn
- 1 theelepel marmite
- 1 blokje bouillon (rund of groenten)
- 1 blik gepelde tomaten (400 gr)
- 2 blikken bruine bonen, afgespoeld en uitgelekt
- vers gemalen zwarte peper, naar smaak
- zout, naar smaak
- 3 lenteui in ringetjes gesneden om te garneren
- .
Zo maak ik het (6-8 pers.):
- Verhit de olie in een grote pan.
- Bak in de hete olie het gehakt rul.
- Doe de tomatenpuree erbij en bak dit een minuutje mee.
- Voeg de uien, knoflook, peper en bleekselderij toe en bak dit op zacht vuur mee totdat de ui zacht is.
- Schenk de wijn erbij en laat dit op hoog vuur even doorkoken tot de alcohol is verdwenen.
- Dan kunnen de steranijs, marmite, bouillonblokje, gepelde tomaten en bruine bonen erbij. Laat dit onder af en toe roeren en op zacht vuur door en door warm worden..
- Serveer direct en strooi er wat lente-ui over.

Hallo Lucinda,
Ja hoor, je kunt het gewoon vervangen door wat water of bouillon.
een vervanging voor de rode wijn? kan water of bollionblokje?