Rode bietjes recept zelf maken
Hollandser kan het niet. Bietjes. Ik hou wel van bietjes. Vooral bietjes salade. Rode bietjes in blokjes snijden mengen met gekookte aardappel en mayonaise, echte mayonaise, wel te verstaan. Beetje peper en zout. En als het even kan een gesneden zoute haring er door. Of twee. En verse, rauwe gesnipperde ui. Veel.
In principe is dit natuurlijk heel makkelijk te maken. Alleen de zoute haring zou ik even moeten halen. De rest is in huis. Lekker. Vooral nu het weer ook zo goed is. Dan kunnen salades uitstekend. Ik kan elke dag wel salades eten.
Enfin.
Dat gebeurd hier niet. Niemand, behalve ik, blieft bietjes die niet ’traditioneel gemaakt’ zijn. Pardon? Precies. ‘Op de oud Hollandse manier’. Geraspt. Zeker niet in plakjes. Bietjes in plakjes of blokjes snijden is heiligschennis. Kijk maar eens goed op de gebruiksaanwijzing op een bietje. ‘Raspen’ staat er.
Omdat ik graag iedereen blij wil maken eten we dus bietjes die geraspt zijn. Ook lekker. Je kunt handschoenen aan trekken bij het raspen, maar meestal zijn je handen ’s avonds voor het naar bed gaan niet meer roze.
Rode Bietjes recept zelf maken
Dit heb ik gebruikt:
- 500 gram gekookte bietjes
- 1 eetlepel suiker
- 1/4 theelepel zout
- 2 eetlepels azijn
- 1/2 theelepel peper
- 1/2 theelepel gemalen kruidnagel
- 1 eetlepel water
- 2 theelepels maizena
Zo maakte ik het:
- Schil de bietjes en rasp ze met een grove rasp. Of doe dit in foodprocessor, nog sneller.
- Doe de bietjes in een pan met een dikke bodem.
- Maak van het water en en twee theelepels maizena een papje. Doe dit bij de bietjes.
- Doe de suiker, zout, azijn, peper en kruidnagel bij de bietjes in de pan.
- Zet de pan op het vuur en maak de bietjes warm. Zodra het heet is nog een minuutje op zacht vuur om de maizena te laten binden.
- Serveer direct.
2 reacties
In plaats van maizena vind ik het erg smakelijk om net voor het opdienen een half theekopje volle yoghurt er door te roeren.
Hallo Harry,
Dank voor deze tip!