
Rode Linzensoep met Ras el hanout en Merquez worstjes
Met verjaardagen is ‘eten bij Es’ altijd vaste prik. We nodigen nooit iemand uit, maar het zijn altijd dezelfde mensen. De buren (zes stuks, sinds de kinderen de deur uit zijn), een collega (die vaker aanschuift, want koken vind ze stom), mijn ouders met aanhang (drie stuks), mijn broer (die kan nooit genoeg krijgen van eten), Pubervriendin van Puberdochter en dan wij zelf. Het past altijd net en anders nemen de buren een stoel mee.
Op deze dagen bak ik brood in bulk. Een grote kom met kruidenboter erbij. Als starter eerst soep. Een grote pan soep. Wat ik daarna op tafel zet ligt een beetje aan het seizoen. In de winter (mijn verjaardag) kies ik vaak voor een ovenschotel of een langzaam gegaarde buikspek uit de oven. In de zomer (de rest van het gezin) is het vaak sate of iets anders van de BBQ. Een schaal met één of andere salade staat altijd op tafel.
Afgelopen keer maakte ik linzensoep. Ik had al eeuwen een zak linzen in de keukenlade liggen en daar moest eens iets mee gedaan worden.
Nieuwsgierig naar meer recepten? Volg mij dan op Pinterest!
Rode Linzensoep met Ras el hanout en Merquez worstjes


Rode Linzensoep met Ras el hanout en Merquez worstjes
Ingrediënten
- 2 uien grof gehakt
- 70 gram tomatenpuree
- 1 eetlepel Ras el hanout
- 4 tenen knoflook fijn gehakt
- 3 grote aardappelen in blokjes
- 400 gram rode linzen
- 4 blokjes bouillon groenten of rund
- 2000 milliliter water
- 3 theelepels citroenrasp
- 6 eetlepels olijfolie
- 6 merquez worstjes
Instructies
- Verwarm de olijfolie in een pan en fruit hierin de ras el hanout met de ui en knoflook tot de ze glazig zien.
- Voeg dan de tomatenpuree toe en bak deze twee minuten even mee.
- Voeg dan alle andere ingrediënten toe, behalve de citroenschil en zet het vuur hoog.
- Breng alles aan de kook, draai het vuur dan half oog en leg een deksel op de pan.
- Kook de soep 30 minuten, voeg de citroenrasp toe en kijk of de linzen en aardappel zacht zijn. Zijn ze nog hard dan nog weer even laten koken.
- Haal de merquez worstjes eruit en snijdt ze in plakjes.
- Wanneer de linzen en de aardappel zacht zijn de staafmixer of roerzeef gebruiken om de soep te pureren.
- Voeg de plakjes worst toe en laat alles door en door warm worden.