Luxe boterige ontbijt of brunch broodjes

door Es
Luxe boterige ontbijt of brunch broodjes

Luxe boterige ontbijt of brunch broodjes

 

Luxe boterige ontbijt of brunch broodjes

Dit deeg lijkt een beetje op brioche. Boterrijk brood. Het verschil is dat deze broodjes niet zoet smaken. Ze zijn dus ook geschikt voor hartig beleg.
Ik vind het een absoluut luxe brood. Om mee te ontbijten of te brunchen.

Om dit deeg te maken heb je een keukenmachine nodig met kneedfunctie of de handmixer met de deeghaken. Met de hand is dit deeg niet te maken. Door de warmte van je handen smelt de boter. Daarbij is het een nogal plakkerig deeg.
Heel onhandig. Don’t ask.

Dit brood vriest trouwens heel goed in. Dus geen kerstress. Bak het gewoon van te voren.

Nodig:

  • 2 kleine eieren
  • 125 gram (brood)bloem
  • 7 gram gist (korrels) (is 1 zakje)
  • 70 milliliter lauwe melk

Roer dit allemaal door elkaar in een mengkom.

Strooi er nog eens 125 gram bloem over en zet dit 45 minuten weg. Op kamertemperatuur. Het geheel moet goed gerezen zijn voordat je aan de volgende stap begint.

Voeg dan:

  • 125 gram bloem, 4 geklutste eieren, 7 gram zout en 35 gram suiker toe en mix totdat het een samenhangend deeg wordt. Laat dit 10 minuten staan.
  • Voeg dan nog 65 gram bloem toe en kneed het deeg 10 minuten. Schraap af en toe het deeg van de wanden.
  • Laat het deeg weer 15 minuten rusten.
  • 170 gram roomboter in blokjes. Toevoegen. Beetje bij beetje.
  • Schraap het deeg uit de kom en leg het in een ingevette kom. Dek af met een douchemuts of vershoudfolie. Laat het deeg 2 uren rijzen.
  • Druk het deeg plat, leg het terug in een ingevette schaal. Dek het weer af en zet hem een nacht in de koelkast.

Het in de koelkast leggen kun je niet overslaan. Op de eerste plaats zorgt het voor smaak. Op de tweede plaats is dit deeg niet te hanteren wanneer het op kamertemperatuur is.

De volgende dag:

Extra nodig: een los geklopt ei

  • Leg twee bakplaten klaar. Bekleed ze met bakpapier. Of 1 bakblik en twee brioche vormen. Goed ingevet met boter.
  • Haal het deeg uit de koelkast en verdeel het in 12 gelijke stukken als je bolletjes wilt maken. Of in twee delen wanneer je het wil bakken in een brioche vorm.
  • Vorm er nu snel broodjes van voordat het deeg opwarmt. Leg ze op de bakplaten.
  • Verwarm de oven voor op 160 graden Celsius.
  • Zodra de broodjes bijna een keer zo groot zijn gerezen bestrijk je ze met het los geklopte ei. Schuif  ze nu (voorzichtig!) in de oven.
  • Bak de broodjes in 25 tot 35 minuten af. Briochevormen 10 tot 15 minuten langer.
  • Mochten de broodjes te donker worden, draai de temperatuur dan iets lager.

Hier nog een filmpje over het vormen van brioche.

You may also like

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Voor functionaliteit en uw gebruiksgemak gebruiken wij cookies. Door op accepteren te klikken gaat u hiermee akkoord. Accepteren Lees meer