Recept Ciabatta zelf maken en bakken
Brood. Er is iets bevredigend aan. De geur van gist, de geur van vers gebakken brood en dan het (lange) wachten tot het genoeg afgekoeld is om te kunnen snijden.
En dan is het spannend. Want ik wil graag brood met wat gaten in het kruim, maar dan weer geen gatenbrood. Ja, ik ben een moeilijk mens.
Dat ‘gaten’ in je brood krijgen is nog een hele toestand. Dat gaat namelijk alleen met deeg dat wat meer vocht bevat. Wat zoveel betekend: Plakt. Deeg dat uiteindelijk meer op mijn handen zit dan op de bakplaat.
Ook leuk: de telefoon gaat dan altijd. Dat werkt zo met plakdeeg.
Enfin.
Ciabatta is ook een wat natter deeg. Maar ja, lekker. Dus na wat testen vind in dit het beste recept.
Begin een dag van te voren!
Dit heb ik gebruikt:
Voor de biga:
- 125 gram bloem
- 75 milliliter water (lauw)
- 2 gram gist (korrels)
Biga maken:
- Meng alles goed door elkaar en kneed er een deegje van.
- Leg het deegje in een schaal dat is ingevet met wat olijfolie (de schaal moet groot genoeg zijn, het deegje rijst nog)
- Dek de schaal af met een stuk plastic folie of een douchemuts
- Zet het deegje weg op het aanrecht en laat het een nacht staan
Ciabatta maken:
- Doe 500 gram bloem in een schaal of mengkom van de keukenmachine.
- Verdeel de biga in kleine stukjes en doe deze bij de bloem.
- Giet er 400 milliliter lauw water bij.
- Doe er 3 gram gist (korrels) bij.
- Voeg er 6 gram zout aan toe.
- Roer nu met een pollepel alles goed door elkaar. Klop uit alle macht! Zo hard je kan! En dat voor een paar minuten.
- Pak een andere schaal of kom en doe er 4 eetlepels olijfolie in en wrijf je handen ook in met wat olijfolie.
- ‘Schenk’ het deeg in de andere schaal/ kom met olijfolie.
- Pak nu met je handen het deeg een aantal keren op en ‘vouw’ het steeds.
- Stop wanneer er bijna geen olijfolie meer op de bodem van de schaal/ kom over is.
- Dek de schaal af en laat het deeg ongeveer 1 uur rijzen. Het moet in volume verdubbeld zijn.
- Verwarm de oven voor op 225 graden Celsius. Het liefst met een pizzasteen. Niet aanwezig? Laat het bakblik erin zitten om gloeiend heet te worden.
- Bestuif het werkvlak met bloem en leg het deeg erop. Probeer zo min mogelijk het deeg plat te duwen.
- Verdeel het deeg in 2 stukken. Doe dit met een deegsteker of een mes.
- Rek ieder stuk uit en vouw de uiteinden terug naar het midden.
- Leg de ciabatta’s op een stuk bakpapier en laat ze nogmaals een uur rijzen. Of tot ze in volume verdubbeld zijn.
- Schuif de ciabatta’s voorzichtig in de oven en bak ze in 25 tot 30 minuten gaar. Ze moeten hol klinken als je op de onderkant klopt.
- Oven niet groot genoeg voor 2 ciabatta’s in 1 keer? Bak ze dan vlak na elkaar.
- Laat de ciabatta’s afkoelen op een rooster.
Eet smakelijk.