Afgelopen tijd maak ik veel mee.
Goede dingen.
Slechte dingen.
Maar vooral veel leuke dingen. En omdat het zo veel is, heb ik besloten om het in kleine stukjes op te delen. Anders worden de verhalen wel heel erg lang. En dat vind ik saai.
U weet natuurlijk al lang dat Simone en ik twee handen op één buik zijn. Wij kunnen nu eenmaal heel goed heel de dag samen zijn. In de keuken. In de Librije. Jurken passen. Eten. Persevenementen afgaan. En winkelen.
Ja, winkelen.
Samen koken is toch wel favoriet. En omdat we het zo vaak doen, heb ik een laptop vol met allemaal foto’s. Waar ik soms helemaal niet aan toe kom.
Maar nu wel.
Een Indonesische pudding of koek. Het is maar wat je wilt. Het lijkt veel op de spekkoek. Maar deze is net weer even anders. In smaak en in de manier van bereiden. Ik vind het heerlijk. Deed me gelijk weer terugdenken aan mijn kinderjaren.
Maak het eens zelf zou ik zeggen.
Indonesische pudding kue lapis recept


Indonesische pudding kue lapis recept
Equipment
- 1 cakeblik of taartvorm (of meerdere kleintjes) een (grote) pan waarin gestoomd kan worden
- 2 schalen voor het beslag
- 1 een (grote) pan waarin gestoomd kan worden
- 1 stoommand
Ingrediënten
- ½ theelepel zout
- 1 liter water
- 200 gram santen blok
- een paar pandanbladeren kan eventueel achterwege gelaten worden
- 250 gram witte bastersuiker
- 50 gram tapiocameel toko
- 250 gram rijstmeel
- 30 milliliter groene pandanpasta
- beetje olie om de vormen in te vetten
Instructies
- Los de santen op door hem met 1 liter water en een 1/2 theelepel zout in een pan te doen. Verwarm het zachtjes tot alle santen is opgelost. Laat hierin ook de eventuele pandanbladeren in meeverwarmen.
- Meng ondertussen de basterdsuiker, tapiocameel en rijstmeel in een kom.
- Haal de pandanbladeren uit de opgeloste santen. Laat het water-santen mengsel afkoelen.
- Maak van de afgekoelde santen-water mengsel en de basterdsuiker en meel een beslag. Roer goed zodat er geen klontjes meer in zitten.
- Verdeel het beslag in twee (0ngeveer) gelijke porties.
- Voeg aan één deel de pandanpasta toe en roer dit goed door.
- Breng het water in de stoompan aan de kook.
- Vet de vorm(en) in met wat olie.
- Zet de vorm in de stoompan en doe er een klein beetje van het beslag in.
- Laat de laag 6 tot 7 minuten stomen.
- Neem nu de andere kleur beslag en doe er een laagje op het vorige laagje. Laat dit ook weer 6 tot 7 minuten stomen.
- Ga zo door tot al het beslag op is.
- Laat de pudding iets afkoelen maar niet te veel. Eenmaal afgekoeld krijg je hem moeilijk uit de vorm.
- Serveer de kue lapis op kamertemperatuur.
5 reacties
Ik had geen stoompan dus probeerde het een beetje au bain marie te stomen (puddingvormpjes op omgekeerde ramekins in laagje kokend water) maar dat was geen succes. Met een restje van het beslag heb ik het net anders aangepakt: vuurvaste mok en in de magnetron ermee! Werkt ook prima. Ik heb het laagjes-effect laten zitten en het geheel iets van 2 minuten op 900 watt gedaan. Ietsje taai geworden. Toch kan ik me voorstellen dat als je het een beetje uitvogelt je prima (en lekker snel) dit in de magnetron kunt klaarmaken 🙂
Wat leuk dat je mij dat laat weten Susan! En ik denk dat de magnetron ook prima kan. Denk wel dat de structuur iets anders zal zijn. Maar aan de smaak zal het niks af doen. Laat je me weten wanneer je het uitgevogeld hebt? 🙂
[…] Simone gekookt alsof ons leven ervan af hing. Dagen later aten we nog steeds pulled pork, coleslaw, kue lapis, vindaloo en natuurlijk spekkoek! En ondanks dat ik niet met een ‘sweet tooth’ geboren […]
Goedemiddag,
Een vraagje, 30ml groene pandanpasta, klopt dat?
Ja, dat klopt. Dat is 2 eetlepels.