Recept Groningse eierballen

door Es
Recept Groningse eierballen

Persoonlijk moet ik er niet meer aan denken. Om elf uur ’s avonds nog onder de douche te stappen.
Om vervolgens twee uren later me in het feestgedruis te storten.

Die tijd ligt al lang achter me.

Groningen.
Ik ben dol op die stad.
Al ben ik er in jaren niet meer geweest. Maar de happy hours in de Groote Griet kan ik me nog levendig herinneren. Zo’n grote pul bier voor 2 gulden geloof ik.
Ik heb heel vaak gewenst dat de bussen een toilet hadden.
Maar dat terzijde…..

Na wat bier wilde iedereen wel wat eten.
En Groningen staat bekend om zijn eierballen.
Een gekookt ei in een jasje van ragout. En dat in een paneerlaag.

Sommige aten hem ‘speciaal’, opengesneden en dan met mayo, ketchup en rauwe uitjes ertussen.
Ik hou van gewoon, zo. Gewoon.

Ook die had ik al eeuwen (ja, de jaren beginnen te tellen…) niet meer gegeten. Hier kun je ze niet vinden. Dus besloot ik ze zelf eens te gaan maken. En dat was op zijn zachts gezegd een uitdaging…

Enfin.

Drie weken later heb ik het dan toch zo gekregen zoals ik ze hebben wilde. Ragout niet te dun en niet te dik. En een goede paneerlaag. Want anders lopen ze leeg in de hete olie. Geen grapje kan ik u verzekeren.

Dit is het uiteindelijke recept dat werkt.

Meer recepten of inspiratie nodig? Volg mij dan op Pinterest!

Recept Groningse eierballen

Recept Groningse eierballen

Recept Groningse eierballen

Es
Groningse eierballen recept. Deze met ragout en ei gevulde snack wordt gefrituurd en is vegetarisch. Budgetvriendelijk recept.
Voorbereidingstijd 1 uur
Bereidingstijd 6 minuten
Totale tijd 1 uur 6 minuten
Gang Snacks :: Hapjes
Keuken Hollandse
Porties 4 eieren

Ingrediënten
  

  • 50 gram boter
  • 70 gram bloem
  • 5 gram kerrie poeder ik gebruikte vadouvan
  • 1 bouillonblokje groenten, eventueel kip
  • ½ theelepel zout
  • ½ theelepel witte peper
  • 250 milliliter melk
  • 250 milliliter water
  • 1 eetlepel gedroogde peterselie
  • 2 theelepels citroensap
  • 4 gekookte eieren gepeld

Instructies
 

  • Smelt de boter in een pan, maar laat niet bruin worden.
  • Voeg de bloem, kerrie poeder, verkruimeld bouillonblokje, zout en witte peper toe.
  • Bak dit alles 2 tot 3 minuten op laag vuur.
  • Voeg dan in één keer de melk en het water toe.
  • Roer goed zodat er geen klontjes ontstaan.
  • Ga door tot de ragout dik is en gaar. (Dit kun je proeven, bloem die niet gaar is smaakt wat zoetig.)
  • Roer de gedroogde peterselie en citroensap erdoor.
  • Doe de ragout in een bakje en laat goed afkoelen.
  • Eierbal maken en paneren:
  • Zet drie borden klaar: 1 met bloem, 1 met het losgeklopte ei en 1 met paneermeel/ panko.
  • Verdeel de ragout in vier gelijke porties.
  • Neem een gekookt ei en rol deze even door de bloem.
  • Met natte handen de ragout om het ei heen boetseren (Ja, dat is nogal een klusje, maar er komt handigheid in!)
  • Haal het ei met de ragout door de bloem, dan door het ei en tot slot door het paneermeel/ panko.
  • Voor de zekerheid zou een extra laag met ei en paneermeel kunnen. Zorg er in ieder geval voor dat er een ruime paneerlaag om ragout zit.
  • Frituren:
  • Verwarm de olie toto 180 graden Celsius.
  • Frituur de eierballen in 4 tot 6 minuten goudbruin en warm.
  • Serveer direct.
Misschien vind je dit ook leuk

You may also like

8 reacties

Kim 14/04/2015 - 08:52

Yes. Hier worden wij als Groningers blij van!

Antwoord
Es 14/04/2015 - 10:10

Kijk! Dat is nog eens een compliment! 🙂

Antwoord
alexa 14/04/2015 - 12:08

ik ken dit echt helemaal niet en ben nu best benieuwd heo het smaakt haha

Antwoord
Es 14/04/2015 - 13:12

Het is best een hele hap, echt van dat eten dat je na flink pimpelen eet…. Maar ook zo is het heerlijk.
En het is ook leuk als vega gerecht met een salade ofzo.
Ik ben benieuwd wat wat je ervan vind!

Antwoord
Es 14/04/2015 - 13:55

Ha Paul!
Wat leuk dat je reageert! Ik ben namelijk op die site uitgekomen in mijn zoektocht! Maar was de link weer kwijt….. (Story of my life…)

En nu mag ik me dus wel gaan schamen als Drentse met Groninger vader…. Verwesterd, laten we het daarop houden?
😉

PS Ik wist niet dat je uit Groningen kwam!

Antwoord
Rish 11/06/2016 - 14:56

Hi Es’ ,

Zo supercool dat je dit heb gepost! Voor mij ook te lang geleden (5 jaar) dat ik hem at en ga hem zeker uitproberen!!!

Antwoord
Es 11/06/2016 - 14:58

Hi Rish! Sommige dingen móeten gewoon af en toe gegeten worden he? Uit sentiment. En leuk dat je zo enthousiast erover bent! Dank voor je reactie!

Antwoord

Laat een reactie achter

Rating recept




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Voor functionaliteit en uw gebruiksgemak gebruiken wij cookies. Door op accepteren te klikken gaat u hiermee akkoord. Accepteren Lees meer