Pittige tomatenjam recept

door Es
Pittige tomatenjam recept

Uitspraken en woorden.
Die alleen in een bepaalde streek van Nederland voorkomen. Ik vind het lastig….

Zo heb ik in bijna alle provincies gewoond en dus ook heel wat uitspraken gehoord. En mezelf regelmatig voor schut gezet… Zoals alleen Es dan kan.

‘Pittig’. In:”wat een pittig kind”. Ik dacht direct dat ze dochter een opgewonden standje vonden.
Maar nee, pittig is in Noord Holland: leuk, schattig, zich goed gedragend zoiets… Nou daar sta je dan.
Nog neusvleugelend….

“Hedde ge vaart”. In Brabant vragen ze dan of je misschien heimwee hebt. In Drenthe bedoelen ze met ‘vaart’ dat je haast hebt. Kunt u zich voorstellen hoe ik naarstig naar mijn kleding keek op een verjaardagsfeest? Ik was gewoon bang dat ik eruit zag alsof ik direct weer wilde vertrekken. Maar nee, ze vroegen of ik heimwee had….

Enfin.

Pittig. En dat is in de zin van ‘peper heet/ scherp’. Een jam om de soep of saus mee op te pimpen. Maar ook heel goed op een cracker met roomkaas. Of schep een lepel door de dressing van de salade. Of marineer er een stuk vlees in. Deze jam kan alle kanten op.

Pittige tomatenjam recept

Pittige tomatenjam recept

Pittige tomatenjam recept

Es
Deze jam is zoet, maar ook pittig. Een bijzondere combinatie die het goed doet bij vele, vooral Aziatisch, gerechten.
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 1 minuut
Gang Voorraad maken, Voorraadkast :: Condiment
Keuken Aziatisch
Porties 400 milliliter

Ingrediënten
  

  • 4 kleine trostomaten
  • 5 Spaanse peper in grove stukken gesneden
  • 90 milliliter limoensap vers of uit een flesje
  • 2 tenen knoflook grof gehakt
  • 30 milliliter vissaus
  • 225 gram kristalsuiker

Instructies
 

  • Pureer alle ingrediënten (zonder de suiker) met een staafmixer heel fijn.
  • Giet dit in een pan met dikke bodem en voeg de suiker toe.
  • Zet het vuur half hoog en breng alles aan de kook. Roer regelmatig.
  • Zodra alles kookt en de suiker is opgelost het vuur zachter zetten.
  • Onder af en toe goed roeren de jam in ongeveer 20 minuten inkoken.
  • Schep de jam in een brandschone pot. Sluit het deksel en laat afkoelen.
  • Bewaar de jam eenmaal aangebroken in de koelkast.
Trefwoord jam, tomaat, zelf maken

You may also like

2 reacties

Nell Nijssen 12/07/2015 - 14:30

Vaart. Ik heb het nog steeds naar mijn Brabant. Intussen roep ik steeds vaker dat ik vàèke heb. Slaap dus. Maar met jouw lekkere recept voor pittige tomatenjam blijf ik wel wakker. Lekker!

Antwoord
Es 12/07/2015 - 14:53

Dat woord heb ik nog nooit gehoord! Wel ‘lui’ in de zin van moe in Brabant. Moest ik ook alweer aan wennen!
En dank voor je compliment Nell! X

Antwoord

Laat een reactie achter

Rating recept




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Voor functionaliteit en uw gebruiksgemak gebruiken wij cookies. Door op accepteren te klikken gaat u hiermee akkoord. Accepteren Lees meer