Recept yoghurt cake

door Es
Recept yoghurt cake

*onderstaande verhaal is niet, ik herhaal: níet, op waarheid gebaseerd*

Stel: Je hebt vind iemand leuk en je bent voorzichtig aan het daten geslagen. Het is allemaal nog zo pril dat je nog niet van plan bent om hem aan je ouders voor te stellen.

Dus zeer omslachtig worden de dates gepland. Sta je al bij de voordeur voordat de bel ingedrukt kan worden. En roep je snel “tot vanavond”.

En dan gaat het mis….

Date blijkt een kwartier eerder te komen.
Ouders verwachten bezoek. En ondertussen komt je opa ook nog onverwacht langs.
En opa besluit wel even in de tuin te gaan zitten. Want de bel gaat en je ouders verwachten ‘dat bezoek’.

En dan blijkt het ‘de date’ te zijn… Die ongemakkelijk door je moeder binnengelaten wordt. Je moeder die ook nog eens in haar allermalste kleding rondloopt omdat het zo warm is.

Hij stelt zich netjes voor. Moeder rent naar de keuken voor een handdoek, want hij blijkt allergisch te zijn voor katten. Dan wil ‘de date’ en zijn handen wassen. In de keuken, waar heel onhandig net niks is opgeruimd…
En dan spot hij ‘nog een meneer’ in de tuin (opa).
Heel even lijkt het erop alsof wij opa hebben verstopt voor de buitenwereld….

En dan kom je maar naar beneden en doet net alsof er niks aan de hand is. Dat het de normaalste zaak is dat wij opa verstoppen, het aanrecht een puinhoop is en dat je moeder altijd in zo’n flubber-broek met olifanten rondloopt.

Enfin.

Cake. Maar dan met minder calorieën. Daar houdt dochter tegenwoordig van. En hij was echt prima. Misschien nog wel beter dan ‘de echte’.

Recept yoghurt cake

Recept yoghurt cake

Recept yoghurt cake

Es
Een cake gemaakt met yoghurt in plaats van boter. Luchtig en snel gemaakt. Vervang voor een andere smaak de sinaasappel essence door een smaak naar eigen keus.
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 40 minuten
Totale tijd 50 minuten
Gang Zoet, zoeter zoetst
Keuken Hollandse
Porties 1 cake
calorieën 320 kcal

Ingrediënten
  

  • 300 gram Griekse yoghurt
  • 200 gram witte basterdsuiker
  • 60 gram zonnebloemolie
  • ½ theelepel zout
  • 1 theelepel sinaasappel essence kan vervangen worden door citroen essence
  • 2 eieren
  • 250 gram bloem
  • 2 theelepels bakpoeder = 8 gram
  • Extra nodig: springvorm 20 cm Ø poedersuiker om mee te bestuiven

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 175 graden Celsius.
  • Bekleed de bodem van de springvorm met een stuk bakpapier en vet de randen in met boter.
  • Meng de bakpoeder met de bloem.
  • Roer in een grote kom de Griekse yoghurt, basterdsuiker, zonnebloemolie, zout, sinaasappel essence en eieren door elkaar.
  • Zeef de bloem er boven en roer alles met een pollepel tot een glad beslag.
  • Schep het beslag in de springvorm en strijk de bovenkant glad.
  • Zet de vorm in de oven.
  • Bak de cake in 40 tot 45 minuten gaar. (Een prikker moet er schoon uitkomen wanneer je hem in de cake hebt gestoken)
  • Laat de cake afkoelen tot kamertemperatuur in de vorm.
  • Bestuif voor het serveren de cake met poedersuiker.
  • Bewaar de cake afgedekt in de koelkast.

 

 

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

You may also like

48 reacties

Martine - Duizenden1dag 16/09/2015 - 07:30

Ha ha ha, ik zie het helemaal voor me. En die cake lijkt me heerlijk.

Antwoord
Es 17/09/2015 - 13:25

Ssst! Zo gaat dat nu altijd hier! hahahaha
En die cake is ook lekker. Fris en niet droog! 🙂

Antwoord
Atie 30/09/2015 - 16:16

Ik heb hem gemaakt, en hij was vreselijk….niet zoet en niet luchtig.
(Ik ben ook gen bakwonder)
Wat kan er verkeerd zijn gegaan? Qua textuur was het net boterkoek. Alleen dan vies.

Antwoord
Es 30/09/2015 - 16:30

Oh my… Dat is niet leuk. Vooral niet wanneer je hebt zitten wachten tot er iets lekkers uit de oven komt…
Niet luchtig, ik ben bang dat dat mijn schuld is, volgens mij ben ik de bakpoeder vergeten te melden… Waarvoor mijn oprechte excuus!
En niet zoet, dat kan wel kloppen, hij is zeker niet zoet. Dus voor een zoete variant zou een ander recept geschikter zijn.
Ik hoop dat het je niet gedemotiveerd bent om nog eens iets te gaan bakken!

Antwoord
Atie 01/10/2015 - 11:18

Ahh dat verklaart het wel dan 🙂 En ik blijf zeker bakken, je leert meer van mislukkingen dan van successen toch?

Antwoord
Es 01/10/2015 - 12:58

Ah! Gelukkig dat je blijft bakken! En nogmaals sorry. Soms zie ik wel eens iets over het hoofd, heb geen eindredactie…. Ik doe altijd mijn best maar zul je net zien dat dit gebeurd….
En dankjewel voor het reageren, dat waardeer ik zeer!

Antwoord
soraya 15/12/2015 - 17:06

Moet het perse Griekse joghurt zijn?? Heb altijd magere yoghurt in de kast! Is dat ook een optie?

Mvg

Antwoord
Es 15/12/2015 - 17:28

Hi Soraya,

Magere yoghurt kan ook wel. Alleen is die iets dunner. Ik zou dan iets minder gebruiken. Of je laat de yoghurt uitlekken in een schone theedoek. Laat je weten of het is gelukt?
Succes en dank voor je reactie!

Antwoord
Simone 08/01/2016 - 03:45

Hahahahaha! Ik krijg hele levendige visioenen bij dit verhaal… 🙂

Antwoord
Recept yoghurt cake recipe | Top Yummy Cakes 12/01/2016 - 18:44

[…] Get the recipe […]

Antwoord
Tarta de yogur Casera muy Fácil | Fiestas y Cumples 15/02/2016 - 12:05

[…] Foto: Es Factory […]

Antwoord
Gracina 14/05/2016 - 20:54

Super lekker. Heb er cupcakes van gemaakt met citroen essence. Bedankt voor het recept.

Antwoord
Es 14/05/2016 - 20:56

Hi Gracina,
Wat leuk om te horen! En bedankt voor je reactie. Vind het erg leuk dat je mij dat hebt laten weten!
Fijn pinkster weekend!

Antwoord
Weekmenu maaltijden week 37 ~ Es' Factory 11/09/2016 - 07:01

[…] Ik heb het hier over ‘de Yoghurt Cake‘. […]

Antwoord
Lotte 10/10/2016 - 15:29

Superlekker!!!! Heb hem nu 2 keer gemaakt en er de tweede keer stukjes appel door gedaan. Om de bovenkant wat knapperiger te maken heb ik er een beetje vanillesuiker op gestrooid.
De cake is door de yoghurt heerlijk fris! Superrecept!!

Antwoord
Es 13/10/2016 - 09:29

Dankjewel voor je compliment! En ook leuk dat je je variatie tips even laat weten! 🙂
Es

Antwoord
Anky 23/11/2016 - 12:53

Bedankt voor dit lekkere recept. De yoghurt cake is heel goed gelukt. Heb alleen minder suiker en wat frambozrnlikeur erin gedaan met vanillesuiker. Ik woon op de Canarische eilanden. Als je nog meer van deze lekkere recepten hebt: graag.
Anky

Antwoord
Es 23/11/2016 - 13:29

Hallo Anky,

Dank je voor je reactie! Dat vind ik heel leuk om te lezen en te horen. Leuke tip ook met minder suiker en frambozenlikeur! En wat leuk om te weten dat mijn cake gewoon op de Canarische eilanden is gebakken!

Ik heb ruim 800 recepten op mijn blog staan, eerlijkheid gebied mij wel te zeggen dat het onderdeel ‘Zoet, zoeter zoetst’ iets is achtergebleven, maar daar wordt op dit moment aan gewerkt!

Hopelijk tot snel!

Hartelijke groet,

Esmée

Antwoord
Marie-Claire 27/12/2016 - 15:07

Bedankt van het lekker recept groetjes Marie-Claire

Antwoord
Es 27/12/2016 - 18:15

Hi Marie-Claire,
Dank voor je compliment en veel plezier ermee!

Antwoord
Eef 12/01/2017 - 19:07

Hoi Es,

Bedankt voor dit recept, de eerste keer dat ik een cake heb gebakken met zuivel. Ik heb nl franse magere kwark gebruikt ipv griekse yoghurt, daarna heb ik het beslag in een laag pizzabakblik gedaan en halve peren erop gelegd, bestrooit met kaneel.
ipv essence heb ik wat vers citroensap toegevoegd en hij ziet er fantastisch uit!!
We moeten alleen nog even proeven…..maar het beloofd heel wat!

Groetjes Eef

Antwoord
Es 12/01/2017 - 19:08

Hi Eef,
Wat klinkt dat goed zeg! En dank voor je reactie en leuke tip! Dat ga ik zelf ook eens proberen!

Antwoord
Ohmydish 23/01/2017 - 11:08

Deze yoghurt cake ziet er heerlijk zacht en sponsachtig uit, heerlijk! (overigens lijken de comments niet goed uit te lijnen op je site, alles is maar 1 woord breed)

Antwoord
Es 24/01/2017 - 17:09

Deze cake is echt al duizenden keren opgeslagen. Het is gewoon een makkelijk en fijn recept. Je kunt er ook appel door doen. Maakt hem nog frisser.
En ja, het klopt dat die comments niet goed uitgelijnd worden. Ik wil dat al een tijd fixen, maar ja, tijd. Ik heb gewoon niet genoeg tijd! Maar evengoed dank voor de melding!

Antwoord
Margot 06/03/2017 - 11:57

Hoi, deze cake is erg lekker, ik wil de volgende keer alleen ingekookte sinaasappelsap erbij doen (en dan geen essence), zodat de sinaasappelsmaak helemaal tot z’n recht komt. Verder wil ik het liefst niets weglaten. Weet u of dit mogelijk is en hoeveel ingekookte sinaasappelsap ik er bij kan doen dan, zodat de verhoudingen wel kloppen?

Groetjes,

Margot

Antwoord
Es 06/03/2017 - 18:35

Hi Margot,
Wat leuk om te horen dat je enthousiast bent over de cake.
Ik zou de (flink) ingekookte sinaasappelsap mengen met de yoghurt. Dus een deel van de yoghurt vervangen door het sap. Niet al te veel. En voor extra smaak zou je de rasp (zest) van de sinaasappel schil kunnen toevoegen.
Succes!

Antwoord
Margot 06/03/2017 - 20:56

Het is gelukt, dank voor je advies!
Ook de geraspte schil heb ik eraan toe gevoegd…

Nu genieten van een heerlijk taartje 🙂

Groetjes,

Margot

Antwoord
Es 06/03/2017 - 22:05

Dat vind ik echt leuk om te horen! Geniet ervan!
Liefs Es!

Antwoord
DebbieS 06/03/2017 - 12:36

Hallo Es,
Ik heb nu voor de tweede keer deze cake gebakken maar hij blijft steeds plat en niet luchtig….wel lekker gelukkig.
Wat kan ik fout gedaan hebben?

Antwoord
Es 06/03/2017 - 18:40

Hi Debbie,
Dat is altijd balen wanneer het dan niet wordt wat het zou moeten zijn…..
Wat ik kan bedenken is dat je te lang roert. Dan vormen zich gluten en wordt het deeg ’taai’. Minder lang roeren en eventueel 1 theelepel extra bakpoeder gebruiken.
Laat je weten of het heeft geholpen?

Antwoord
Petra 09/03/2017 - 12:28

Vandaag deze cake gemaakt. Maar ik heb aardbeienjoghurt gebruikt.
In één woord GEWELDIG.
Het recept heb ik gelijk bewaard.
Dankjewel voor het delen.

Antwoord
Es 09/03/2017 - 13:40

Hi Petra,
Wat een goed idee! Dankjewel voor je reactie en tip!

Antwoord
Loony 02/05/2017 - 10:35

Ik wil niet veel zeggen
maar deze Cake is echt een aanrader
ik hoop dat zij meer van dat Lekkers maakt zonder suiker en boter

Antwoord
Es 15/05/2017 - 14:04

Dankjewel voor je reactie en veel plezier met het recept!

Antwoord
Larissa 13/08/2017 - 14:29

Hoi, het huis ruikt heerlijk maar cake is een soort platte spons geworden 🙁 Heb mij exact aan de receptuur gehouden maar jammer genoeg niet gelukt. Heb wel stukje geproefd smaak was wel goed. Ik bak zeer regelmatig er mislukt zeer weinig snap er niets van. Niet te lang gemixt niet te lang in oven juiste receptuur en maat bakblik juiste temperatuur. Wat is er misgegaan?
Ik had mij zo op de cake verheugd
Groet Larissa

Antwoord
Es 13/08/2017 - 14:32

Hoi Larissa,
Wat een tegenvaller! 🙁
Ik heb geen idee wat er mis is gegaan. Ik hoor het namelijk meer dat hij niet gaat wordt. Maar ik hoor ook veel mensen waarbij het prima is gegaan. Dat maakt het voor mij heel lastig om in te zien wat er mis gaat bij de mislukte baksels….

Antwoord
Deborah 17/01/2018 - 10:27

5 sterren
Perfecte textuur: luchtig maar toch ook compact en ‘stevig’. Ik heb de sinaasappel essence vervangen door rasp van de schil van 1 limoen, en ook het sap van de limoen toegevoegd.

45 minuten bakken en hij was perfect gaar. Ook de poedersuiker erover is een goede tip, dat voegt echt iets toe.

Het wegen en mixen van de ingredienten die ik toch in huis had duurde iets van 5 minuten, dus hij was zo gemaakt!
Deze ga ik vaker maken 🙂

Antwoord
Es 17/01/2018 - 10:29

Hi Deborah,
Dank voor je positieve reactie en je tip van de schil van limoen!
🤗
En met poedersuiker ziet het er net weer iets feestelijker uit he?

Antwoord
Monique Holslag 28/01/2018 - 11:19

Hallo Esmee, leuke recepten! Ik had van Almhof de Griekse yoghurt met walnoten en honing in de koelkast staan, en daar heb ik nu een cake van in de oven staan!
Ik laat t weten hoe diemis geworden!
Groetjes Monique Holslag

Antwoord
Es 28/01/2018 - 11:49

Wat een leuke variatie! Ik ben benieuwd hoe het is geworden!

Antwoord
Monique Holslag 28/01/2018 - 12:56

Hi Esmee, zojuist een yoghurt cake gebakken met almhof walnoten honing Griekse yoghurt gemaakt.
Helaas niet goed gerezen dus een beetje mislukt. Zal er de volgende kee wat meer bakpoeder bij doen. Misschien is t handiger als je erbij zet hoeveel gram bakpoeder je moet gebruiken, want iedereen heeft een andere maat van theelepels!

Groetjes
Monique Holslag

Antwoord
Es 28/01/2018 - 12:58

Hi Monique,
Jammer dat hij niet zo goed gerezen is… 😞 En dank voor de tip! Ik zal het in grammen erbij zetten!
Fijne zondag nog!
Groetjes,
Esmée

Antwoord
Tina 01/03/2018 - 17:39

Heel erg bedankt voor je recept. De foto’s zien er al erg lekker uit. Zal ik direct in het weekend bakken 🙂

Antwoord
Es 01/03/2018 - 18:09

Jij bedankt voor je leuke reactie! Veel plezier ermee! 🤗

Antwoord
renata 23/01/2023 - 22:01

3 sterren
well, l made it, not bad. quick and easy. thank you

renata

Antwoord
Es 22/03/2023 - 16:22

Thank you for your nice comment Renata 🙂

Antwoord
FREDDY 06/06/2023 - 21:12

ik vond een heerlijk lekker dessert om tussen doortje te geven of bij groot bezoek

Antwoord
Es 18/06/2023 - 11:01

Dankjewel Freddy! Leuk om te horen!

Antwoord

Laat een reactie achter

Rating recept




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Voor functionaliteit en uw gebruiksgemak gebruiken wij cookies. Door op accepteren te klikken gaat u hiermee akkoord. Accepteren Lees meer