Alkalische noedels.
Nou, dat stond op mijn netvlies gebrand. Zeker omdat het boek aangeeft dat je dat gewoon thuis zelf kan maken.
Zo gezegd, zo gedaan.
Een dag (én aanrecht) vol met bloem en lange slierten bami.
Vorige week ontving ik het kookboek Nanban. En alsof het bij mij paste want ik ben helemaal in de ban van dit boek. Er zijn heel veel dingen die ik wil maken. Al moet ik wel zeggen dat het allemaal nogal bewerkelijk is. Dus die recepten zullen waarschijnlijk veel later verschijnen. Tijd is een raar ding…
Het alkalische staat voor de zouten die in het deeg zitten. Dit doet iets met de gluten. Die worden verstoord en daardoor krijg je een heel elastisch soort noedels.
Natuurlijk zijn de noedels/ ramen uit de winkel prima. Ze zijn dan misschien gekleurd met beta caroteen (komt uit de wortel) dus eigengemaakt is iets bleker. Maar nog leuker is dat je zelf je smaak kan geven aan de noedels/ ramen. Knoflook, chilipoeder, sesamolie of waar je zelf blij van wordt.
Het is even een werkje, maar ik vond het zo leuk om zelf ramen te hebben gemaakt!
PS Heel veel ramententjes kopen hun noedels. Een kom ramen is echt niet minder daardoor.
[bol_product_links block_id=”bol_57304c9579124_selected-products” products=”9200000052216229″ name=”nanban” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]
Japanse noedels ramen zelf maken
Japanse noedels zelf maken
Equipment
- Pasta machine
Ingrediënten
- 800 gram bloem zogenaamd pastabloem type 00
- extra bloem voor het bestuiven
- 5 eieren
- 110 milliliter water eventueel iets extra
- 30 milliliter sesamolie
- ½ theelepel keukenzout
- ½ theelepel witte peper poeder
- ½ theelepel knoflookpoeder
- eventueel 6 gram natrium- of kaliumcarbonaat
Instructies
- Kneed van het bloem, eieren, water, sesamolie, keukenzout, witte peper en knoflookpoeder (en eventueel het natrium- of kaliumcarbonaat) een zacht elastisch deeg. Het deeg mag niet meer plakken en aanvoelen als je oorlel.
- Is het iets te droog? Iets meer water. Iets te plakkerig? Iets meer bloem.
- Wikkel het deeg in vershoudfolie en leg het minimaal 30 minuten of maximaal 24 uren in de koelkast.
- Verdeel het deeg in 8 gelijke stukken.
- Bestuif het werkvlak flink met bloem.
- Pak een stukje deeg en druk het plat.
- Haal het stuk deeg door de pastamachine op de dikste stand.
- Zet de pastamachine op een standje dunner en haal weer het deeg erdoor.
- Ga zo door tot het deeg door de dunst mogelijke stand is gehaald.
- Zet het spaghetti hulpstuk op de pastamachine.
- Zorg dat er flink wat bloem op het stuk deeg is aangebracht.
- Haal het deeg door het spaghetti opzetstuk.
- Draai de noedels om je hand zodat er een soort van knoop ontstaat.
- Leg de noedels op een met bloem bestoven plank/ bord.
- Ga door tot je het gewenste aantal noedels hebt. 1 stuk deeg is genoeg voor 1 persoon.
- Deeg over? Leg het in de vriezer. Laat het ontdooien om er noedels van de maken zoals hierboven geschreven.
4 reacties
Wauw! Ik zag ze al voorbijkomen op Instagram toen je er druk mee bezig was maar wat ziet dit er waanzinnig lekker uit! Heerlijk met sesamolie, daar ben ik echt dol op 🙂
Die sesamolie maakt het echt zo anders en goed! En dank voor je compliment.
Hoi,
Ik las ergens dat men meestal 1/3 meel hoog in gluten en 2/3 deel meel laag in gluten gebruikt. Maar dit zou dan de elasticiteit van de noedels aantasten toch?
Gr Belinda
Hi Belinda,
Ik durf het niet met zekerheid te zeggen. Of beter: de chemische reactie kan ik niet uitleggen, maar door het loog (in dit geval natriumbicarbonaat) doet juist iets met de gluten.
Een specifiek antwoord moet ik je helaas schuldig blijven. 😱