Vrijdag visdag.
Toen ik lang geleden werkte in een katholiek ziekenhuis stond er altijd vis op het menu op de vrijdag. Het liefst met flageolet bonen. Die waren veruit niet favoriet bij mij. Later werd de keuken verbouwd en met die verandering werd ook het eten beter. Maar die visdag?
Die bleef.
Deze visburgers/ koekjes/ koeken maakte ik laatst. Want hoezeer ik ook van vis hou, partnerlief is niet van de vis. En om nu steeds voor iedereen iets anders te maken, daar had ik niet zoveel zin in….
Deze zijn goedgekeurd. Niet al te veel ‘vissige vis’, fris door de koriander en pittig door de peper. Ik serveerde de ze met de roerbak spinazie en zo heb je een complete maaltijd.
Ik gebruikte kabeljauw uit de vriezer. Zorg er dan wel voor dat ze goed ontdooid en uitgelekt zijn. De vorige keer dat ik deze probeerde te maken had ik dat niet gedaan en toen vielen ze uit elkaar…
Ze vriezen trouwens ook heel goed in. Dus maakte ik meer voor een andere dag waarop alles weer eens ‘snel snel’ moet. Volg het recept tot en met het paneren. Leg ze dan op een schaal of bakblik en vries ze in. Zodra ze door en door bevroren zijn kunnen ze in een bakje of zakje in de vriezer.
Recept vis aardappel koekjes

Aardappel vis koekjes recept
Ingrediënten
- 400 gram witvis kabeljauw of koolvis. Wanneer ze uit de diepvries komen: laat ze ontdooien en knijp het overtollige vocht eruit
- 250 gram gerookte forel of makreel
- bosje lente-ui fijn gesneden
- 2 of minder Spaanse peper, heel fijn gehakt, met of zonder zaadjes
- klein bosje koriander heel fijn gehakt
- 1 theelepel gemalen komijnzaad
- 600 gram gekookte aardappel
- peper en zout naar smaak
Voor het paneren:
- 150 gram bloem
- 2 eieren los geklopt
- 1 afbak stokbrood of paneermeel tot kruimels gemalen
Instructies
- Meng in een grote kom de witvis, gerookte forel, lente-ui, Spaanse peper, koriander, komijn en aardappel door elkaar.
- Breng op smaak met zout en peper.
- Verdeel de massa in 16 gelijke porties.
- Maak met je handen van elke portie een platte ronde schijf.
- Zet een kom met bloem, kom met de los geklopte eieren en een kom met de broodkruimels klaar.
- Haal de platte ronde schijf van het aardappel-vis mengsel eerst door de bloem.
- Dan door de eieren.
- En paneer het dan met de broodkruimels.
- Doe dit met alle schijven.
- Verhit in een grote pan een flinke laag zonnebloemolie.
- Bak de aardappel-vis koeken goudbruin en gaar. Dit duurt ongeveer 4 tot 5 minuten per kant.