170
Gado gado.
Waarschijnlijk mijnheert favoriete gerecht uit de Indische keuken. Ik zou zo een hele zomer kunnen leven op dit gerecht. Persoonlijk hou ik ervan wanneer de groenten door en door koud zijn en de saus warm.
Wanneer er meer mensen komen eten is het een mooi bijgerecht, maar wij eten het ook als (vegetarisch) hoofdgerecht.
Pindasaus voor gado gado recept
Pindasaus voor gado gado recept
Recept om zelf pindasaus te maken. Niet moeilijk om te maken. Lekker bij Gado Gado, maar ook bij rijst of sate.
Ingrediënten
- 1 rode ui fijn gesneden
- 3 tenen knoflook
- ½ theelepel trassi
- stukje sereh in kleine ringetjes gesneden
- 2- 3 verse rode pepers met of zonder zaadjes, afhankelijk hoe heet de saus moet worden
- scheutje zonnebloemolie om in te bakken
- ½ theelepel gemalen komijn
- 1 theelepel gemalen koriander
- 400 milliliter water misschien iets meer of minder
- 5 flinke eetlepels pindakaas met of zonder stukjes
- 1 el palmsuiker of bruine suiker
- 1 eetlepel ketjap manis
- 2 theelepels gedroogde chili vlokken
- 2 theelepels sambal die je lekker vind
- scheutje citroensap of limoensap
Instructies
- Stamp in een vijzel (of maal het fijn in het bakje van de staafmixer ) de ui, knoflook, trassi, sereh en rode peper tot een pasta.
- Verhit een scheut zonnebloemolie in een pan.
- Bak de pasta op half hoog vuur aan tot het geurig ruikt.
- Voeg de komijn en koriander toe en bak dit twee minuten mee.
- Giet het water in de pan. (Eventueel kun je nu alles fijn mixen met de staafmixer voor een gladde pindasaus.)
- Schep de Zeemansboter (of andere pindakaas) in de pan en los deze op in het water op half hoog vuur.
- Voeg nu de palmsuiker (of bruine suiker), ketjap, chili vlokken, sambal en citroen (of limoen) sap toe.
- Proef en breng op smaak met eventueel meer suiker, ketjap, chili vlokken, sambal en of citroensap.
- Voor een iets dikkere saus wat meer pindakaas toevoegen. Voor een iets dunnere saus wat water toevoegen.
- Laat het vuur half hoog staan en roer tussendoor goed.
- Wanneer er iets olie naar boven komt van de pindasaus dan is hij klaar. (Het lijkt alsof hij gaat schiften, maar dat hoort)
Lees mijn disclaimer over affiliate links.