Winterse kruidige granola zelf maken

door Es
Winterse kruidige granola zelf maken

U weet het onderhand wel. De post op zaterdag is voor @ZTRDG. En omdat ik afgelopen week toch al maanden voorloop maakt ik een cruesli met speculaaskruiden en honing. Warm en winters en ik zie mijzelf al zitten in de ochtend met een grote beker thee en yoghurt met deze cruesli.

Ik had nog een overrijpe banaan liggen. En die zijn eigenlijk het beste voor dit recept. Die zijn zoeter dan zijn gele broertjes.

Bak de granola/ cruesli goed bruin. Maar kijk aan het einde steeds regelmatig of het niet al te donker wordt. Er zit een fijne lijn tussen bruin en verbranden.
Just saying.

Winterse kruidige granola zelf maken

Winterse kruidige granola zelf maken

Winterse kruidige granola zelf maken

Es
Granola, of cruesli kan je prima zelf maken. Probeer deze winterse versie met banaan, appel en speculaas kruiden eens. Lekker met yoghurt of melk.
5 van 1 stem
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 30 minuten
Totale tijd 40 minuten
Gang Ontbijt
Keuken Hollandse
Porties 750 gram granola / cruesli

Ingrediënten
  

  • 1 over rijpe banaan
  • 1 appel
  • 1 eetlepel speculaaskruiden
  • 1 vanille peul alleen het merg
  • ½ theelepel zout
  • 300 gram havermout
  • 125 gram pecan noten of andere noten, naar smaak
  • 60 gram zonnebloempitten
  • 6 gedroogde abrikozen in heel kleine stukjes gesneden
  • 60 gram kokosolie
  • 60 gram honing

Instructies
 

  • Verwarm de over voor op 200 graden Celsius.
  • Bekleed een bakblik met een stuk bakpapier.
  • Pureer de banaan met de appel, speculaaskruiden, merg van de vanillepeul en het zout in het bakje van de staafmixer.
  • Meng de havermout, pecannoten, zonnebloempitten en gedroogde abrikozen stukjes in een grote kom.
  • Smelt de kokosolie met de honing zodat alles vloeibaar is.
  • Meng met je handen het appel-banaan mengsel en de honing met kokosolie met honing door de havermout.
  • Spreid het mengsel op de bakplaat met bakpapier.
  • Bak nu alles in ongeveer 30 minuten gaar en bruin.
  • Roer om de 10 minuten alles even goed om zodat alles bruin wordt.
  • Laat alles afkoelen en bewaar het in een goed afsluitbare pot.

Disclaimer: Deze post is tot stand gekomen in een samenwerking met ZTRDG en mij. Maar zoals altijd zijn alle meningen van mijzelf en ook de recepten.

You may also like

13 reacties

Esther 17/09/2016 - 08:12

Hmmmm ik kan hem hier bijna ruiken. Lekker!

Antwoord
Es 18/09/2016 - 13:11

Het is ook echt winters. (Ssst stiekem eet ik het zo uit de pot…. ?)

Antwoord
Anita 17/09/2016 - 09:19

5 sterren
Ohhh zalig

Antwoord
Es 18/09/2016 - 13:11

Niek heeft hem getest en vond het lekker. Hij heeft een pot mee. ☺️???

Antwoord
Anita 18/09/2016 - 14:28

Ik hoop dat hij hem niet zo lekker vind dat het volgende week op is.

Antwoord
Es 18/09/2016 - 16:43

Hahahahaha ? Nou. Dan maak ik wel nieuwe voor jou. ?

Antwoord
Demi | DE KOOKFABRIEK 20/09/2016 - 09:04

Mmm! Jammer dat de zomer op zijn einde loopt, maar ik kijk toch stiekem al een beetje uit naar de winterse smaken en geuren. Dit granolarecept past hier perfect bij!

Antwoord
Es 20/09/2016 - 13:21

Ja wel jammer. Maar winter is dan ook weer leuk. En dan weer de lente. Ieder seizoen weer iets anders. ☺️??

Antwoord
Marlies 20/09/2016 - 14:56

Leuk idee om de banaan te pureren. Zelfgemaakte granola is heerlijk en deze zal vast ook smaken.

Antwoord
Es 20/09/2016 - 16:28

De buurjongens hebben alles opgegeten. Ze vonden hem lekker en dachten eerst dat het chocolade was. ????

Antwoord
Henk Verhaar 26/09/2016 - 20:07

afgelopen zondag havermoutpap gemaakt van zelf geplette havervlokken, van haverkorrels zaterdag bij de molen gehaald. Pap van vers, zelf geplette havermout is, zo mogelijk, nóg lekkerder dan havermout van gekochte vlokken (en Veel lekkerder dan van de havermout van de Appie – afgelopen zomer in Noorwegen hadden we havermout van de Appie, havermout van de molen (allebei mee) en havermout van de Noren (Bjørn havregryn; toen we door de meegenomen havermout heen waren), dus we konden goed vergelijken).

Dus ook weer blij met mijn vlokkenmolen voor op de Ankarsrum. Net als met de graanmolen om tarwekorrels te malen tot meel voor verse pasta… (en nee, ik heb geen aandelen).

Antwoord
Es 28/09/2016 - 09:02

Hahaha Niet eens aandelen? Maar nu wil ik natuurlijk ook zelf geplette havervlokken! En die havervlokken van de Noren? Was dat wat?

Antwoord
Henk Verhaar 28/09/2016 - 09:16

Ja, Noorse havermout is prima. Maar in Noorwegen wordt dan ook veel meer zelf gemaakt en gebakken dan hier. Als je ziet wat een keus aan meelsoorten er in een standaard-supermarkt beschikbaar is…

Antwoord

Laat een reactie achter

Rating recept




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Voor functionaliteit en uw gebruiksgemak gebruiken wij cookies. Door op accepteren te klikken gaat u hiermee akkoord. Accepteren Lees meer