Winterse rundvlees champignons paprika stoofpot

door Es
Winterse rundvlees champignons paprika stoofpot

Dit jaar viel Sinterklaas een beetje in het water… Paps nog zo ziek, druk met werk en natuurlijk de bezoeken aan het ziekenhuis.

Maar nu het beter gaat ben ik in de ban van de aankomende kerst. En daar horen ook cadeautjes bij!

Mijn cadeautje kwam al lang voor kerst. Ik kreeg een mooie braadpan van Alva de Cook’On serie. Deze pan is van aluminium, dus superlicht! En dat was wel even wennen, want ik ben alleen de gietijzeren gewend.

Maar eenmaal gebruikt ben ik fan. Hij bakt niet aan, kan in de oven en in de vaatwasser. Dat laatste is vooral belangrijk voor mij. Maar ik moet zeggen dat hij echt heel makkelijk schoonmaakt.

Ik maakte deze stoofschotel in mijn pan. Veel stoofpot, want hij vriest prima in!

Meer recepten zien? Volg mij op Pinterest!

Winterse rundvlees champignons paprika stoofpot

Winterse rundvlees champignons paprika stoofpot

Winterse rundvlees champignons paprika stoofpot

Es
Een stoofpot met rundvlees en vol met groenten. Laat hem zacht stoven op een vlamverdeler of in de oven. Past prima bij rijst, aardappel, aardappelpuree, knapperig brood of pasta.
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 2 uur
Totale tijd 2 uur 15 minuten
Gang Hoofdgerecht
Keuken Hollandse
Porties 8 tot 10 personen

Ingrediënten
  

  • 1 kilo borstlappen rund, stoofvlees, in blokjes gesneden
  • 250 gram gerookte spekblokjes
  • 2 uien in halve ringen gesneden
  • 3 paprika’s schoongemaakt en in blokjes gesneden
  • 500 gram champignons schoongemaakt en in vieren gesneden
  • 4 takjes tijm of 1/2 theelepel gedroogde tijm
  • 2 bouillonblokjes rund
  • 150 gram creme fraiche
  • 1 flinke eetlepel bloem
  • Extra nodig: grote pan
  • peper en zout naar smaak

Instructies
 

  • Verhit boter en/ of olie in een grote pan.
  • Doe de blokjes rundvlees en de gerookte blokjes spek in de pan en bak alles bruin.
  • Voeg dan de ui ringen toe en bak deze even mee tot ze zacht zijn.
  • Doe de paprika’s, champignons, tijm en bouillonblokjes in de pan en laat alles op hoog vuur aan de kook komen.
  • Zet de pan op een vlamverdeler op zacht vuur of in een (voorverwarmde) oven (100 graden Celsius) en laat het rundvlees in ongeveer 2 uren gaar en zacht worden.
  • Controleer of het vlees uit elkaar te trekken is met twee vorken. Als dat gemakkelijk gaat is het goed.
  • Roer de bloem met een beker water (ongeveer 200 milliliter) los en voeg dit toe aan het vlees.
  • Laat de bloem alles binden onder voortdurend roeren. Dit duurt ongeveer 10 tot 15 minuten.
  • Voeg de creme fraiche toe en roer tot deze gesmolten is.
  • Proef en breng op smaak met peper en zout.
  • Serveer direct met brood, aardappelpuree of pasta.

Disclaimer: Ik kreeg deze pan opgestuurd, maar alle meningen zijn die van mijzelf.

You may also like

8 reacties

Rilana 13/12/2016 - 12:40

5 sterren
Wat ziet dat er ontzettend lekker uit zeg, ik ga dit snel eens klaarmaken!

Antwoord
Es 13/12/2016 - 13:50

Hi Rilana,
Dank voor je compliment! Veel plezier met het recept!

Antwoord
Lisette 06/08/2017 - 11:30

Moet er ook nog water na het bakken van het vlees en de uien etc bij?

Antwoord
Es 06/08/2017 - 11:35

Hoi Lisette,
Nee. In principe niet omdat de groenten best wel wat water bevatten. Maar kijk even af en toe. Mocht het te droog lijken kan er altijd een scheutje water bij.
En dank voor je reactie! Fijne zondag!

Antwoord
Ina 26/11/2017 - 10:57

Wanneer voeg je de crème fraiche toe? Kan het nergens teruglezen in het recept.

Antwoord
Es 26/11/2017 - 11:02

Hoi Ina,
Sorry. Ben ik vergeten. Na de bloem met water kan de creme fraiche erbij.
Fijne zondag!

Antwoord
roorda 03/02/2023 - 10:10

Hoi
Ik heb het recept gemaakt begin januari, ik vroeg me af of de bouillonblokjes niet in water moesten en heb maar wat gedaan.
Het resultaat was heerlijk, maar toch zou ik graag je reactie horen over de blokjes.

Esther.

Antwoord
Es 22/03/2023 - 16:25

Hallo Roorda,

Die vraag komt wel vaker bij dit recept 😉
Het water komt uit de groenten, die slinken en laten dat los. Maar je hebt het prima opgelost!

Dank voor je leuke reactie!

Antwoord

Laat een reactie achter

Rating recept




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Voor functionaliteit en uw gebruiksgemak gebruiken wij cookies. Door op accepteren te klikken gaat u hiermee akkoord. Accepteren Lees meer