Heet of pittig.
Ik kan er persoonlijk niet genoeg van krijgen. En er zijn ook nog eens verschillende soorten. Denk maar aan mosterd. Dat is een hele andere pittigheid dan sambal.
En onderling verschillen de pepers ook. Zo zijn de Surinaamse pepers veel aromatischer dan de rawit pepers. Die zijn gewoon scherp.
Deze soep heeft zijn pittigheid te danken aan de sichuan pepers. Deze zijn vooral voor in je mond heet. Verdovend heet. Maar ik hou ervan. (Ik heb geen idee hoe ik het anders moet zeggen)
En de hete bonensaus. (Die je vind bij de toko.)
‘Gewone’ bamisoep vind ik heerlijk. Maar dit is de robuustere en minder brave broertje.
Nieuwsgierig naar meer recepten? Volg mij dan op Pinterest!
Pittige rundvlees bamisoep recept

Pittige rundvlees bamisoep recept
Ingrediënten
- 3 liter water
- 1 kilo rundvlees stoof, in stukken gesneden
- 3 lenteui in grove stukken gesneden
- stuk gember in plakjes gesneden
- 60 milliliter shaoxing wijn
- 2 steranijs
- 3 eetlepels zonnebloemolie
- 1 eetlepel Sichuan peperkorrels gestampt in vijzel
- 2 uien in vieren gesneden (Haal boven en onderkant van de ui. Zet hem op zijn onderkant en snij hem in vieren. Zo krijg je ‘plakjes’.)
- 4 eetlepels hete bonenpasta
- 2 grote tomaten in grove stukken gesneden
- 100 milliliter lichte sojasaus
- 3 blaadjes djeruk peroet te verkrijgen bij de toko Gebruik eventueel laurierblad wanneer je het niet kunt krijgen
- 375 gram dunne bami/ noedels
- verse koriander gehakt
Instructies
- Schenk het water in een grote (soep)pan en leg het vlees hierin.
- Voeg de lenteui, gember, shoaxing wijn en steranijs toe.
- Laat alles nu op hoog vuur aan de kook komen.
- Draai, zodra het water kookt, het vuur laag.
- Schep met een schuimspaan het schuim, dat boven komt drijven, uit de pan. Gooi dit weg.
- Wanneer het grootste gedeelte van het schuim weg is geschept een deksel op de pan leggen.
- Kook het vlees in ongeveer 1 tot 1,5 uur gaar.
- Schep het vlees uit de pan en zet dit even weg.
- Giet de bouillon door een zeef in een grote kom.
- Maak de (soep)pan schoon en zet deze weer op het (hoge) vuur.
- Verhit de zonnebloemolie in de pan en laat dit redelijk heet worden.
- Doe de sichuan peper in de pan en bak deze een minuut.
- Voeg dan de ui, steranijs en hete bonenpasta en bak dit vijf minuten mee.
- Giet de gezeefde bouillon met het vlees in de pan
- Doe er de tomaat, sojasaus en djeruk peroet bij.
- Laat de bouillon aan de kook komen en draai dan het vuur zacht.
- Leg de bami/ noedels in de zacht kokende soep en laat dit in ongeveer 5 minuten gaar worden.
- Schep de soep in komen en garneer met de verse koriander.
- Serveer direct.