Aubergine ovenschotel met aardappel recept

door Es
Aubergine ovenschotel met aardappel recept

Tien procent van alle mensen in Nederland eten regelmatig aubergine. Dat is weinig en best jammer, want deze groente is voor allerlei bereidingen geschikt. Zwarte knoflook met aubergine bijvoorbeeld of gefrituurde aubergine staan al op mijn blog.

Vandaag geef ik het recept voor een ovenschotel met aubergine die hevig geïnspireerd is op de Griekse moussaka.

Meer recepten? Of inspiratie opdoen? Volg mij dan op Pinterest!

Aubergine ovenschotel met aardappel recept

Aubergine ovenschotel met aardappel recept

Aubergine ovenschotel met aardappel recept

Es
Deze aubergine ovenschotel met gehakt en aardappel is misschien een beetje bewerkelijk maar zo de moeite waard. Je kunt hem van te voren maken en bewaren in de koelkast of invriezen. (Laat hem voordat je hem in de oven zet dan wel ontdooien.
5 van 1 stem
Voorbereidingstijd 1 uur
Bereidingstijd 40 minuten
Totale tijd 1 uur 40 minuten
Gang Hoofdgerecht
Keuken Griekse
Porties 6 personen
calorieën 731 kcal

Ingrediënten
  

  • Voor de bechamelsaus:
  • 80 gram boter
  • 90 gram bloem
  • 1 theelepel witte peper
  • 1 theelepel zout
  • 1 liter melk
  • Voor de ovenschotel:
  • 4 aubergines in de lengte in dunne plakken gesneden
  • zout om de aubergines mee te bestrooien
  • 1 ui fijn gesnipperd
  • 500 gram gehakt
  • 2 tenen knoflook fijn gehakt of door de pers
  • 1 bouillonblokje groente of rund
  • 1 theelepel kaneel
  • 1 blik gepelde tomaten
  • 100 milliliter rode wijn Liever geen alcohol? Laat het dan gewoon weg
  • vers gemalen zwarte peper naar smaak
  • 800 gram aardappelschijfjes
  • 100 gram geraspte Parmezaanse kaas
  • Olijfolie om in te bakken

Instructies
 

  • Aubergines voorbereiden:
  • Zet een vergiet klaar op een grote kom.
  • Bestrooi de plakken aubergine met zout en leg ze in het vergiet.
  • Laat de aubergines minimaal een half uur uitlekken.
  • Bechamelsaus maken:
  • Smelt de boter in een pan.
  • Voeg de bloem, witte peper en zout toe en roer goed door tot er een bal deeg ontstaat.
  • Schenk in één keer de melk erbij.
  • Zet het vuur half hoog en blijf goed roeren met een garde.
  • Roer tot de bechamelsaus gebonden is. Dit duurt ongeveer 7 tot 10 minuten.
  • Haal de pan van het vuur en zet weg tot later gebruik.
  • Gehaktvulling voor de ovenschotel maken:
  • Verhit een scheut olijfolie in een hapjespan.
  • Doe de gesnipperde ui in de pan en bak deze tot hij zacht is.
  • Voeg het gehakt toe en bak dit rul.
  • Pers de tenen knoflook boven en de pan en verkruimel het bouillonblokje boven het gehakt.
  • Doe de kaneel in de pan en bak dit allemaal even mee.
  • Schenk de tomatenblokjes en de rode wijn in de pan.
  • Laat alles op hoog vuur aan de kook komen.
  • Draai dan het vuur zacht en laat alles, zonder deksel, een beetje inkoken.
  • Roer af en toe.
  • Proef en breng op smaak met eventueel wat zwarte peper en / of zout.
  • Aubergines bakken:
  • Dep de aubergines droog met wat keukenpapier.
  • Verhit een (grill)pan op hoog vuur.
  • Bak de aubergines om en om in de (grill)pan tot ze zacht zijn.
  • Leg de gegrilde aubergines op een bord en bewaar tot later gebruik.
  • Ovenschotel opbouwen:
  • Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.
  • Schep een derde van het gehaktmengsel in een (grote) ovenschaal.
  • Leg op het gehaktmengsel een laagje aardappelschijfjes.
  • Schik over de aardappelschijfjes de plakken aubergine.
  • Schep een laag bechamelsaus over de aubergine.
  • Verdeel dan weer een derde van het gehaktmengsel over de bechamelsaus, gevolgd door aardappelschijfjes en aubergine.
  • Maak dan nog 1 laag en sluit af met een laag bechamelsaus.
  • Bestrooi de ovenschotel met de geraspte Parmezaanse kaas.
  • Zet de ovenschotel in de oven en laat alles door en door warm worden in ongeveer 40 minuten.
  • Serveer direct. Lekker met een groene salade.

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

You may also like

2 reacties

Simone 10/08/2017 - 16:51

5 sterren
Ik ben aubergine fan! En dit ziet er lekker uit….! Dus dat werk lijkt me goed te doen hoor.

Antwoord
Es 11/08/2017 - 12:10

Dank! XXX
En het valt ook wel mee, maar lap tekst he? hahaha

Antwoord

Laat een reactie achter

Rating recept




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Voor functionaliteit en uw gebruiksgemak gebruiken wij cookies. Door op accepteren te klikken gaat u hiermee akkoord. Accepteren Lees meer