Waarom zou je toch in hemelsnaam dingen zelf willen maken?
Nou.
Gewoon.
Omdat het kan.
En misschien ook om te weten te komen hoeveel werk er vroeger werd besteed aan lekkernijen. Ergens denk ik dat ook dat je er meer van geniet.
Want een pak stroopwafels is zo gekocht. En dan kun je dat vrij makkelijk achteloos naar binnen werken.
Maar zelf gemaakt?
Dat is toch andere koek.
Het is een leuk werkje om met zijn tweeën te doen. Maar niet zo geschikt voor kleine kinderen, want de wafels zijn gloeiend heet wanneer ze opengesneden moeten worden.
Nieuwsgierig naar meer recepten? Volg mij dan op Pinterest!
Recept oud Hollandse stroopwafels zelf maken

Recept oud Hollandse stroopwafels zelf maken
Ingrediënten
- 500 gram bloem
- 250 gram boter gesmolten
- ½ theelepel zout
- 1 ei
- 150 gram witte basterdsuiker
- 14 gram gist korrels
- een klein beetje melk
- Voor de vulling:
- 400 gram stroop
- 250 gram bruine basterdsuiker donkerste variant
- 75 gram boter
- ½ theelepel kaneel
- Extra nodig: een wafelijzer voor platte wafels. In Drenthe noemen ze het een (kniepertjes ijzer
Instructies
- Kneed van het bloem, boter, zout en ei gist een deeg. Wanneer het te droog is voeg dan iets melk toe zodat je een zacht deeg krijgt.
- Vorm van het deeg een bol en leg het in een ingevette kom. Dek de kom af met een douchemuts, schone doek of een stuk vershoudfolie.
- Laat het deeg 45 minuten rijzen. (Het rijst niet heel erg veel.)
- Smelt, terwijl het deeg rijst, de stroop, bruine basterdsuiker en de boter in een steelpannetje.
- Roer de kaneel erdoor en laat het afkoelen.
- Stroopwafels maken:
- Verwarm het wafelijzer voor.
- Neem een stukje deeg en maak er een bolletje van zo groot als een stuiterbal.
- Leg het deeg in het wafelijzer en bak de wafel in ongeveer 1 to 2 minuten gaar.
- Haal de wafel uit het ijzer en snij hem direct doormidden zodat je 2 wafels krijgt.
- bestrijk 1 kant met het stroopmengsel en leg de andere helft er weer op.
- Laat de wafel afkoelen.
- Ga zo door tot al het deeg gebakken is,
2 reacties
Om het deeg te laten rijzen, zal er toch echt gist in moeten. Staat wel bij de ingredienten, maar niet bij de verwerking😁
Oh my! Dat gaat wel eens mis! Ik ga het direct aanpassen! Dank voor het opmerken!