Aquafaba.
Zo heet het weekvocht van kikkererwten. En ik wist dat je er meringues van kan maken. Maar mayonaise, dat was mij onbekend. Eigenlijk wel logisch want het is eiwitrijk. Net zoals eiwit van een ei.
Maar dat kwartje viel pas later…
Eerst had ik zo mijn bedenkingen. Want A: Ik ben niet vegetarisch of veganistisch. En B: ik zag het nut er niet zo van in.
Toen bedacht ik me dat het eigenlijk een heel handig recept is. Stel je hebt geen eieren meer in huis? Of je bent zwanger, of je hebt jonge kinderen, of iemand met een zwakke weerstand. Die wil je geen rauw ei laten eten.
Je kunt aan deze mayonaise ook allerlei smaakjes aan geven. Pureer een teen knoflook mee, of een pepertje. Voeg er gerookte paprikapoeder aan toe voor een pittige en rokerige smaak. Maar ook verse kruiden zoals basilicum, dille, dragon en dergelijke maken een bijzondere saus.
Recept veganistische mayonaise
Recept veganistische mayonaise
Ingrediënten
- 45 milliliter kikkererwtvocht
- ½ eetlepel mosterd grof of fijn, naar smaak
- sap van 1/2 citroen
- zonnebloemolie of een heel milde olijfolie Ongeveer 200 milliliter
- peper en zout naar smaak
- Extra nodig: Staafmixer
Instructies
- Doe het kikkererwtenvocht met de mosterd en sap van de citroen in de hoge mengbeker van de staafmixer.
- Doe er alvast wat zout en peper bij.
- Zet de staafmixer even aan en meng alles kort.
- Begin dan met een heel klein beetje olie en meng met de staafmixer.
- Laat de staafmixer draaien en voeg dan steeds een beetje olie toe tot het mengsel dikker wordt.
- Wanneer het dikker is geworden kan de olie er in een dun straaltje bij.
- Hoe meer olie hoe dikker de mayonaise wordt.
- Stop wanneer je de mayonaise dik genoeg vind.
- Mocht hij iets te dik zijn naar je smaak, dan kun je hem iets verdunnen met citroensap of water.
- Proef en brengt op smaak met peper en zout.