Waar mag ik je ’s nachts voor wakker maken?
Rendang!
Altijd!
Dat pittige lang gestoofde rundvlees. En dan met rijst en koude komkommer in zoet zuur…
En gek genoeg heb ik hier nog nooit een recept voor dit fantastische recept geplaatst! Hij staat in het boek van Simone. Maak het regelmatig wanneer er mensen komen eten.
Soms zie ik recepten waar veel saus bij is. Ik ken die variant niet. Bij mij ‘moet’ hij wat aan de droge kant zijn. Soms bak ik hem nog eventjes langer door zonder deksel op de pan.
Terwijl ik er hier over schrijf, ruik ik het bijna al in mijn keuken. Maar dat kan helemaal niet, want ik eet vanavond erwtensoep.
Snel maar weer eens maken.
Voor nu wens ik jullie veel plezier met dit recept!
Nieuwsgierig naar meer recepten? Volg mij dan op Pinterest!
Recept rendang van Es


Recept rendang van Es
Ingrediënten
- 1,5 kg rundvlees stoofvlees, in grove blokken gesneden
- 3 grote uien grof gesnipperd
- 7 teentjes knoflook
- 7 tot 10 rode lomboks kleine pepertjes die erg heet zijn, neem voor een iets minder pittige variant Spaanse pepers en ontdoe die van de zaden en zaadlijsten
- 1,5 theelepel koenjit geelwortel en ook wel kurkuma genoemd
- 2 theelepel laos
- 6 kemiries zogenaamde ‘wasnootjes’, verkrijgbaar bij de toko
- 1 stuk verse gember zo groot als een duim en geschild en in plakjes gesneden
- 2 stengels sereh licht gekneusd
- 4 salamblaadjes een soort laurierblaadjes te koop bij de toko
- 4 djeroek poeroetblaadjes citroenblad
- 1 blok santen geconcentreerde kokos, tegenwoordig in iedere supermarkt te verkrijgen
- zout naar smaak
Instructies
- Maak een bumbu (kruidenpasta) door de uien, knoflook, lomboks, koenjit, laos, kemiries en gember fijn te malen. Dit kan in een keukenmachine, in het bakje met messen van de staafmixer of (ouderwets) in de tjobek.
- Verhit een scheutje olie in een pan met een dikke bodem.
- Fruit hierin de bumbu 5 tot 10 minuten aan op half hoog vuur.
- Giet dan 1 liter water bij de bumbu en leg het blok santen erin.
- Draai het vuur hoog en laat aan de kook komen. Draai het vuur laag wanneer het kookt en laat de santen smelten.
- Voeg het vlees, sereh, salamblaadjes en de djeroek peroet toe.
- Draai het vuur weer hoog en laat aan de kook komen.
- Zet, zodra alles aan de kook is gekomen de pan op een klein pitje, het liefst met een vlamverdeler. Laat nu de rendang, zonder deksel en door af en toe te roeren mals worden. Dit duurt 2 tot 3 uren.
- Proef en breng op smaak met zout.
- Kijk of er iets meer water bij moet naar smaak. Persoonlijk hou ik van rendang die iets droog is, maar ja, smaken verschillen.