11 groentegerechten voor het kerstdiner

door Es
11 groentegerechten voor het kerstdiner

Wanneer ik over het kerstdiner na ga denken dan weet ik al wat de groentengerechten zullen zijn. Rode kool en spruitjes. Niet altijd precies hetzelfde bereid, maar wel die twee groenten.
En natuurlijk stoofpeertjes. Maar die schaar ik nooit onder ‘groenten’. Dat heb ik nu wel gedaan, want ze mogen niet ontbreken.
Dus 11 groentegerechten voor het kerstdiner.
De keuze is reuze.

11 groentegerechten voor het kerstdiner

11 groentegerechten voor het kerstdiner

Spruitjes kook ik nooit. Ik rooster ze in de pan. Soms met wat spekjes, maar altijd met rozemarijn. Of ik maak ze op deze manier:

Project 104 Gefrituurde spruitjes
Gebakken spruitjes :: Project 104 Gefrituurde spruitjes

Rode kool maak ik wel altijd op dezelfde manier. Gewoon ouderwets. Dat kan niet misgaan.

Ouderwetse Hollandse rode kool recept
Rode kool :: Ouderwetse Hollandse rode kool recept

De traditionele rode stoofpeertjes met bessenlikeur en kaneel.

Stoofperen met coebergh, steranijs en kaneel
Stoofperen met bessenlikeur :: Stoofperen met coebergh, steranijs en kaneel

En ik was ze eerlijk gezegd zelf ook vergeten, maar deze witte stoofperen doen niet onder voor hun rode broertjes! Net even weer iets anders dan anders. Vind ik voor de verandering ook leuk.

Stoofperen van Hans
Witte stoofpeertjes :: Stoofperen van Hans

Deze aubergines met zwarte knoflook dressing heb ik jarenlang gemaakt. Iedere keer was het een succes. Het is iets totaal anders. Buiten dat hij bij het diner kan, misstaat hij ook niet bij een borrelplank of bij de gourmet.

Recept zwarte knoflook dressing over aubergine
Aubergine met zwarte knoflook :: Recept zwarte knoflook dressing over aubergine

Spinazie kan altijd. Die spinazie is snel klaar. Je roerbakt hem gewoon in de wok of hapjespan.

Recept simpel verse spinazie roerbakken
Snelle spinazie :: Recept simpel verse spinazie roerbakken

Gado gado. Deze Indonesische groenteschotel mag niet ontbreken in deze lijst. Ook deze groenten gaan prima bij de gourmet. Maak dan gelijk wat extra van de pindasaus.

Indonesische groenten schotel gado gado
Koude Indonesische groenteschotel :: Indonesische groenten schotel gado gado

Kimchi. Misschien niet zo voor de hand liggend, maar eenmaal zelf gemaakt en geproefd kan de koelkast niet meer zonder. Maak hem gerust nu al. Het wordt er alleen maar beter op. (Maak voor de zekerheid dan een extra pot, dan is er met kerst ook nog wat…)

Kimchi gefermenteerde groenten recept
Pittige gefermenteerde groenten :: Kimchi gefermenteerde groenten recept

Pico de Gallo. Dit past echt perfect bij gebakken of geroosterd vlees en vis. Het is fris en pittig en heeft een dosis zuren. Daarom is het ook een prima combinatie met gourmet.

Recept Pico de Gallo
Pittige groenten :: Recept Pico de Gallo

Ze zijn niet altijd goed verkrijgbaar, maar onrijpe groene mango’s lenen zich uitstekend voor een salade. Knapperig en vol smaak.

Recept groene mango salade
Recept groene mango salade

Last but not least: Amerikaanse coleslaw. Of gewoon Nederlands: Koolsalade. Voordeel van koolsalade is dat hij alleen maar beter wordt naarmate hij langer staat. Dat kan gerust 3 dagen van te voren. Dus dat staat dan al klaar. Scheelt weer minder stress.

Amerikaanse coleslaw kool salade recept
Amerikaanse coleslaw kool salade recept

Meer inspriratie nodig? Volg mij dan op Pinterest.

Misschien vind je dit ook leuk

You may also like

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Voor functionaliteit en uw gebruiksgemak gebruiken wij cookies. Door op accepteren te klikken gaat u hiermee akkoord. Accepteren Lees meer