Recept pierogi (gevulde dumplings) met aardappel, kaas en spek. Ik kwam erop omdat ik dacht aan budget vriendelijke recepten.
Dat alles duurder is geworden is wel duidelijk. Ik ga het niet steeds over hebben, maar ik wil af en toe wel wat tips delen. Want niemand kan het nu goedkoper maken, maar kennis delen is altijd goed.
En het gaat evengoed om eten en dat past hier op mijn blog.
Nummer 1:
Ik kook vaak voor 2 dagen. Dit bespaart op energiekosten en ik hoef niet iedere dag uit te vogelen wat we moeten eten. Eerder maakte ik een heel weekmenu, maar ergens is dat uit mijn systeem geraakt. Evengoed wil ik daar wel weer naar toe.
Soms kook ik wel 2 dagen achter elkaar. Dan eten we bijvoorbeeld maandag gerecht A. Dinsdag kook ik gerecht B en eten we dat. Woensdag weer gerecht A en donderdag gerecht B.
Nummer 2:
Vooral gehakt leent zich prima om veel minder te gebruiken. Ik gebruik 500 gram gehakt voor 8 personen en soms nog wel iets meer. (Ja, ik heb zo’n gezin waar regelmatig mensen mee eten…) Dus saus voor de pasta, chili con carne, gehaktballetjes (ik maak ze gewoon een stuk kleiner) en ovenschotels. Overal gebruik ik 500 gram gehakt.
Nummer 3:
Restjes hergebruiken. Zoals het recept van vandaag. Gebruik gerust nog wat overgebleven aardappelen. Net te kort aan gewicht? Bak er een ui bij of gebruik nog een restje overgebleven groenten.
Nummer 4:
Last but not least: Zelf maken is vaak echt goedkoper. En ik snap dat niet iedereen tijd er voor heeft. Maar probeer in het weekend wat tijd vrij te maken om het één en ander te maken. Hieronder een lijstje van dingen die je prima zelf kan maken en heel goed in te vriezen zijn:
Tortilla’s (Gebruik ze voor wraps, enchilada’s of als roti plaat)
Rode kool. Een hele rode kool geeft heel wat porties.
Wraps van gistdeeg. Lekker om te vullen met groenten/ kaas/ vlees en/of gevogelte
Risolles. Lekker om als snack in huis te hebben. En ze lenen zich prima om restjes op te maken!
Pizzadeeg. De bolletjes kunnen goed verpakt (voor de tweede rijs) in een plastic zakje prima ingevroren worden.
Lahmacun. Eenmaal uit de pan laten afkoelen en invriezen. Opwarmen in de magnetron, beleggen met groenten en klaar ben je. Voor de knoflooksaus gebruik ik dit recept en laat de munt weg.
Benieuwd naar nog meer budget vriendelijke recepten? Volg mij dan op Pinterest!

Recept pierogi (gevulde dumplings) met aardappel, kaas en spek
Recept pierogi (gevulde dumplings) met aardappel, kaas en spek
Equipment
- 1 grote koekenpan
- 1 schuimspaan
- 1 Pollepel
- 1 Grote kookpan
- 1 Mes
- 1 Snijplank
- 1 deegroller
- 1 uitsteker (diameter +/- 10 cm) of gebruik een glas
- vershoudfolie
Ingrediënten
- 450 gram bloem
- 300 milliliter water
- ½ theelepel zout
- 2 eetlepels (olijf)olie
Vulling
- 450 gram aardappelpuree gebruik gerust overgebleven aardappel
- 200 gram geraspte kaas
- peper en zout, naar smaak
Om te serveren
- 300 gram gerookte spekreepjes
- 50 gram boter
- ½ bakje bieslook fijn gesneden
Instructies
- Meng de aardappelpuree met de geraspte kaas en breng op smaak met peper en zout.
- Smelt de boter in een grote koekenpan.
- Bak in de boter de spekreepjes op zacht vuur krokant en bruin.
- Haal de pan met spekreepjes van de hittebron en zet weg tot later gebruik.
- Kneed van het bloem, water, zout en olie een deeg. Dit kan met een machine, deeghaken met mixer of op de hand. Het deeg mag niet plakken.
- Verdeel het deeg in 3 of 4 stukken. Dek het deeg dat niet gebruikt wordt af met wat vershoudfolie.
- Rol het deeg uit toto ongeveer 3 millimeter dik.
- Steek uit het deeg rondjes met de uitsteker (of een glas).
- Schep een beetje van de aardappel-kaas vulling op de helft van de deegcirkel.
- Maak 1 kant van het deeg nat met wat water en vouw het deeg dicht zodat er een halve maan ontstaat.
- Druk de randen goed aan anders springen ze open bij het koken.
- Ga zo door tot al het deeg en vulling op is.
- Dek de pierogi af met wat vershoudfolie.
- Vul een grote pan met water en voeg wat zout toe.
- Breng de pan met water aan de kook en laat het zachtjes koken.
- Zet de pan met spekreepjes weer op de hittebron en laat deze warm worden.
- Kook nu de pierogi in porties in het kokende water.
- Zodra ze boven komen drijven nog 2 minuten doorkoken.
- Schep de pierogi uit het water met een schuimspaan en voeg ze toe aan de pan met spekreepjes.
- Ga zo door tot alle pierogi op is.
- Warm de pierogi in de pan met spekreepjes tot ze allemaal door en door warm zijn.
- Verdeel de pierogi over 4 borden.
- Bestrooi met de bieslook en schep er een lepel zure room bij. Serveer direct.
Notities
- Vervang de geraspte kaas door witte kaas, feta of Hüttenkäse
- Voeg gebakken stukjes champignons toe aan het aardappel-kaas mengsel
- Vervang de kaas/ of voeg gebakken uien toe aan het aardappel-kaas mengsel
- Kipgehakt (of fijn gesneden overgebleven kippenvlees) met boterham (zonder korst). Mengen en met wat kippenbouillon (of water) tot een pasta
- Fijn gesneden zuurkool met zuurkoolspek of gemengde paddenstoelen
- Restjes rund of varkensvlees met aardappelpuree of boterhammen (zie kip)