• Contact
  • Disclaimer
  • Cookiebeleid (EU)

Es' Factory

Eten. Zelf maken.

  • Home
  • Recepten
    • Budget
    • Brood
    • Groenten
    • Aardappelen
    • Lunch
    • Hapjes en Snacks
    • Wereldgerechten
    • Feestelijk
    • BBQ
    • Ei gerechten
    • Dranken :: Cocktails
    • Feestelijk
    • Fruit
    • Es goes Masterchef
    • Gevogelte
    • Groenten
    • Hapjes en Snacks
    • Marinades
    • Kliekjes
    • Lamsvlees en Schapenvlees
    • Kaas
    • Ontbijt
  • Over Es
    • Projecten
    • Pumbaa
  • Weekmenu’s
Je bent hier: Home / Echt Eten / Brood / Brood zelf maken en niet kneden

Brood Echt Eten Lunch Ontbijt Recepten

Brood zelf maken en niet kneden

35
SHARES
PinShareDeel op Google+Tweet
Stuur al appPrintVoeg toe aan Flipboard

Brood zelf maken en niet kneden

Brood zelf maken en niet kneden

Klinkt goed hè? Zelf maken, niet kneden en toch lekker brood. Ha! Past precies bij mijn liever ‘lui dan moe’ principe.

Ik vergat te zeggen: Ook niet wegen. Nog makkelijker.

Zoek een kop waar ongeveer 225 milliliter (=225 gram) water in past. Let op, het is geen wetenschappelijk onderzoek. We maken brood. 😀 Dus een kop van 250 milliliter is ook niet erg.

Nodig:

bloem, melk, suiker, zonnebloemolie (of olijfolie), gist, bakpoeder, natrium bicarbonaat (= baksoda, te verkrijgen bij de Toko en anders kun je extra bakpoeder nemen) en zout. En een beetje grote pan.

Zo maak ik het:

Schenk 4 kopjes melk in de pan, gevolgd door een kopje suiker. Zet het vuur onder de pan even aan en laat de melk warm worden. Niet heet. Warm. (Wordt het per ongeluk toch te warm, laat het dan afkoelen tot warm.)

Giet er één kopje olie bij en een kopje bloem. Roer dit even goed door.

Ik neem altijd 4 theelepels gist. Maar ik koop gist per kilo in. Een zakje gist is ook goed. Twee stuks heb je dan nodig (= 14 gram). Roeren, het liefst met een pollepel.

Onder steeds even roeren doe je er nog 4 kopjes bloem bij. Laat het een uur (ongeveer) staan. Dek het wel even af met vershoudfolie/ natte doek. Ik koop van die goedkope douchemutsen (4 voor een kwartje ofzo) speciaal hiervoor. 😀 Het deeg moet wel rijzen, dus niet op een al te tochtige of koude plek zetten.
Het aanrecht is prima.

Na een uur meng je nog een kop bloem er door, twee eetlepels zout, een theelepel bakpoeder en een theelepel baksoda. Je hoeft het niet te kneden, maar je kan het even op je aanrecht ‘vouwen’.

Je kunt nu het deeg wegzetten, in een ingevette kom, afgedekt (douchemuts) in de koelkast en het 3 dagen bewaren.
Haal het minimaal 2 uur voor dat je het wilt gaan bakken uit de koelkast.
Oh. En af en toe lijdt het een eigen leven.
Duw het af en toe terug op zijn plek.

Met dit deeg kun je heel veel kanten op (later meer hierover). Maar dit vind ik leuke broodjes:

Rol een deel van het deeg uit en steek er rondjes uit. Vouw ze dubbel, maar niet precies.
Nogmaals. Het is geen wetenschappelijk onderzoek.
Neem een bakblik voor muffins, vet deze in met olie of boter naar keuze en vul het met de broodjes.

Laat de broodjes op een warme plek rijzen. Dek het wel even af. Het duurt 2 tot 3 uur. (Ik heb niet gezegd dat het snel was, alleen niet kneden en wegen… )

Bak de broodjes in ongeveer 20 minuten, op 180 graden Celsius, goudbruin. Ook lekker: Bestrijk de broodjes met wat roomboter vlak nadat ze uit de oven komen.

Note* Indien je graag volkorenmeel wilt gebruiken neem dan 4 koppen volkorenmeel (in plaats van de gewone bloem die je toevoegt na de gist) 2 EXTRA koppen gewone bloem. Op de één of andere manier zorgt volkorenmeel er voor dat je een heel plakkerig deeg krijgt.
Met die 2 koppen extra bloem is dat opgelost.

PS Maak met dit deeg Sticky buns. Die kleverig broodjes met kaneel en suiker zijn heerlijk!

Ook lekker:

  • 9 recepten voor een luxe feestelijk zelfgemaakt vrolijk kerst ontbijt
    9 recepten voor een luxe feestelijk zelfgemaakt…
  • Hapje recept haring in dille-roomsaus vrijdag visdag
    Hapje recept haring in dille-roomsaus vrijdag visdag
  • Milde gele curry met kabeljauw recept
    Milde gele curry met kabeljauw recept
  • Recept bagels zelf bakken
    Recept bagels zelf bakken
  • Rode bieten pasta zelf maken
    Rode bieten pasta zelf maken
  • Recept pittige biefstuk wraps
    Recept pittige biefstuk wraps
  • Zeeduivel met koude mosterdsaus
    Zeeduivel met koude mosterdsaus
  • Recept Thaise viskoekjes met koriander en lenteui
    Recept Thaise viskoekjes met koriander en lenteui
  • Pandan pannekoek met mango banaan zoete kokos vulling
    Pandan pannekoek met mango banaan zoete kokos vulling

Deel dit op:

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Meer
  • Print
  • E-mail
  • Tumblr

Gerelateerd

Summary
recipe image
Recept naam
Brood zelf maken en niet kneden
Gepost op
2010-03-08
35
SHARES
PinShareDeel op Google+Tweet
Stuur al appPrintVoeg toe aan Flipboard


6 Reacties

« Volkorenpasta, zelf maken
Lemon Curd zelf maken »

Geef een reactie Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Welkom!

Welkom bij Es' Factory!
Moeder. Kookgek. Verzamelt kookboeken. Autodidact. Kritisch. Indische achtergrond. Creatief. Back to Basic. Zelf doen. Zelf maken. Fotografie. Eten. Dieren. Zorgzaam. Principes. Serieus. Onconventioneel. Geen schroom. Bloggen. Lees verder…

Nieuwsbrief van Es ontvangen? Schrijf je in!

Es houdt ook niet van spam, dus we houden het netjes.

Abonnement op dit blog?

Voer je e-mailadres in om je in te schrijven op dit blog en e-mailmeldingen te ontvangen van nieuwe berichten.

Voeg je bij 2.855 andere abonnees

Budget!

Ei rode biet salade met walnoten en bieslook

Ei rode biet salade met walnoten en bieslook

Pittige Indische eieren recept

Pittige Indische eieren recept telor petis

Meest gedeelde recepten

  •  
    Recept Thaise viskoekjes met koriander en lenteui...
    Recept Thaise viskoekjes met koriander en lenteui Met mijn nieuwe hervonden energie start ik met 
    449 x gedeeld
  •  
    Pittige makreel broodjes recept...
    Snacks.Vooral in het weekend hou ik ervan. Een tafel vol met hapjes, Netflix aan en een glas ijskoud
    318 x gedeeld
  •  
    Recept heek in zwarte bonensaus...
    Vrijdag is visdag.Zo. En ondertussen ben ik met van alles bezig (geweest) en is mijn blog ernstig ve
    154 x gedeeld
  •  
    Budget maaltijden planning week 48...
    Had ik u al verteld dat ook mijn auto spontaan in de brand vloog? Dat kon er ook nog wel bij. Dus za
    144 x gedeeld
  •  
    Milde gele curry met kabeljauw recept...
    Milde gele curry met kabeljauw recept Deze curry staat binnen een half uurtje op tafel. Niet al te p
    137 x gedeeld

Categorieen

Bloglovin

Lid van:

mytastenld.com

FoodGawker

My foodgawker gallery

Top 20 blogs

Top list 20 Food Blogs

Op datum

Hapjes om niet te missen

9 snacks voor kerst om zelf te maken

9 snacks voor kerst om zelf te maken

Hapje recept haring in dille-roomsaus vrijdag visdag

Hapje recept haring in dille-roomsaus vrijdag visdag

Volg mij op Facebook

Volg mij op Facebook

Latest and greatest

Peperkoek huisje zelf maken

Peperkoek huisje zelf maken een uitdaging

9 snacks voor kerst om zelf te maken

9 snacks voor kerst om zelf te maken

11 groentegerechten voor het kerstdiner

11 groentegerechten voor het kerstdiner

Hapje recept haring in dille-roomsaus vrijdag visdag

Hapje recept haring in dille-roomsaus vrijdag visdag

9 recepten voor een luxe feestelijk zelfgemaakt vrolijk kerst ontbijt

Copyright © 2021 · Divine theme by Restored 316

Copyright © 2021 · Divine Theme on Genesis Framework · WordPress · Log in

loading Annuleren
Bericht niet verstuurd - controleer je e-mailadres!
E-mail-controle mislukt, probeer het opnieuw
Helaas, je blog kan geen berichten per e-mail delen.