• Contact
  • Disclaimer
  • Cookiebeleid (EU)

Es' Factory

Eten. Zelf maken.

  • Home
  • Recepten
    • Budget
    • Brood
    • Groenten
    • Aardappelen
    • Lunch
    • Hapjes en Snacks
    • Wereldgerechten
    • Feestelijk
    • BBQ
    • Ei gerechten
    • Dranken :: Cocktails
    • Feestelijk
    • Fruit
    • Es goes Masterchef
    • Gevogelte
    • Groenten
    • Hapjes en Snacks
    • Marinades
    • Kliekjes
    • Lamsvlees en Schapenvlees
    • Kaas
    • Ontbijt
  • Over Es
    • Projecten
    • Pumbaa
  • Weekmenu’s
Je bent hier: Home / Echt Eten / Brood / Brood zelf maken en niet kneden

Brood Echt Eten Lunch Ontbijt Recepten

Brood zelf maken en niet kneden

Brood zelf maken en niet kneden

Brood zelf maken en niet kneden

Klinkt goed hè? Zelf maken, niet kneden en toch lekker brood. Ha! Past precies bij mijn liever ‘lui dan moe’ principe.

Ik vergat te zeggen: Ook niet wegen. Nog makkelijker.

Zoek een kop waar ongeveer 225 milliliter (=225 gram) water in past. Let op, het is geen wetenschappelijk onderzoek. We maken brood. 😀 Dus een kop van 250 milliliter is ook niet erg.

Nodig:

bloem, melk, suiker, zonnebloemolie (of olijfolie), gist, bakpoeder, natrium bicarbonaat (= baksoda, te verkrijgen bij de Toko en anders kun je extra bakpoeder nemen) en zout. En een beetje grote pan.

Zo maak ik het:

Schenk 4 kopjes melk in de pan, gevolgd door een kopje suiker. Zet het vuur onder de pan even aan en laat de melk warm worden. Niet heet. Warm. (Wordt het per ongeluk toch te warm, laat het dan afkoelen tot warm.)

Giet er één kopje olie bij en een kopje bloem. Roer dit even goed door.

Ik neem altijd 4 theelepels gist. Maar ik koop gist per kilo in. Een zakje gist is ook goed. Twee stuks heb je dan nodig (= 14 gram). Roeren, het liefst met een pollepel.

Onder steeds even roeren doe je er nog 4 kopjes bloem bij. Laat het een uur (ongeveer) staan. Dek het wel even af met vershoudfolie/ natte doek. Ik koop van die goedkope douchemutsen (4 voor een kwartje ofzo) speciaal hiervoor. 😀 Het deeg moet wel rijzen, dus niet op een al te tochtige of koude plek zetten.
Het aanrecht is prima.

Na een uur meng je nog een kop bloem er door, twee eetlepels zout, een theelepel bakpoeder en een theelepel baksoda. Je hoeft het niet te kneden, maar je kan het even op je aanrecht ‘vouwen’.

Je kunt nu het deeg wegzetten, in een ingevette kom, afgedekt (douchemuts) in de koelkast en het 3 dagen bewaren.
Haal het minimaal 2 uur voor dat je het wilt gaan bakken uit de koelkast.
Oh. En af en toe lijdt het een eigen leven.
Duw het af en toe terug op zijn plek.

Met dit deeg kun je heel veel kanten op (later meer hierover). Maar dit vind ik leuke broodjes:

Rol een deel van het deeg uit en steek er rondjes uit. Vouw ze dubbel, maar niet precies.
Nogmaals. Het is geen wetenschappelijk onderzoek.
Neem een bakblik voor muffins, vet deze in met olie of boter naar keuze en vul het met de broodjes.

Laat de broodjes op een warme plek rijzen. Dek het wel even af. Het duurt 2 tot 3 uur. (Ik heb niet gezegd dat het snel was, alleen niet kneden en wegen… )

Bak de broodjes in ongeveer 20 minuten, op 180 graden Celsius, goudbruin. Ook lekker: Bestrijk de broodjes met wat roomboter vlak nadat ze uit de oven komen.

Note* Indien je graag volkorenmeel wilt gebruiken neem dan 4 koppen volkorenmeel (in plaats van de gewone bloem die je toevoegt na de gist) 2 EXTRA koppen gewone bloem. Op de één of andere manier zorgt volkorenmeel er voor dat je een heel plakkerig deeg krijgt.
Met die 2 koppen extra bloem is dat opgelost.

PS Maak met dit deeg Sticky buns. Die kleverig broodjes met kaneel en suiker zijn heerlijk!

Ook lekker:

  • 9 recepten voor een luxe feestelijk zelfgemaakt vrolijk kerst ontbijt
    9 recepten voor een luxe feestelijk zelfgemaakt vrolijk…
  • Hapje recept haring in dille-roomsaus vrijdag visdag
    Hapje recept haring in dille-roomsaus vrijdag visdag
  • Rode bieten pasta zelf maken
    Rode bieten pasta zelf maken
  • Peperkoek huisje zelf maken een uitdaging
    Peperkoek huisje zelf maken een uitdaging
  • Krokant gebakken schol met een stamppot van prei en aardappel
    Krokant gebakken schol met een stamppot van prei en…
  • Spaghetti met gerookte haring en citroen
    Spaghetti met gerookte haring en citroen
  • 9 snacks voor kerst om zelf te maken
    9 snacks voor kerst om zelf te maken
  • 11 groentegerechten voor het kerstdiner
    11 groentegerechten voor het kerstdiner
  • Snack dip met makreel #vetgoed
    Snack dip met makreel #vetgoed

Deel dit op:

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Meer
  • Print
  • E-mail
  • Tumblr

Gerelateerd

Summary
recipe image
Recept naam
Brood zelf maken en niet kneden
Gepost op
2010-03-08


6 Reacties

« Volkorenpasta, zelf maken
Lemon Curd zelf maken »

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Welkom!

Welkom bij Es' Factory!
Moeder. Kookgek. Verzamelt kookboeken. Autodidact. Kritisch. Indische achtergrond. Creatief. Back to Basic. Zelf doen. Zelf maken. Fotografie. Eten. Dieren. Zorgzaam. Principes. Serieus. Onconventioneel. Geen schroom. Bloggen. Lees verder…

Nieuwsbrief van Es ontvangen? Schrijf je in!

Es houdt ook niet van spam, dus we houden het netjes.

Abonnement op dit blog?

Voer je e-mailadres in om je in te schrijven op dit blog en e-mailmeldingen te ontvangen van nieuwe berichten.

Voeg je bij 2.872 andere abonnees

Budget!

Spaghetti met gerookte haring en citroen

Spaghetti met gerookte haring en citroen

Ei rode biet salade met walnoten en bieslook

Ei rode biet salade met walnoten en bieslook

Categorieen

Bloglovin

Lid van:

mytastenld.com

FoodGawker

My foodgawker gallery

Op datum

Hapjes om niet te missen

Snack dip met makreel #vetgoed

Snack dip met makreel #vetgoed

9 snacks voor kerst om zelf te maken

9 snacks voor kerst om zelf te maken

Volg mij op Facebook

Volg mij op Facebook

Latest and greatest

Spaghetti met gerookte haring en citroen

Spaghetti met gerookte haring en citroen

Snack dip met makreel #vetgoed

Snack dip met makreel #vetgoed

Krokant gebakken schol met een stamppot van prei en aardappel

Krokant gebakken schol met een stamppot van prei en aardappel

Peperkoek huisje zelf maken

Peperkoek huisje zelf maken een uitdaging

9 snacks voor kerst om zelf te maken

9 snacks voor kerst om zelf te maken

Copyright © 2023 · Divine theme by Restored 316

Copyright © 2023 · Divine Theme on Genesis Framework · WordPress · Log in

Beheer cookie toestemming
Wij gebruiken cookies om onze website en onze service te optimaliseren.
Functioneel Altijd actief
De technische opslag of toegang is strikt noodzakelijk voor het legitieme doel het gebruik mogelijk te maken van een specifieke dienst waarom de abonnee of gebruiker uitdrukkelijk heeft gevraagd, of met als enig doel de uitvoering van de transmissie van een communicatie over een elektronisch communicatienetwerk.
Voorkeuren
De technische opslag of toegang is noodzakelijk voor het legitieme doel voorkeuren op te slaan die niet door de abonnee of gebruiker zijn aangevraagd.
Statistieken
De technische opslag of toegang die uitsluitend voor statistische doeleinden wordt gebruikt. De technische opslag of toegang die uitsluitend wordt gebruikt voor anonieme statistische doeleinden. Zonder dagvaarding, vrijwillige naleving door uw Internet Service Provider, of aanvullende gegevens van een derde partij, kan informatie die alleen voor dit doel wordt opgeslagen of opgehaald gewoonlijk niet worden gebruikt om je te identificeren.
Marketing
De technische opslag of toegang is nodig om gebruikersprofielen op te stellen voor het verzenden van reclame, of om de gebruiker op een website of over verschillende websites te volgen voor soortgelijke marketingdoeleinden.
Beheer opties Beheer diensten Beheer leveranciers Lees meer over deze doeleinden
Bekijk voorkeuren
{title} {title} {title}