Brood zelf maken en niet kneden
Klinkt goed hè? Zelf maken, niet kneden en toch lekker brood. Ha! Past precies bij mijn liever ‘lui dan moe’ principe.
Ik vergat te zeggen: Ook niet wegen. Nog makkelijker.
Zoek een kop waar ongeveer 225 milliliter (=225 gram) water in past. Let op, het is geen wetenschappelijk onderzoek. We maken brood. 😀 Dus een kop van 250 milliliter is ook niet erg.
Nodig:
bloem, melk, suiker, zonnebloemolie (of olijfolie), gist, bakpoeder, natrium bicarbonaat (= baksoda, te verkrijgen bij de Toko en anders kun je extra bakpoeder nemen) en zout. En een beetje grote pan.
Zo maak ik het:
Schenk 4 kopjes melk in de pan, gevolgd door een kopje suiker. Zet het vuur onder de pan even aan en laat de melk warm worden. Niet heet. Warm. (Wordt het per ongeluk toch te warm, laat het dan afkoelen tot warm.)
Giet er één kopje olie bij en een kopje bloem. Roer dit even goed door.
Ik neem altijd 4 theelepels gist. Maar ik koop gist per kilo in. Een zakje gist is ook goed. Twee stuks heb je dan nodig (= 14 gram). Roeren, het liefst met een pollepel.
Onder steeds even roeren doe je er nog 4 kopjes bloem bij. Laat het een uur (ongeveer) staan. Dek het wel even af met vershoudfolie/ natte doek. Ik koop van die goedkope douchemutsen (4 voor een kwartje ofzo) speciaal hiervoor. 😀 Het deeg moet wel rijzen, dus niet op een al te tochtige of koude plek zetten.
Het aanrecht is prima.
Na een uur meng je nog een kop bloem er door, twee eetlepels zout, een theelepel bakpoeder en een theelepel baksoda. Je hoeft het niet te kneden, maar je kan het even op je aanrecht ‘vouwen’.
Je kunt nu het deeg wegzetten, in een ingevette kom, afgedekt (douchemuts) in de koelkast en het 3 dagen bewaren.
Haal het minimaal 2 uur voor dat je het wilt gaan bakken uit de koelkast.
Oh. En af en toe lijdt het een eigen leven.
Duw het af en toe terug op zijn plek.
Met dit deeg kun je heel veel kanten op (later meer hierover). Maar dit vind ik leuke broodjes:
Rol een deel van het deeg uit en steek er rondjes uit. Vouw ze dubbel, maar niet precies.
Nogmaals. Het is geen wetenschappelijk onderzoek.
Neem een bakblik voor muffins, vet deze in met olie of boter naar keuze en vul het met de broodjes.
Laat de broodjes op een warme plek rijzen. Dek het wel even af. Het duurt 2 tot 3 uur. (Ik heb niet gezegd dat het snel was, alleen niet kneden en wegen… )
Bak de broodjes in ongeveer 20 minuten, op 180 graden Celsius, goudbruin. Ook lekker: Bestrijk de broodjes met wat roomboter vlak nadat ze uit de oven komen.
Note* Indien je graag volkorenmeel wilt gebruiken neem dan 4 koppen volkorenmeel (in plaats van de gewone bloem die je toevoegt na de gist) 2 EXTRA koppen gewone bloem. Op de één of andere manier zorgt volkorenmeel er voor dat je een heel plakkerig deeg krijgt.
Met die 2 koppen extra bloem is dat opgelost.
PS Maak met dit deeg Sticky buns. Die kleverig broodjes met kaneel en suiker zijn heerlijk!

Geef een antwoord