Frietjes, zelf maken dan zijn ze lekkerder. (Natuurlijk noemen we het ook wel patat.)
Echt.
En ik maak ze omdat ik te lui ben om naar de cafetaria te rijden.
Ga er eens rustig voor zitten en schil je aardappelen. Neem aardappelen die geschikt zijn om te frituren. Staat tegenwoordig gewoon op de zak. De aardappelen moeten niet te nieuw zijn. Ze moeten suiker hebben kunnen ontwikkelen om bruin te worden. Met nieuwe aardappelen krijg je bleke frietjes.

Frietjes, zelf maken
Zelf frietjes of patat bakken is niet zo moeilijk. En stiekem vinden we deze veel lekkerder dan ergens anders. Friet die voorgebakken is kan prima bewaard worden in de koelkast of ingevroren worden.
Ingrediënten
- 120 gram ongeschilde aardappelen
- zonnebloemolie of frituurvet om in te frituren
- grof zout om mee te bestrooien
Instructies
- Snijdt de aardappel door de midden, zo dat ze lang blijven.
- Dat partje snijdt je weer doormidden, hoeft niet precies, het is koken, geen wetenschappelijk onderzoek.
- Snijdt er dan plakjes van en leg ze eventueel weer op de snijplank om ze nogmaals doormidden te snijden.
- Bak de friet één keer. Ik bak ze net zolang tot de ongeveer een derde van de friet bruisend boven komt drijven. Schep ze uit het vet en leg ze in een schaal met keukenpapier. Bestrooi ze alvast met wat zout. Echt.
- Ik maak altijd veel in één keer. Want eenmaal voorgebakken kun je ze prima bewaren in de koelkast (tot 3 dagen) en invriezen (tot 3 maanden).
- Bak ze, wanneer je bijna wilt gaan eten, in hete olie af. Dat duurt maar een paar minuten, afhankelijk van de hoeveelheid. Ze moeten goudbruin zijn. Bestrooi ze voor het opdienen met grof zout.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!
Hier staat ook nog een post Frietjes, zelf maken.
Geef een reactie