Krokante kip KFC zelf maken
Vaderlief kwam met 3 kilo kipvleugels aan, van de Zwarte Markt in Beverwijk. Zoals ik ben, tikkeltje chaotisch, heb ik dat zonder pardon in één klont ingevroren.
Wat moet een drie persoons huishouden nu met drie kilo kip?
Ha! We nodigen vriendin met drie hongerige pubers uit en maken er krokante kip (KFC) van!
Wel eerst de kip ontdooien.
Echt.
Boodschappenlijst:
kipvleugels, kipkarbonades en / of drumsticks (naturel)
bloem
kruiden (kip kruiden, piri piri kruiden)
witte peper, veel witte peper. KFC maakt gebruik van veel witte peper, dat geeft die typische KFC smaak
zout
zonnebloemolie om in te frituren
Zo maak ik het:
- Zet een pan met water op het vuur en strooi er zout (genoeg zout, je geeft de kip nu al smaak mee) en kruiden in. Ik heb er ook een paar tenen knoflook in gedaan.
Ik voelde me culinair. - Laat het water (je kunt natuurlijk ook bouillon gebruiken) aan de kook komen. Zet ondertussen een schaal of andere pan klaar.
- Maak een mix van bloem, zout, de witte peper en kruiden in een apart schaaltje. Wees niet te zuinig met zout.
- Kook de kipvleugels in ongeveer een kwartier gaar. Drumsticks in ongeveer 20 minuten en karbonades in 30 minuten. Let erop dat de kip goed gaar is. Het frituren is alleen voor het krokante korstje.
- Schep ze uit de pan met een schuimspaan.
- Leg ze in de schaal of pan die al klaar staat. (Groot genoeg om de kip in één laag uit te spreiden)
- Schep er ruim bloem met kruiden over. De kip moet goed bedekt zijn. Keer ze af en toe even om. De bloem mag in ‘klontjes’ aan de kip plakken. Dat geeft straks extra bite aan de krokante kip (à la KFC).
- Spreid de kip een beetje uit. Omdat ze warm zijn willen ze met bloem nog wel eens plakken.
- Je kunt nu de kip wegzetten voor de volgende dag.
Of je kunt ze invriezen. Het liefst niet in 3 kilo tegelijk. - Of je frituurt ze direct:
- Frituur de kip in een flinke laag zonnebloemolie. Ongeveer 8 minuten. Ze moeten goudbruin en door en door warm zijn. Gaar zijn ze al. Schep ze uit de olie en leg ze even op een stuk keukenpapier om uit te lekken.
- Serveer met gekookt witte rijst, gebakken aardappelen of broodjes. Als snack zijn ze een hit hier. Chilisaus is hier erg lekker bij, maar ook (zelf gemaakte) knoflooksaus.






Geef een antwoord