Pekel zelf maken
Het is een beetje ouderwetsch… Maar ik verzeker je dat je eigen spareribs stukken beter smaken. Nergens anders eet je ze zo als thuis. Echt.
Nodig:
3 liter water
375 gram bruine suiker (gewone suiker kan ook, maar bruin ziet er beter uit)
375 gram zout
peperkorrels
kruiden in een zakje, naar smaak, maar neem bijvoorbeeld tijm, rozemarijn, jeneverbessen, kruidnagels, laurierblad, foelie en / of een stukje nootmuskaat.
Breng alles aan de kook. Schep eventueel het schuim af. Kook de pekel in ieder geval tot het zout en de suiker zijn opgelost.
Laat het afkoelen. (Leg dus nog geen vlees in de pekel!) Haal de kruiden uit de pekel.
Leg de spareribs in de pekel en dek af met een zwaar bord. Al het vlees moet eronder liggen. Laat ze niet langer dan 6 dagen pekelen. Kleinere stukken niet langer dan 3 dagen.
Voor het bereiden de spareribs even koken, ongeveer 10 tot 20 minuten. Dit is om het meeste zout er uit te halen. Proef het water even, is het het heel zout? (Bijvoorbeeld wanneer de pekel lang en heftig heeft gekookt en er veel water is verdampt) dan water verversen en nogmaals even koken.
Ik maak dit ‘in bulk’ en vries een gedeelte in. Na het koken. Ik heb me namelijk eens vergist en niet goed gelabeld. Dan heb je heel zoute spareribs.
Marineer ze naar smaak. Ik hou van pittig en neem gemalen chili, een scheut citroensap, wat ketjap, honing en wat ik verder nog vind in mijn koelkast.
Geen zout. Echt.
Bak ze in een warme oven (170 graden Celsius) tot dat ze een mooi korstje hebben. Je kunt ze ook op de barbecue leggen.
Note*
Nadat ik gepekeld heb gooi ik de pekel weg. Je kunt het bewaren, maar je moet het zout weer aanvullen. Ik neem het risico niet. En maak spareribs in grote aantallen en vries het in. Mocht ik weer willen pekelen dan maak ik nieuwe, verse pekel.
Geef een reactie