Mayonaise zelf maken
Nee het is niet moeilijk. Met een goede handmixer kun je binnen een mum van tijd. Mayonaise, zelf maken.
Met de eieren van onze dames hebben we prachtige gele mayonaise. Bang voor salmonella? Spoel de eieren van te voren even af met wat alcohol en water. (Iets dat ik overigens niet doe, ik ben nog nooit ziek er van geweest.)
Nadat je het ei hebt afgespoeld moet je hem gebruiken.
Het beschermende laagje is er dan van af.
Nodig:
1 eidooier (leg een reserve ei klaar, mocht het niet in één keer goed gaan)
1 eetlepel mosterd
1/2 theelepel peper (ik gebruik witte, zwarte peper kan prima maar er zitten dan zwarte pikkeltjes in)
1 eetlepel citroensap of azijn
ruim een halve theelepel zout
eventueel 2 eetlepels water, als je dit aan het einde er door klopt wordt hij romiger
1/2 liter olie, (zonnebloemolie, arachideolie of maisolie. Olijfolie geeft een vreemde smaak vind ik, maar je kan eventueel tot een derde van je olie vervangen door olijfolie) Je gebruikt niet een halve liter, meestal iets van 4 deciliter.
Mayonaise, zelf maken doe je zo:
Doe de eidooier, mosterd, peper, citroensap of azijn en zout in een kom. Klop dit met de handmixer goed door.
Voeg dan één druppel olie toe. Echt. Eén druppel. En klop weer heel goed. Herhaal dit een keer of tien. Dus één druppel, mixen, één druppel en weer mixen. Mix vooral heel goed.
Je zult zien dat je mengsel wat dikker begint te worden. Zodra dat gebeurd kun je een heel klein scheutje olie toevoegen en weer heel goed mixen. Als alle olie goed is opgenomen dan kun je weer een klein scheutje toevoegen. Je zult zien dat hoe meer olie je toevoegd, hoe dikker de mayonaise wordt.
Meng in ieder geval zoveel olie erdoor tot de mayonaise dik is en aan de wanden kleeft. Nu kun je eventueel wat water erdoor kloppen.
Ook lekker om erdoor te mengen: puntje wasabipoeder, knoflookpuree, gesneden lenteui, gedroogde kruiden enzovoorts.
Met knoflookpuree maak je een soort van aioli en dat smaakt goed op zuurdesem brood.
Geef een reactie