• Contact
  • Disclaimer
  • Cookiebeleid (EU)

Es' Factory

Eten. Zelf maken.

  • Home
  • Recepten
    • Budget
    • Brood
    • Groenten
    • Aardappelen
    • Lunch
    • Hapjes en Snacks
    • Wereldgerechten
    • Feestelijk
    • BBQ
    • Ei gerechten
    • Dranken :: Cocktails
    • Feestelijk
    • Fruit
    • Gevogelte
    • Groenten
    • Hapjes en Snacks
    • Marinades
    • Kliekjes
    • Lamsvlees en Schapenvlees
    • Kaas
    • Ontbijt
  • Weekmenu’s
Je bent hier: Home / Echt Eten / Budget / Mayonaise zelf maken

Budget Echt Eten Recepten Sauzen Voorraad maken

Mayonaise zelf maken

 

Mayonaise zelf maken

Nee het is niet moeilijk. Met een goede handmixer kun je binnen een mum van tijd. Mayonaise, zelf maken.
Met de eieren van onze dames hebben we prachtige gele mayonaise. Bang voor salmonella? Spoel de eieren van te voren even af met wat alcohol en water. (Iets dat ik overigens niet doe, ik ben nog nooit ziek er van geweest.)
Nadat je het ei hebt afgespoeld moet je hem gebruiken.
Het beschermende laagje is er dan van af.

Nodig:

1 eidooier (leg een reserve ei klaar, mocht het niet in één keer goed gaan)
1 eetlepel mosterd
1/2 theelepel peper (ik gebruik witte, zwarte peper kan prima maar er zitten dan zwarte pikkeltjes in)
1 eetlepel citroensap of azijn
ruim een halve theelepel zout
eventueel 2 eetlepels water, als je dit aan het einde er door klopt wordt hij romiger
1/2 liter olie, (zonnebloemolie, arachideolie of maisolie. Olijfolie geeft een vreemde smaak vind ik, maar je kan eventueel tot een derde van je olie vervangen door olijfolie) Je gebruikt niet een halve liter, meestal iets van 4 deciliter.

Mayonaise, zelf maken doe je zo:

Doe de eidooier, mosterd, peper, citroensap of azijn en zout in een kom. Klop dit met de handmixer goed door.

Voeg dan één druppel olie toe. Echt. Eén druppel. En klop weer heel goed. Herhaal dit een keer of tien. Dus één druppel, mixen, één druppel en weer mixen. Mix vooral heel goed.

Je zult zien dat je mengsel wat dikker begint te worden. Zodra dat gebeurd kun je een heel klein scheutje olie toevoegen en weer heel goed mixen. Als alle olie goed is opgenomen dan kun je weer een klein scheutje toevoegen. Je zult zien dat hoe meer olie je toevoegd, hoe dikker de mayonaise wordt.

Meng in ieder geval zoveel olie erdoor tot de mayonaise dik is en aan de wanden kleeft. Nu kun je eventueel wat water erdoor kloppen.

Ook lekker om erdoor te mengen: puntje wasabipoeder, knoflookpuree, gesneden lenteui, gedroogde kruiden enzovoorts.

Met knoflookpuree maak je een soort van aioli en dat smaakt goed op zuurdesem brood.

Mayonaise zelf maken

(Visited 9 times, 1 visits today)

Ook lekker:

  • Recept gehaktballetjes in soyasaus
    9 snacks voor kerst om zelf te maken
  • Hapje recept haring in dille-roomsaus vrijdag visdag
    Hapje recept haring in dille-roomsaus vrijdag visdag
  • Peperkoek huisje zelf maken
    Peperkoek huisje zelf maken een uitdaging
  • Privacyverklaring
    Privacyverklaring
  • 9 recepten voor een luxe feestelijk zelfgemaakt vrolijk kerst ontbijt
    9 recepten voor een luxe feestelijk zelfgemaakt vrolijk…
  • Recept pierogi (gevulde dumplings) met aardappel, kaas en spek
    Recept pierogi (gevulde dumplings) met aardappel, kaas en…
  • 11 groentegerechten voor het kerstdiner
    11 groentegerechten voor het kerstdiner
  • Snack dip met makreel #vetgoed
    Snack dip met makreel #vetgoed
  • Spaghetti met gerookte haring en citroen
    Spaghetti met gerookte haring en citroen

Deel dit op:

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Meer
  • Print
  • E-mail
  • Tumblr

Gerelateerd


2 Reacties

« Hello Sweeties!
Bloemkool met kaassaus »

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuwsbrief van Es ontvangen? Schrijf je in!

Es houdt ook niet van spam, dus we houden het netjes.

Abonnement op dit blog?

Voer je e-mailadres in om je in te schrijven op dit blog en e-mailmeldingen te ontvangen van nieuwe berichten.

Voeg je bij 137 andere abonnees

Op datum

Volg mij op Facebook

Volg mij op Facebook

Latest and greatest

Recept pierogi (gevulde dumplings) met aardappel, kaas en spek

Aziatische vissoep met kabeljauw

Thaise kokos-kippensoep Tom Kha Kai

Spaghetti met gerookte haring en citroen

Snack dip met makreel #vetgoed

Copyright © 2023 · Divine theme by Restored 316

Copyright © 2023 · Divine Theme on Genesis Framework · WordPress · Log in

Beheer cookie toestemming
Wij gebruiken cookies om onze website en onze service te optimaliseren.
Functioneel Altijd actief
De technische opslag of toegang is strikt noodzakelijk voor het legitieme doel het gebruik mogelijk te maken van een specifieke dienst waarom de abonnee of gebruiker uitdrukkelijk heeft gevraagd, of met als enig doel de uitvoering van de transmissie van een communicatie over een elektronisch communicatienetwerk.
Voorkeuren
De technische opslag of toegang is noodzakelijk voor het legitieme doel voorkeuren op te slaan die niet door de abonnee of gebruiker zijn aangevraagd.
Statistieken
De technische opslag of toegang die uitsluitend voor statistische doeleinden wordt gebruikt. De technische opslag of toegang die uitsluitend wordt gebruikt voor anonieme statistische doeleinden. Zonder dagvaarding, vrijwillige naleving door uw Internet Service Provider, of aanvullende gegevens van een derde partij, kan informatie die alleen voor dit doel wordt opgeslagen of opgehaald gewoonlijk niet worden gebruikt om je te identificeren.
Marketing
De technische opslag of toegang is nodig om gebruikersprofielen op te stellen voor het verzenden van reclame, of om de gebruiker op een website of over verschillende websites te volgen voor soortgelijke marketingdoeleinden.
Beheer opties Beheer diensten Beheer leveranciers Lees meer over deze doeleinden
Bekijk voorkeuren
{title} {title} {title}