Salami in groentedeeg hapje
Juist wanneer ik heel moe ben sta ik graag in de keuken. Ontspannen mijn deeg kneden, dingen snijden en mijn oven aan om ‘iets te maken’ doet mij goed.
Wanneer het deeg klaar is vet ik een kom in met wat olijfolie leg het deeg erin, dek het af met vershoudfolie en zet het in de koelkast. Wanneer ik dan zin en tijd heb (wel binnen een dag of 3) bak ik er iets van. Meestal gewoon brood, maar deze keer ben ik ‘los gegaan’.
Vaderlief nam van alles voor me mee van de Chinese Toko in Beverwijk. Salami, Kipkluifjes, harde tarwe meel (5 kilo), pepers (alle soorten en maten), Groningse droge worst, zachte salamiworst en gedroogde bami groenten. Het zijn gedroogde uien, prei, witte kool, groene kool en pastinaken.
Die gedroogde groenten wilde ik eens gebruiken voor een groenten brood. Met het WK ging ik voor een snack.
Nodig:
deeg voor brood, of een pak uit de winkel
één kopje gedroogde groenten, zonder kruiden (laat ze 10 minuten wellen in heet water) daarna goed laten uitlekken
salami of een andere zachte worst, in plakjes (snij de plakjes weer door midden)
Zo maak je het:
Maak het deeg zoals je gewend bent of volgens de gebruiksaanwijzing op het pak. Voeg bij het deeg de gewelde groenten toe. Let op, ze bevatten wat meer vocht, het kan zijn dat je wat bloem moet toevoegen om te voorkomen dat je deeg te nat wordt.
Rol het brooddeeg uit, ongeveer 5 millimeter dik. Bestuif je aanrecht met wat bloem. Niks is irritanter dan deeg datje hebt uitgerold van je aanrecht af te moeten schrapen. ‘Instante chagrijn eerste klas’ wordt ik daar van. Dus.
Neem een glas of andere ronde uitsteker. Hij moet net wat groter zijn dan de plakjes worst. Steek rondjes uit je deeg.
Leg op ieder rondje deeg een half plakje salami.
Vouw het deeg om de salami, knijp de randen goed dicht. Leg ze op een bakplaat. Besprenkel ze eventueel met wat olijfolie en / of griesmeel.
Bak ze in een oven (200 graden Celsius) in ongeveer 15 gaar en goudbruin.
Geef een antwoord