Varkenshaas met Gorgonzola en Room
Ik was mijn eigen recept even beu. Marsala en zout en dan snel aanbakken in de grillpan en tien minuten (ofzo) in de oven tot ze nog net rosé zijn.
Broerlief verteld me dat hij ‘Scaloppa’ ging eten. Een nogal rijk gerecht met varkenshaas of hamlappen. Simpel en lekker. Varkenshaas was in de aanbieding. Noem het verleiding.
Genoeg voor 8 personen:
1 kilo varkenshaas
3 pakjes slagroom (200 ml)
300 gram Gorgonzola
5 tenen knoflook (meer of minder naar smaak), grof gehakt
Ik had nog een, grof gehakte, halve ui over, dochterlief had de andere helft gebruikt voor haar frikandel speciaal
paar eetlepels bloem
peper en zout, naar smaak
(Ok, ik heb gesmokkeld en toch de varkenshaas bestrooid met Masala kerrie, neem eventueel gewone kerrie of scherpe kerrie)
2 flinke glazen wijn (ongeveer 250 milliliter), in mijn geval een Australische Chardonnay
een bos peterselie, fijn gehakt
boter en / of olijfolie om in te bakken
En zo maakte ik het:
Bestrooi de varkenshaas met peper, zout (eventueel kerrie/ masala) en met wat bloem. Verhit in een grote pan de boter en / of de olijfolie.
Bak op hoog vuur de varkenshaas bruin aan alle kanten. Ik wikkel ze dan in een flink stuk aluminiumfolie en laat ze lekker warm ingepakt staan tot ik ze weer nodig heb.
Zet het vuur wat lager en voeg eventueel nog iets boter en / of olijfolie toe. Fruit nu de knoflook en eventueel een beetje uit. Blus af met de wijn en laat alles een beetje inkoken op niet al te hoog vuur.
Gisteren heb ik toen een paar aardappels geboend, ingepakt in aluminiumfolie en een uur in de oven gelegd. Nee, niet ingeprikt, dat ben ik vergeten.
Wanneer de wijn iets is ingekookt en alle alcohol is verdampt de room en de Gorgonzola toevoegen. Goed roeren (laag vuur) tot alle kaas is gesmolten.
Strooi de gehakte peterselie door de saus.
Nu kun je eventueel het vuur eronder uit zetten en later op zacht vuur de varkenshaas in de saus verwarmen. Mochten al je gezinsleden ernstig trek hebben dan leg je de varkenshaas terug in de pan en verwarm hem dan nog tien tot vijftien minuten.






Dank voor je leuke tweaks! Klinkt goed!
Heerlijk! Zonder kerrie maar met nootmuskaat. Rode wijn inplaats van Witte want die was open.