De perfecte rijst om Nasi Goreng van te maken
Maar ook om gewoon te eten.
Mijn oma maakte de beste Nasi Goreng. Met speklappen. In die tijd stonden ze nog niet op de verboden lijst van voedingsmiddelen. Die lijst ben ik al lang geleden kwijt geraakt, maar om niemand voor het hoofd te stoten gebruik ik in dit recept zonnebloemolie. Olijfolie mag natuurlijk ook. Reuzel zou absoluut lekker zijn, maar waarschijnlijk als misdrijf aangemerkt worden.
Enfin.
Om Nasi Goreng goed te kunnen opbakken, want Nasi betekend rijst en Goreng betekend gebakken, heb je iets van vet nodig om de rijstkorrel.
Duh.
Bakken doen we ook in vet. Ik verdenk mijn oma ervan dat precies te hebben geweten en dat ze daarom de speklappen gebruikte. Of misschien was het heel vanzelfsprekend en heb ik het gewoon niet goed begrepen. Ik hoop dat mijn gezin het mij vergeeft dat ik ze niet de perfecte Nasi Goreng heb kunnen serveren. Het leed is in ieder geval geleden.
300 gram ongekookte rijst
een kleine ui, fijn gesnipperd
1 tot 2 teentjes knoflook, fijn gesnipperd
een theelepel zout
4 eetlepels olie (ik gebruik zonnebloem olie vanwege de smaak, of liever gezegd: geen smaak)
450 milliliter heet water
Zo maak ik het:
Verwarm de olie in een pan en fruit hier in heel zachtjes de ui en de knoflook.
Voeg nadat de ui en de knoflook zacht zijn geworden het zout toe en daarna de rijst in één keer.
Roer de rijst op middelmatig vuur goed om, zo dat alle korrels zijn bedekt met de olie. Schep de rijst nog een paar keer om op hoog vuur en zet dan het vuur laag. Voeg nu een deel van het hete water toe. De rijst moet net niet onder staan. Roer de rijst een paar minuten om tot dat er iets van het water is verdampt. Voeg dan de rest van het water toe, roer het heel even om en leg een deksel op de pan.
Kook de rijst in ongeveer een kwartier tot twintig minuten gaar.
Nu kun je de rijst zo eten (lekker) maar je kunt natuurlijk je favoriete wok gerecht maken. De rijst blijft mooi in vorm en bakt niet aan.
Tip: Mocht je graag gele rijst maken (kleurt zo mooi bij de broccoli) voeg dan wat saffraan, koenjit, kerrie of Garam Massala toe met de ui en knoflook.
Geef een reactie