De missie van deze maand is: Het opmaken van alle ingekochte Kerstrestanten en gekregen Kerstpakketten. De overdaad aan kazen, toastjes en chocolade passen niet meer in de kast. En op mijn heupen staan ze gewoon niet zo mooi.
Als eerste heb ik de toastjes een andere baan gegeven. In plaats van belegd te worden met calorierijk beleg gaan ze zich nuttig maken in gehakt. Simpel, goedkoop en ouderwetsch gehakt. Rundergehakt. In een brood.
Gehakttoast, dus.
Gehaktbrood, dus.
2 pakjes toast (Geen toastjes? Neem broodkruim van afbakbroodjes of gewoon brood, voeg eventueel iets zout toe)
1 grote ui
4 tenen knoflook
4 ringetjes ‘Hot Jalepeno’ (eventueel, maar dit stond ook nog in de koelkast vanwege één of ander hapje dat ook met de feestdagen genuttigd diende te worden….)
1/2 eetlepel zout
1/2 eetlepel (vlees/ gehakt of karbonade) kruidenmix (Niet in huis? Neem dan wat extra zout met wat peper en andere kruiden)
1 kilo (runder) gehakt
3 eieren
een grote hand vol, geraspte kaas (wederom: wat je in huis hebt)
Voor de topping (meng gewoon alles door elkaar, meer energie had ik niet):
een kop ketchup (ik meet niks, ik doe gewoon ‘een kop’)
5 flinke scheppen bruine basterdsuiker
1/2 theelepel nootmuskaat
een scheut tabasco (hoeft niet)
Verwarm de oven voor op 175 graden Celsius.
Omdat ik al mijn energie moet gebruiken voor het opmaken van mijn Kerstrestanten doe ik alles in blender, behalve het gehakt, natuurlijk.
Dus.
Je kunt natuurlijk alles op de hand fijn snijden enzo. Maar het hoeft niet. Buiten het gehakt om alles fijn maken en met elkaar mengen.
Vet de ovenschaal iets in met olie of boter. Neem een ovenschaal mét randen. (vertrouw me hierin)
Vorm een ‘brood’ van het gehaktmengsel.
Gebruik twee derde van het ketchup mengsel en strijk dat (dik) over het gehaktbrood. Zet het gehaktbrood in de oven en laat het 45 minuten daar staan. Het is heel belangrijk dat je niks doet. Dat komt de smaak ten goede. Echt waar.
Haal na 45 kwartier het gehaktbrood even uit de oven en bestrijk het met de rest van het ketchupmengsel. Zet het nog eens 15 minuten terug in de oven.
Serveer het warm met wat je wilt of nog over hebt van defeestdagen. Wij aten er hutspot bij.
Eenmaal afgekoeld is het ook erg lekker op brood. Met Bearnaisesaus, want dat had ik nog over.

[…] Donderdag: Gehaktbrood met aardappelpuree en doperwten […]