Wafel beslag recept
Wafels kun je prima zelf maken.
Met een opgroeiende puber is het nog wel eens lastig om het ontbijt enigszins aantrekkelijk te maken. Wekenlang wil mevrouw hagelslag op haar boterhammen.
Van de één op de andere dag blijkt dat het meest vieze te zijn dat je op je brood kunt krijgen.
Kruidenkaas dan maar.
“Het lekkerste dat er bestaat mam!” Drie weken later zit ze met lange tanden te eten omdat het écht het aller ranzigste is dat er bestaat.
Ham, oude kaas, jonge kaas, speculoos pasta, hazelnootpasta en kipfilet troffen hetzelfde lot.
Note: Niet alleen het beleg, maar ook de boterhammen zelf hebben vele gedaantewisselingen ondergaan. Geroosterd, gebakken in de pan, getoast in de panini maker en in het ouderwetse tosti ijzer.
Voor een paar weken prima, daarna worden ze harteloos afgewezen.
Toen ik van de week weer eens moedeloos zat te kijken naar de lange tanden bedacht ik me dat ik ééns in de zoveel tijd dan maar wafels ging bakken.
Vooral in de winter, dan is het een lekker warm ontbijt. Bijkomend voordeel is dat ik ’s ochtends liefjes aan het rampenhumeur, dat in bed ligt, kan vragen ‘hoe laat ze haar wafels wil hebben’.
Het is niet wetenschappelijk bewezen, maar op deze dagen is ze prompt op tijd beneden.
Tel je zegeningen.
Er zijn heel veel soorten beslag voor wafels. Ik vind het een nadeel dat bij heel veel soorten het wafel beslag gemaakt moet worden vlak voordat je kunt gaan bakken. Ik heb geen ochtendhumeur en dat wil ik graag zo houden.
Dus kies ik voor een beslag dat je dag van te voren kan moet maken. Het blijft zeker 3 dagen, afgedekt, goed in de koelkast.
Uit deze hoeveelheid bak ik ruim acht wafels, maar ik denk dat het ook afhankelijk is van je wafelijzer. Mijn wafelijzer maakt nogal dunne wafels.
Nodig:
625 milliliter karnemelk (gewone melk kan ook)
250 gram bloem (je kunt volkorenmeel gebruiken, maar ik sta niet in voor de gevolgen die dat kan hebben bij pubers…)
125 gram roomboter, gesmolten
5 gram zout
7 gram gist (ik gebruik de korrels)
2 eieren
Zo maak ik het:
Doe alle ingrediënten in een grote kom en roer het goed door. Ik maak me geen zorgen over een paar klontjes. Maak jij je wel zorgen? Doe dan eerst de bloem in de kom en roer geleidelijk de karnemelk erdoor. De rest volgt daarna.
Dek de kom af en zet het in de koelkast. Ga zitten en rust uit na al dit zware werk.
De volgende dag:
Zet het wafelijzer aan en laat het heet worden.
Schep wat van het beslag in het wafelijzer, klap het dicht en wacht tot de stoom verdwenen is. Haal de wafels eruit en serveer ze warm met jam (uit het kerstpakket), suiker, poedersuiker (die bus die nog over is van Oud en Nieuw) of wat puberlief blieft.
Bak er nog twee en neem er zelf ook wat van.






Geef een antwoord