Ajam ketjap met rijst en sperziebonen
Gerecht twee van de Missie ‘Koken met Budget, vijf Euro per dag’.
Ik moet er bij zeggen dat ik alleen kippenbouten heb gekocht. De rest had ik al in huis. Vooral de ui en de kruiden zijn prijzen bij benadering. Ik had geen zin om een teaspoon knoflookpoeder te gaan wegen na een lange en drukke dienst.
Kippenbouten (3,75 voor 4 stuks)
een ui (10 centen)
een zak diepvries sperziebonen (69 centen voor 450 gram)
knoflookpoeder, 1 teaspoon (3 centen)
djahe, 1 teaspoon (3 centen)
2 tablespoons ketjap (10 centen)
150 gram rijst (15 centen)
Totaal: 4,82 Euro voor vier personen. Voor ons drieën waren waren we 3,62 Euro kwijt.
Om eerlijk te zijn heb ik alleen de kippenbouten gekocht. De rest had ik allemaal in huis. Het restje dat ik over heb ga ik nog gebruiken.
Zout, olie/ boter en die dingen heb ik niet helemaal precies uitgerekend, maar de rest heb ik gewoon wat naar boven afgerond en ga er dan maar vanuit dat het zo die kosten dekt.
Mijn overgebleven budget na twee dagen is: 28,44 Euro.
Zo maakte ik het:
De kippenbouten bestrooien met wat zout. Olie in een grote braadpan verhitten en hier de kippenbouten in bakken tot ze een mooi kleurtje hebben gekregen aan alle kanten. Vuur zacht zetten.
De ui snipperen en aan de kip toevoegen. Zachtjes laten fruiten tot de ui glazig ziet. Djahe, knoflookpoeder en ketjap erbij en de pan sluiten met het deksel.
Zet de rijst op met twee vingerkootjes water (deksel erop) en breng het aan de kook. Zodra het water kookt, vuur zacht zetten en in ongeveer twintig minuten gaar laten worden.
Na dertig minuten de zak sperziebonen erbij doen (De ‘Liever lui dan Moe’ techniek) en de deksel weer op de pan doen. Totaal doen de kippenbouten er ongeveer 45 minuten over om gaar te worden.
Wanneer alle gezinsleden er van kunnen genieten om te kluiven, serveer het dan met bot.
Puberdochter gruwelt er van. Natuurlijk.
Dus ik laat de kip nog even in de pan zitten tot het van het bot afvalt. Ik haal dan de botten eruit en die gebruik ik voor het trekken van kippenbouillon.

Geef een antwoord