• Contact
  • Disclaimer
  • Cookiebeleid (EU)

Es' Factory

Eten. Zelf maken.

  • Home
  • Recepten
    • Budget
    • Brood
    • Groenten
    • Aardappelen
    • Lunch
    • Hapjes en Snacks
    • Wereldgerechten
    • Feestelijk
    • BBQ
    • Ei gerechten
    • Dranken :: Cocktails
    • Feestelijk
    • Fruit
    • Es goes Masterchef
    • Gevogelte
    • Groenten
    • Hapjes en Snacks
    • Marinades
    • Kliekjes
    • Lamsvlees en Schapenvlees
    • Kaas
    • Ontbijt
  • Over Es
    • Projecten
    • Pumbaa
  • Weekmenu’s
Je bent hier: Home / Echt Eten / Aardappelen / Friet, zelf maken

Aardappelen Echt Eten

Friet, zelf maken

Friet, zelf maken

Friet, zelf maken.

Ja, ik doe het regelmatig. Kilo’s zijn er al over mijn snijplank gegaan. Het favoriete voedsel van (bijna) alle kinderen en stiekem ook volwassenen.

Niet uit snobisme, maar ik kan geen friet bakken dat uit een zak uit de diepvries komt. Ook niet de zogenaamde verse friet uit de koeling van de supermarkt. Ze zijn of heel klef en vol gelopen met vet. Of ze zijn zo hard dat je moet uitkijken dat je er niet mee valt. Ze kunnen zonder moeite je oog er uit steken, of nog erger, je huid doorboren en je een klaplong bezorgen.

Uit veiligheid voor alle mensen die ik lief heb snij en bak ik ze zelf. En moeilijk is het niet.

Ik heb geen frituurpan. Frituren doe ik in een gietijzeren wadjan. Meestal een mengsel van zonnebloemolie (1,5 fles) en ossewit (250 gram).

Aardappelen die schoon genoeg zijn boen ik onder koud water en snij ze dan in in partjes. Wanneer de schil niet schoon genoeg is dan schil ik ze en snij er frietjes van. Puberdochter wil ze het liefst zo dun mogelijk, dankzij McDonalds vrees ik. Partnerlief en ik hebben ze liever ouderwets dik zoals Oma ze maakte.

Mijn oma maakte ze nooit. Ze bakte wel zelf kroepoek. En ze marineerde zelf mini inktvis en deed ze op de BBQ. Die waren te lekker voor woorden. Ik heb haar nooit gevraagd wat haar kruidenmengsel was. Dom. Stom. Nu moet ik de rest van mijn leven ze ontberen.
Enfin.
Ik dwaal af.

Terug naar de friet.

Nodig:

per persoon 2 grote aardappelen, eventueel geschild en ik frietjes gesneden (serieus, echte frietjes worden van aardappelen gemaakt)
een grote bak met water (ik vul de gootsteen met water)
olie/ frituurvet, zoveel als nodig is om een ruime pan 3/4 te vullen
schone theedoek
keukenpapier
twee grote schalen/ kommen
schuimspaan

Zo maak ik ze:

Voorbakken, ik doe dit ruim van te voren, ergens in de middag.

Verwarm de olie in een ruime pan. Niet te heet, dus niet op heel hoog vuur. (Ik gok dat het vet 160 graden Celsius is.)

Haal een flinke hand frietjes uit het water en leg ze te drogen op een schone theedoek. Laat de rest van de frietjes in het water liggen. Aardappelen verkleuren wanneer ze te lang aan de lucht worden bloot gesteld. (Dit proces heet oxideren. ‘Roesten’, net zoals bij ijzer.)

Leg voorzichtig de frietjes in het vet en bak ze gaar in ongeveer 5 tot 8 minuten. Ze blijven bleek, dat hoort zo. Schep ze uit het vet in een grote kom/ schaal. Ik neem de moeite niet om de schaal nu al met keukenpapier te bekleden.

Ga zo door tot dat alle friet is voorgebakken.

Voorgebakken friet kun je prima invriezen. Maak meer wanneer je tijd hebt.

Frietjes afbakken:

Verhit de olie/ het frituurvet op hoog vuur. (180 graden Celsius)

Leg voorzichtig steeds een hand voorgebakken friet in het hete vet en bak ze in 2 tot 4 minuten goudbruin. Gaar zijn ze al.

Leg ze in een schaal die ruim bekleed is met keukenpapier. Dek iedere keer de frietjes af met een laag keukenpapier, zo blijven ze warm. Ga door tot je genoeg hebt om iedereen te voorzien van friet.

Bestrooi als laatste de friet met zout. Serveer warm.

IMG_6657

Ik gebruik het frituurvet niet vaker dan 3 keren. De laatste keer dat ik het gebruik bak in gepaneerde snacks mee. Het vet gaat daarna toch weg. Vandaar dat op bovenstaande foto gefrituurde uiringen te zien zijn.

Niks moeilijks aan. Bier en bloem tot een papje roeren. Op smaak brengen met wat zout en peper (of andere kruiden) en ze kort frituren in heet vet. Yum.

Hier staat ook nog een post ‘Friet, zelf maken‘.

Ook lekker:

  • 9 recepten voor een luxe feestelijk zelfgemaakt vrolijk kerst ontbijt
    9 recepten voor een luxe feestelijk zelfgemaakt vrolijk…
  • Rode bieten pasta zelf maken
    Rode bieten pasta zelf maken
  • Peperkoek huisje zelf maken een uitdaging
    Peperkoek huisje zelf maken een uitdaging
  • Snack dip met makreel #vetgoed
    Snack dip met makreel #vetgoed
  • 9 snacks voor kerst om zelf te maken
    9 snacks voor kerst om zelf te maken
  • 11 groentegerechten voor het kerstdiner
    11 groentegerechten voor het kerstdiner
  • Spaghetti met gerookte haring en citroen
    Spaghetti met gerookte haring en citroen
  • Hapje recept haring in dille-roomsaus vrijdag visdag
    Hapje recept haring in dille-roomsaus vrijdag visdag
  • Privacyverklaring
    Privacyverklaring

Deel dit op:

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Meer
  • Print
  • E-mail
  • Tumblr

Gerelateerd


1 Reactie

« Zwarte Markt, Beverwijk
Zwarte Markt, Beverwijk II »

Trackbacks

  1. Hamburgers zelf maken schreef:
    13/01/2016 om 12:50

    […] met of zonder friet. Zelf gesneden en gebakken. (Link) […]

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Welkom!

Welkom bij Es' Factory!
Moeder. Kookgek. Verzamelt kookboeken. Autodidact. Kritisch. Indische achtergrond. Creatief. Back to Basic. Zelf doen. Zelf maken. Fotografie. Eten. Dieren. Zorgzaam. Principes. Serieus. Onconventioneel. Geen schroom. Bloggen. Lees verder…

Nieuwsbrief van Es ontvangen? Schrijf je in!

Es houdt ook niet van spam, dus we houden het netjes.

Abonnement op dit blog?

Voer je e-mailadres in om je in te schrijven op dit blog en e-mailmeldingen te ontvangen van nieuwe berichten.

Voeg je bij 2.872 andere abonnees

Budget!

Spaghetti met gerookte haring en citroen

Spaghetti met gerookte haring en citroen

Ei rode biet salade met walnoten en bieslook

Ei rode biet salade met walnoten en bieslook

Categorieen

Bloglovin

Lid van:

mytastenld.com

FoodGawker

My foodgawker gallery

Op datum

Hapjes om niet te missen

Snack dip met makreel #vetgoed

Snack dip met makreel #vetgoed

9 snacks voor kerst om zelf te maken

9 snacks voor kerst om zelf te maken

Volg mij op Facebook

Volg mij op Facebook

Latest and greatest

Spaghetti met gerookte haring en citroen

Spaghetti met gerookte haring en citroen

Snack dip met makreel #vetgoed

Snack dip met makreel #vetgoed

Krokant gebakken schol met een stamppot van prei en aardappel

Krokant gebakken schol met een stamppot van prei en aardappel

Peperkoek huisje zelf maken

Peperkoek huisje zelf maken een uitdaging

9 snacks voor kerst om zelf te maken

9 snacks voor kerst om zelf te maken

Copyright © 2023 · Divine theme by Restored 316

Copyright © 2023 · Divine Theme on Genesis Framework · WordPress · Log in

Beheer cookie toestemming
Wij gebruiken cookies om onze website en onze service te optimaliseren.
Functioneel Altijd actief
De technische opslag of toegang is strikt noodzakelijk voor het legitieme doel het gebruik mogelijk te maken van een specifieke dienst waarom de abonnee of gebruiker uitdrukkelijk heeft gevraagd, of met als enig doel de uitvoering van de transmissie van een communicatie over een elektronisch communicatienetwerk.
Voorkeuren
De technische opslag of toegang is noodzakelijk voor het legitieme doel voorkeuren op te slaan die niet door de abonnee of gebruiker zijn aangevraagd.
Statistieken
De technische opslag of toegang die uitsluitend voor statistische doeleinden wordt gebruikt. De technische opslag of toegang die uitsluitend wordt gebruikt voor anonieme statistische doeleinden. Zonder dagvaarding, vrijwillige naleving door uw Internet Service Provider, of aanvullende gegevens van een derde partij, kan informatie die alleen voor dit doel wordt opgeslagen of opgehaald gewoonlijk niet worden gebruikt om je te identificeren.
Marketing
De technische opslag of toegang is nodig om gebruikersprofielen op te stellen voor het verzenden van reclame, of om de gebruiker op een website of over verschillende websites te volgen voor soortgelijke marketingdoeleinden.
Beheer opties Beheer diensten Beheer leveranciers Lees meer over deze doeleinden
Bekijk voorkeuren
{title} {title} {title}