Ā Recept Ananas Chutney met Sinaasappel
Afgelopen week had ik Mango Chutney gemaakt. Ik had daar het sap van een blik ananas voor gebruikt. Zoals dat wel vaker gaat; de ananas stond nog twee dagen in de koelkast zonder duidelijk bestemming.
De Mangochutney was lekker. Maar eigenlijk kon ik nog wel een potje chutney gebruiken. Drie van de vier potjes waren namelijk al verdwenen.
Sap zat er niet meer in. Ik had nog wat mandarijnen liggen (blergh, straks weer met Sinterklaas, dat is weer vroeg genoeg) en een sinaasappel.
Ik heb gebruikt:
olijfolie
4 mandarijnen, uitgeperst
1 sinaasappel (sap van allemaal samen: 200 milliliter)
uitgeperst
handje gedroogde pepers, verkruimeld
blik ananas (afgegoten, ongeveer 250 gram ananas blokjes)
1 rode ui fijn gesnipperd
1/2 cup rietsuiker
1 tablespoon kerrie (ik gebruik scherpe curry Madras, maar elke kerrie is goed)
halve kop gedroogde rozijnen
Zo maakte ik het:
Verwarm de olijfolie in de pan en voeg de verkruimelde, gedroogde pepers toe. Zacht vuur, de pepers moeten niet verkleuren alleen hun smaak afgeven.
Bak dan de ui mee op niet al te hoog vuur. Wacht tot de ui glazig is geworden en voeg dan de ananas toe. Bak deze ook even mee. Paar minuten.
Strooi de rietsuiker in de pan en roere een aantal miinuten goed tot de suiker bijna is opgelost.
Blus alles af met het sap, zet het vuur half hoog en laat het een beetje inkoken. Na ongeveer tien minuten de gedroogde rozijnen in de pan doen en het vuur lager zetten.
Laat nu alles op zacht vuur staan tot dat de chutney gaat borrelen. De chutney is klaar wanneer de hele chutney borrelt helemaal tot aan de randen van de pan. (Dus niet alleen in het midden)
Schep de chutney in schoon gemaakte potjes met een schroefdeksel.
Chutney is lekker op een boterham met kaas. Bij rijst gerechten. Bij een kaasplateau en natuurlijk bij Indiase curry’s.
[…] Ananaschutney met sinaasappel van Es’ Factory […]