Recept Kip ragout comfort voedsel
Comfort voedsel ten top. Makkelijk. Snel. Hartig. En met een beetje geluk nog een restje voor de lunch voor morgen…. (Met veel geluk)
Met onregelmatig werktijden van ons allebei kook ik regelmatig ‘in het voor’. Voor anderen een schrikbeeld, maar ik sta graag op mijn vrije dagen in de keuken. Het liefst de hele dag.
Zo is kipragout een favoriet. Ik reken per persoon een halve kippenbout. (Dat is nog van een ‘goedkoop en lekker’ missie). Om het gerecht rijker te maken gaat er een bakje champignons door heen.
Luister.
Eten is niet altijd nooit een culinair hoogtepunt hier. Voor mij misschien. Puberdochter en Partnerlief willen gewoon goed gevoed worden. Genoeg calorieën om verder te gaan met sport, fietsen, lopen met de hond en te groeien. In de lengte.
Het maakt hun niet uit op welk bord het ligt, wat de voedingswaarde is, wat er precies in is gegaan, op welke temperatuur het is gegaard. Laat staan dat ze mijn enthousiaste verhalen willen horen over de biologische wijn die ik heb gekocht of mijn lyrische relaas over mijn groot en voordelig ingekochte spelt volkoren.
Daarom doe ik het hier.
Enfin.
Echt een recept heb ik niet. Ik gebruik kippenbouten en kook die gaar in een pan met water. Zout en peper erbij, niet te veel, het kookt nog in. Voor de kip wat foelie en voor rundvlees een laurierblad.
Nadat ze gaar zijn haal ik het vlees van de botjes en de botjes gaan terug in de pan met water. Een goede bouillon die de bouillonblokjes doet verbleken. Het is ongelooflijk hoeveel smaak er wordt toegevoegd wanneer je deze bouillon gebruikt. Maar ga je gang, bouillonblokjes worden gewoon nog steeds gemaakt.
Voor de ragout:
60 gram boter,
70 gram bloem,
150 milliliter koude melk (room kan ook)
350 milliliter koude bouillon (kip bij kip, champignons met groentebouillon en rund met, juist, runderbouillon)
Zo maak ik het:
Smelt de boter in een pan (eventueel een fijn gesnipperde ui er aan toevoegen) en laat de boter smelten, maar niet bruin worden.
Bloem in de pan doen en op zacht vuur een paar minuten meebakken tot de bloem gaar is.
Dan in één keer de koude vloeistoffen toevoegen en op half hoog vuur al roerende laten binden. Zodra het begint te koken het vuur zacht zetten.
Voeg dan de vulling van je ragout toe. Kip, gaar rundvlees, gesneden champignons of iets anders waar je blij van wordt. Breng de ragout nog op smaak met wat peper en zout. Leng de ragout aan met de bouillon van de kip, tot gewenste dikte, naar eigen smaak.
Hier eten we ragout altijd met doperwten en wortelen (uit glas) en gekookte witte rijst.
Op de foto zie je een absolute ‘luie huisvrouwen techniek’. Ik heb er gewoon een pot doperwten met wortelen door heen geroerd. Minder afwas. Volgende keer serveer ik het weer apart van elkaar. Wanneer het mijn afwasbeurt niet is.
Geef een reactie