Op de Zwarte Markt kocht ik twee kilo pruimtomaten voor nog geen twee Euro. Wat kan een mens blij zijn. Jammer dat ze niet meer in het karretje pasten. Ja. Ik ken geen schroom. Ik heb een boodschappen karretje op wieltjes. Precies. Net zo één als oude dames.
Het is mijn ‘liever lui, dan moe techniek’. En er kan veel in.
Enfin.
Tomaten salade is natuurlijk lekker, tomaten taartjes ook, plakjes tussen je boterham met kaas is heerlijk en zo uit het vuistje is hemels. Ok. Ook lekker.
Evengoed blijven er dan nog een hoop tomaten over. En daar heb ik tomatensaus van gemaakt. Handig voor in de vriezer.
Ik heb gebruikt:
twee kilo pruimtomaten (ok, iets minder die waren al op)
3 grote uien, gesnipperd
paar tenen knoflook, grof gehakt
verse kruiden, rozemarijn, tijm (ik weeg het niet ik doe het erbij en proef even vaak)
zout, naar smaak
vers gemalen peper, naar smaak
verkruimeld gedroogd pepertje, naar smaak (en die is aan de pittige kant)
beetje olijfolie
Wat ik niet in huis had: Bleekselderij, dat vind ik nog lekkerder. Het leven is hard.
Zo maakte ik het:
Verhit de olijfolie in een ruime pan. Fruit hierin de ui en de knoflook tot de ui glazig ziet.
Doe de tomaten erbij en laat ze op niet al te heet vuur zacht worden. Zodra ze zacht genoeg zijn: De staafmixer erin zetten en alles tot moes pureren.
Op smaak brengen met de kruiden, peper en zout.
Daarna laat ik het op zacht vuur, zonder deksel een beetje inkoken.
Eenmaal afgekoeld doe ik het in zip lock diepvries zakken en vries het per portie in. (Eén portie is ongeveer 500 gram voor 4 personen)
Ik gebruik het om pastasaus mee te maken, als basis voor tomatensoep, voorop de pizza (hiervoor maak ik iets kleinere porties) of rundvlees in te stoven.
Geef een antwoord