Vlinderpasta met Pompoenroomsaus en Salie
Op de Zwarte Markt had ik een flespompoen gekocht. Gewoon, omdat ik pompoen nu eenmaal erg lekker vind. En als ze er liggen dan koop ik ze. Herfst of geen herfst.
Een pompoen praat tegen mij:”Mij vind je lekker, echt. Lekker en lekkerder. Neem me mee. Haal me in huis. Ik ben een soep, een gebakje of een saus. N.E.E.M.M.E.M.E.E”
En ik luister.
En ik overdrijf.
Nu werd de pompoen een saus. Een roomsaus voor bij de pasta. Eén van de redenen waarom is omdat mijn salieplant nogal groot werd en het tijd werd dat die gebruikt zou worden.
Ik had:
één flespompoen
beetje olijfolie
eetlepel rietsuiker
peper en zout, naar smaak
snuf cayenne peper
een pakje slagroom
handje verse salie (gedroogd kan ook, je kunt het zelfs weglaten, het is pompoen, dus het is lekker sowieso)
Vlinderpasta
Let op. Het recept is voor één grote eter of twee kleine eters (of lunch voor twee)
Ik maakte het zo:
Oven voorverwarmen op 200 graden Celsius.
De pompoen schillen en in blokjes snijden. In een grote ovenschaal leggen, beetje olijfolie erover gieten, de rietsuiker er over strooien, peper en zout erover strooien of malen en in de oven zetten.
Ondertussen de pasta gaar koken. Volgens gebruiksaanwijzing op de verpakking.
In ongeveer een half uur is de pompoen zacht. Je kunt de pompoenblokjes af en toe even omschudden.
De pompoen blokjes in een beker of bakje doen waar de staafmixer in past. Giet het pakje slagroom erover en naar smaak een beetje cayennepeper. Pureer dan alles tot een zachte saus. Iets te dik? Een beetje melk of water doet wonderen.
Doe de puree over in een pannetje, roer de salie er door en laat het even warm worden op zacht vuur. Wanneer het te veel indikt, wat melk of water toevoegen.
Wanneer de pasta gaar is afgieten, op een bord scheppen en de saus erover schenken.
Garneer eventueel met wat verse salie, kaas, uitgebakken spekjes en / of serranoham (dat had ik nog).

Geef een antwoord