Hamburgerbroodjes, zelf maken
Het was weer eens een hectische zondag met gezellig veel bezoek. ’s Middags had ik al besloten dat we een hamburger zouden eten. Ik ‘moest’ alleen nog even brood bakken.
Via Twitter (goh, wat is dat toch een leuk en handig medium) vroeg ik Levine naar een beproefd recept voor Hamburger Broodjes. Binnen no-time gaf ze de link.
Ruim op tijd zou ik beginnen. Ik had al gezien dat je er toch drie uren zoet mee zou zijn. Ja, ja. Ik hou mezelf wel vaker voor de gek. Voordat ik het in de gaten had was het al zes uur.
Snel het recept er bij gepakt en aan de slag. Vanwege tijdnood besloot ik het toch net even iets anders te doen. Onconventioneel.
Op zulke dagen is mijn aanrecht een vergaarbak voor alle afwas. Precies een halve vierkante meter werkoppervlak hou ik over. De weegschaal past daar niet meer op. Ik besloot het in cups en tablespoons en teaspoons te doen. En veel tijd om het brood te laten rijzen was er ook niet. Twee maal een half uur, dat leek mij voldoende.
Op hoop van zegen.
Ik nam:
1 cup warme melk
3 cups bloem
1 tablespoon broodverbeteraar (natuurwinkel)
een klont, zachte, roomboter (rond de 25 gram, maar ik heb niks gewogen)
1 tablespoon suiker
1 teaspoon zout Niet echt, ik ben deze vergeten. Het hoort er wel in, natuurlijk.
2 teaspoon gist
1 ei
Zo maakte ik het:
De melk met de boter en gist geroerd. Alle ingrediënten er bij gedaan en wat rond geroerd gelummeld met een vork. Toen was ik moe. Of het was het rode wijntje dat mij parten speelde.
Later ben ik weer opgestaan en heb nogmaals met een vork rond gespit in het deeg. Ik besloot de deeghaken van mijn mixer te gebruiken. Hoe lang weet ik niet, maar het deeg plakte al goed aan elkaar. Natte doek erover en een half uur laten rijzen.
Met wat extra bloem het deeg goed gekneed tot het niet meer plakte. Bolletjes van gemaakt en op een bakplaat gelegd. Ik had het deeg in vieren gedeeld.
Niet doen.
De hamburgerbroodjes worden dan zo groot dat de grote gele ‘M’ er patent op wil. Deel het dus door achten. Partnerlief vond het niet zo erg. Mijn mondhoeken zijn uitgescheurd.
Ik kon het niet meer opbrengen om nog een ei stuk te slaan en los te kloppen. Ik heb de broodjes met melk bestreken en er wat sesamzaadjes over gestrooid. Bij de één wat meer dan bij de ander. Per ongeluk.
De oven aangezet op 200 graden Celsius. En de broodjes onder de natte doek (hij was gelukkig nog nat) laten rijzen. In ieder geval een half uur.
Bak ze daarna in twintig minuten gaar.
En echt. Ze waren lekker.
Er tussen had ik een rundertartaar, sla, uitgebakken bacon, gebakken ui en gorgonzola gedaan. Vanwege de groteske vorm hadden we aan één meer dan genoeg.
Het recept is een blijver.
Geef een antwoord