Taart met Afrikaans thema
Gewoon koken vind ik leuk. Brood bakken, ook heel erg leuk. Veel mensen te eten hebben, summum. Maar buiten dat om vind ik het bakken van taarten ook heel erg leuk!
Jaren geleden ben ik er mee begonnen. Trial and error waren de beste lessen. Zoals een heel schattig engeltje van fondant met vleugeltjes van royal icing, dat ik in de koelkast heb gezet. Ik wist van niks. Natuurlijk weet ik dat suiker niet goed tegen vocht kan. Maar dat werd me de volgende dag echt duidelijk.
Het engeltje was veranderd in een Rubens vrouw. Het rode mondje was niet meer ‘fijntjes’ en zou het op een opblaaspop prima doen. De vleugels lagen levenloos naast de Rubensvrouw met grote, rode mond.
De taarten zelf hebben heel wat smaken, vullingen en zware biscuits gekend. Gewone cake, ongerezen biscuits, te zware chocolade cakes en te slappe biscuits die inzakten onder de druk van de fondant of marsepein.
Ik heb wat afgemopperd en gehuild.
Enfin.
Tegenwoordig heb ik de techniek van het bakken wel onder de knie. De keus bestaat uit witte chocolade cake of een donkere chocolade cake en een glutenvrije cake (sinaasappel en amandelmeel).
Deze taart heb ik gemaakt voor een collega. Haar dochter kwam thuis uit Afrika. Ik wilde nog iets leuks in het Zuid Afrikaans op de taart zetten. En laat ik toevallig nu een vriendin hebben die daar geboren en getogen is! Ik belde haar enthousiast op met de vraag of ze iets leuks wist.
“Dat weet ik niet meer hoor! Vraag maar aan P (haar man, Nederlander op en top….)”. Teleurgesteld heb ik de verbinding verbroken en overdacht de schaduwzijde van haar fantastische inburgering. En toch hou ik nog steeds van haar.
Deze taart: Donkere chocolade cake met een vulling van witte chocola ganache. Bekleding is marsepein. En de kleuren (oranje en geel) zijn met mijn hand geschilderd. Ik heb rode en gele voedingsmiddelen kleurstof vermengd met alcohol en op de hand de ‘zonsondergang’ geschilderd. Van rood/ oranje naar steeds lichter geel/ oranje.
Om de taart wat meer ‘diepte’ te geven heb ik de silhouetten van de vogels van zwarte royal icing gemaakt.
Geef een antwoord