Het duurt even, maar dan heb je ook wat. De gerst maakt dit brood extra lekker en geeft het een bite. De missie was voor mij een brood te maken waar ik makkelijk en snel een ‘Egg in the Hole’ van kon maken. Hier al een andere manier van dit favoriete ontbijt.
Dit recept is niet erg snel, maar de broodbakmachine maakt het je gemakkelijk. Het is vooral een kwestie van wachten.
Ik heb het brood nog wat zonnebloempitten mee gegeven. Dat is natuurlijk optioneel.
De zuurdesem is te verkrijgen bij de natuurwinkel.
Zuurdesembrood met gerst recept
Dit heb ik gebruikt:
- 15 gram zuurdesem uit een potje (zie link hierboven) (Note (12-11-14) Ik geloof dat het je het er ook prima uit kunt laten.)
- 250 gram speltvolkoren
- 250 gram bloem
- 100 gram gerst (de hele korrel)
- 300 milliliter water
- 400 gram bloem
- 14 gram gist (uit een zakje)
- 300 milliliter water
- 1 eetlepel zout
- een beetje olijfolie, om in te vetten
Zo maakte ik het:
- Dag 1:
- Maak van het zuurdesem, speltvolkoren en bloem een deeg in de broodbakmachine. (Stand: Deeg)
- Wikkel het deeg in een stuk vershoudfolie, die je van te voren inwrijft met wat olijfolie. Een diepvries zak is ook prima. Ook deze even inwrijven met wat olijfolie.
- Leg het deeg weg in de koelkast tot de volgende dag.
- Dag 2:
- Neem een grote koekenpan en leg de gerst met 350 milliliter water en een eetlepel zout in de pan. Breng het aan de kook. Laat het koken tot het water bijna allemaal verdampt is.
- Doe 300 milliliter water, 14 gram gist en 400 gram bloem in de broodbakmachine doen. De helft (!!) van het deeg van de dag ervoor in kleine stukjes scheuren en dit ook toevoegen.
- De gerst ook in de broodbakmachine doen.
- De machine weer in stand ‘deeg’ zetten. Ga zitten. Praat met je moeder of dochter of ga je nagels doen.
- Het deeg in een ingevette vorm doen en nog een half uur laten rijzen. Verwarm ondertussen de oven voor op 200 graden Celsius.
- (note: ik heb het deeg nog een nacht in de koelkast gezet en de volgende dag pas gebakken, dat gaat ook prima)
- Bak het brood in 30 minuten gaar, of tot het hol klinkt wanneer je op de onderkant tikt.
(Visited 53 times, 1 visits today)
Geef een reactie