• Contact
  • Disclaimer
  • Cookiebeleid (EU)

Es' Factory

Eten. Zelf maken.

  • Home
  • Recepten
    • Budget
    • Brood
    • Groenten
    • Aardappelen
    • Lunch
    • Hapjes en Snacks
    • Wereldgerechten
    • Feestelijk
    • BBQ
    • Ei gerechten
    • Dranken :: Cocktails
    • Feestelijk
    • Fruit
    • Es goes Masterchef
    • Gevogelte
    • Groenten
    • Hapjes en Snacks
    • Marinades
    • Kliekjes
    • Lamsvlees en Schapenvlees
    • Kaas
    • Ontbijt
  • Over Es
    • Projecten
    • Pumbaa
  • Weekmenu’s
Je bent hier: Home / Echt Eten / Brood / Zuurdesembrood met gerst zelf maken

Brood Echt Eten Lunch Ontbijt Recepten

Zuurdesembrood met gerst zelf maken

Het duurt even, maar dan heb je ook wat. De gerst maakt dit brood extra lekker en geeft het een bite. De missie was voor mij een brood te maken waar ik makkelijk en snel een ‘Egg in the Hole’ van kon maken. Hier al een andere manier van dit favoriete ontbijt.

Dit recept is niet erg snel, maar de broodbakmachine maakt  het je gemakkelijk. Het is vooral een kwestie van wachten.

Ik heb het brood nog wat zonnebloempitten mee gegeven. Dat is natuurlijk optioneel.

De zuurdesem is te verkrijgen bij de natuurwinkel.

Zuurdesembrood met gerst recept

IMG_7949

Dit heb ik gebruikt:

  • 15 gram zuurdesem uit een potje (zie link hierboven) (Note (12-11-14) Ik geloof dat het je het er ook prima uit kunt laten.)
  • 250 gram speltvolkoren
  • 250 gram bloem
  • 100 gram gerst (de hele korrel)
  • 300 milliliter water
  • 400 gram bloem
  • 14 gram gist (uit een zakje)
  • 300 milliliter water
  • 1 eetlepel zout
  • een beetje olijfolie, om in te vetten

Zo maakte ik het:

  • Dag 1:
  • Maak van het zuurdesem, speltvolkoren en bloem een deeg in de broodbakmachine. (Stand: Deeg)
  • Wikkel het deeg in een stuk vershoudfolie, die je van te voren inwrijft met wat olijfolie. Een diepvries zak is ook prima. Ook deze even inwrijven met wat olijfolie.
  • Leg het deeg weg in de koelkast tot de volgende dag.
  • Dag 2:
  • Neem een grote koekenpan en leg de gerst met 350 milliliter water en een eetlepel zout in de pan. Breng het aan de kook. Laat het koken tot het water bijna allemaal verdampt is.
  • Doe 300 milliliter water, 14 gram gist en 400 gram bloem in de broodbakmachine doen. De helft (!!) van het deeg van de dag ervoor in kleine stukjes scheuren en dit ook toevoegen.
  • De gerst ook in de broodbakmachine doen.
  • De machine weer in stand ‘deeg’ zetten. Ga zitten. Praat met je moeder of dochter of ga je nagels doen.
  • Het deeg in een ingevette vorm doen en nog een half uur laten rijzen. Verwarm ondertussen de oven voor op 200 graden Celsius.
  • (note: ik heb het deeg nog een nacht in de koelkast gezet en de volgende dag pas gebakken, dat gaat ook prima)
  • Bak het brood in 30 minuten gaar, of tot het hol klinkt wanneer je op de onderkant tikt.

 

Ook lekker:

  • 9 recepten voor een luxe feestelijk zelfgemaakt vrolijk kerst ontbijt
    9 recepten voor een luxe feestelijk zelfgemaakt vrolijk…
  • 9 snacks voor kerst om zelf te maken
    9 snacks voor kerst om zelf te maken
  • Hapje recept haring in dille-roomsaus vrijdag visdag
    Hapje recept haring in dille-roomsaus vrijdag visdag
  • Spaghetti met gerookte haring en citroen
    Spaghetti met gerookte haring en citroen
  • Krokant gebakken schol met een stamppot van prei en aardappel
    Krokant gebakken schol met een stamppot van prei en…
  • Surf and Turf hamburger met krab - Vrijdag Visdag
    Surf and Turf hamburger met krab - Vrijdag Visdag
  • Peperkoek huisje zelf maken een uitdaging
    Peperkoek huisje zelf maken een uitdaging
  • Snack dip met makreel #vetgoed
    Snack dip met makreel #vetgoed
  • 11 groentegerechten voor het kerstdiner
    11 groentegerechten voor het kerstdiner

Deel dit op:

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Meer
  • Print
  • E-mail
  • Tumblr

Gerelateerd

Summary
recipe image
Recept naam
Zuurdesembrood met gerst zelf maken
Gepost op
2011-05-02


5 Reacties

« Verkeerd-en-om Koekjes, geval van jammer
Wat aten wij afgelopen week? »

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Welkom!

Welkom bij Es' Factory!
Moeder. Kookgek. Verzamelt kookboeken. Autodidact. Kritisch. Indische achtergrond. Creatief. Back to Basic. Zelf doen. Zelf maken. Fotografie. Eten. Dieren. Zorgzaam. Principes. Serieus. Onconventioneel. Geen schroom. Bloggen. Lees verder…

Nieuwsbrief van Es ontvangen? Schrijf je in!

Es houdt ook niet van spam, dus we houden het netjes.

Abonnement op dit blog?

Voer je e-mailadres in om je in te schrijven op dit blog en e-mailmeldingen te ontvangen van nieuwe berichten.

Voeg je bij 2.872 andere abonnees

Budget!

Spaghetti met gerookte haring en citroen

Spaghetti met gerookte haring en citroen

Ei rode biet salade met walnoten en bieslook

Ei rode biet salade met walnoten en bieslook

Categorieen

Bloglovin

Lid van:

mytastenld.com

FoodGawker

My foodgawker gallery

Op datum

Hapjes om niet te missen

Snack dip met makreel #vetgoed

Snack dip met makreel #vetgoed

9 snacks voor kerst om zelf te maken

9 snacks voor kerst om zelf te maken

Volg mij op Facebook

Volg mij op Facebook

Latest and greatest

Spaghetti met gerookte haring en citroen

Spaghetti met gerookte haring en citroen

Snack dip met makreel #vetgoed

Snack dip met makreel #vetgoed

Krokant gebakken schol met een stamppot van prei en aardappel

Krokant gebakken schol met een stamppot van prei en aardappel

Peperkoek huisje zelf maken

Peperkoek huisje zelf maken een uitdaging

9 snacks voor kerst om zelf te maken

9 snacks voor kerst om zelf te maken

Copyright © 2023 · Divine theme by Restored 316

Copyright © 2023 · Divine Theme on Genesis Framework · WordPress · Log in

Beheer cookie toestemming
Wij gebruiken cookies om onze website en onze service te optimaliseren.
Functioneel Altijd actief
De technische opslag of toegang is strikt noodzakelijk voor het legitieme doel het gebruik mogelijk te maken van een specifieke dienst waarom de abonnee of gebruiker uitdrukkelijk heeft gevraagd, of met als enig doel de uitvoering van de transmissie van een communicatie over een elektronisch communicatienetwerk.
Voorkeuren
De technische opslag of toegang is noodzakelijk voor het legitieme doel voorkeuren op te slaan die niet door de abonnee of gebruiker zijn aangevraagd.
Statistieken
De technische opslag of toegang die uitsluitend voor statistische doeleinden wordt gebruikt. De technische opslag of toegang die uitsluitend wordt gebruikt voor anonieme statistische doeleinden. Zonder dagvaarding, vrijwillige naleving door uw Internet Service Provider, of aanvullende gegevens van een derde partij, kan informatie die alleen voor dit doel wordt opgeslagen of opgehaald gewoonlijk niet worden gebruikt om je te identificeren.
Marketing
De technische opslag of toegang is nodig om gebruikersprofielen op te stellen voor het verzenden van reclame, of om de gebruiker op een website of over verschillende websites te volgen voor soortgelijke marketingdoeleinden.
Beheer opties Beheer diensten Beheer leveranciers Lees meer over deze doeleinden
Bekijk voorkeuren
{title} {title} {title}