Pastasaus met courgette en champignons
Hier staat het recept met gebruik van een zakje/ pakje. En dat pakje/ pakje ging ineens wat kriebelen gisteren. Mijn oerinstinct van ‘zelf maken’ rolde uit mijn systeem en ik struikelde erover.
Mijn vader kwam met een mega courgette aan. Uit de moestuin van een vriend. Anderhalve kilo woog het ding. Een deel was al in de soep beland en de andere helft lag maar wat te liggen op het aanrecht.
Pastasaus. Dat was zijn (of is het haar?) bestemming.
Veel pastasaus. Want Puberdochter wil de dag er na graag pizza eten. De tomatensaus is zelf gemaakt. Het recept staat hier.
Pastasaus met courgette en champignons
Dit heb ik gebruikt:
- 750 gram courgette, in blokjes gesneden
- 1 liter tomatensaus, zelf gemaakt
- een takje rozemarijn
- 1 eetlepel olijfolie
- 2 tenen knoflook, fijn gesneden
- 1 ui, fijn gesneden
- 1 stengel bleekelderij, in schijfjes gesneden
- 250 gram champignons, in plakjes
- 1 gedroogd chilipepertje, optioneel
- beetje peper en zout, naar smaak
Zo maakte ik het:
- Verwarm de olijfolie in een pan.
- Bak de blokjes courgette even aan in de olijfolie.
- Voeg dan de bleekselderij, rozemarijn, ui, knoflook en chilipeper toe en bak alles vijf minuten.
- Dan de tomatensaus erbij en heet laten worden. Zodra het begint te pruttelen het vuur laag draaien en deksel op de pan doen.
- Stoof alles een kwartier tot twintig minuten.
- Champignons toevoegen en door en door warm laten worden.
- Proef even en voeg zo nodig peper en zout toe.
- Serveer met pasta naar keuze, of rijst.
Inderdaad kun je alles bakken in extra virgin olijfolie en gebruiken voor de huid!. In de echte kun je makkelijk bakken en koken en kun je eigenlijk zo op je huid smeren. Vaak zie je dat extra virgin verkocht wordt als puur, maar let op dat er ook veel gemengde olijfolien op de markt zijn. Je herkend echte extra virgin olijfolie aan de “vlokkerigheid”als de olie onder 8 graden komt. Dan gaan de bestanddelen wat “klonteren”. Dit betekent dat je de echte en pure extra virgin olijfolie hebt. Als deze helder blijft dan is deze absoluut vermengd en is niet aan te raden om in te bakken of in salades te gebruiken. Meestal zitten er dan teveel residuen (andere stoffen, vervuiling) in, die het vlokken tegengaan. Dus de tip van de vakman, vraag als je olijfolie koopt bij welke temperatuur deze gaat vlokken. Als er geen antwoord komt of dat gebeurt niet , dan weet je dat je niet de echte extra virgin olijfolie koopt!
Andreas Van Beek
Olijfolie Manolakis