• Contact
  • Disclaimer
  • Cookiebeleid (EU)

Es' Factory

Eten. Zelf maken.

  • Home
  • Recepten
    • Budget
    • Brood
    • Groenten
    • Aardappelen
    • Lunch
    • Hapjes en Snacks
    • Wereldgerechten
    • Feestelijk
    • BBQ
    • Ei gerechten
    • Dranken :: Cocktails
    • Feestelijk
    • Fruit
    • Es goes Masterchef
    • Gevogelte
    • Groenten
    • Hapjes en Snacks
    • Marinades
    • Kliekjes
    • Lamsvlees en Schapenvlees
    • Kaas
    • Ontbijt
  • Over Es
    • Projecten
    • Pumbaa
  • Weekmenu’s
Je bent hier: Home / Echt Eten / Brood / Sourdough brood zelf maken

Brood Echt Eten Lunch Missies Ontbijt Recepten

Sourdough brood zelf maken

IMG_9181

Broerlief nam het voor mij mee uit San Francisco. Sourdough Starter. De eerste had ik gemaakt met veel liefde en aandacht. Om hem vervolgens genadeloos te verwaarlozen. En dat kan niet. Dan sterft hij.

De tweede keer ging er iets mis. Puberdochter kwam ’s middags binnen en vroeg of ik toch een koe had aangeschaft. Het rook naar koeienmest in huis. Eén blik op mijn rijzende, gistende en groeiende drab was genoeg om haar doen te besluiten dat het iets héél vies was. En dat was ook zo.

Ik heb nog staan twijfelen of ik het wel of niet weg zou doen. Maar het priemende oog van Puberdochter deed mij besluiten het weg te doen. Voor de lieve vrede.

Oei. En toen was er nog één zakje over. Eén kans op Sourdough à la San Francisco. Deze keer mag ik niet verpesten. Anders moet ik tot het einde van het jaar wachten. Broerlief gaat dan pas weer naar de USA. Goede kans dat ik natuurlijk midden in de zomer ontzettend veel zin krijg in Sourdough brood. Zo gaat dat met alles dat je niet in huis hebt.

Tot mijn grote vreugde ontstond er daadwerkelijk een laagje bruin water op de starter. En het rook ook goed. Beetje vreemd, maar zeker niet vies.

Om niet ergens alsnog een teleurstelling te moeten incasseren deed ik precies zoals het recept het opgaf. Precies. Stap-voor-stap.
Dat duurde drie dagen. Drie lange dagen voordat ik een brood had.

Maar toen had ik ook wat.
Een brood met een krokante korst, grof elastisch kruim en een tikkeltje zurige smaak. Ik at mijn aller eerste Sourdough met geitenkaas, tomaat en basilicum. Hemel op aarde.

PS. En nu heb ik voor de rest van mijn leven dit gist. Wanneer ik het goed verzorg. Anders sterft het en weet ik zeker dat ik voor het einde van het jaar daar is, trek krijg in een Sourdough brood.

PS 2. Wil je ook een starter maken? Hier staat hoe je dat kunt doen.

 

Hieronder het recept van dit brood:

Sourdough Brood (Zuurdesem brood), zelf maken

Dit heb ik gebruikt:

  • 2 cups Sourdough starter
  • 2/3 cup water
  • 1/2 teaspoon gist (korrels)
  • 3 cups bloem (gewone)
  • 1 cup speltvolkoren
  • 2 teaspoons zout

Zo maakte ik het:

  • Meng alle ingrediënten in een grote kom door elkaar.
  • Kneed er een deeg van, eventueel met je keukenmachine of deeghaken van je mixer.
  • Haal het deeg uit de kom, bestuif de kom met bloem en leg het deeg terug in de kom.
  • Dek de kom af met een natgemaakte doek.
  • Laat het deeg zeker twee uren rijzen op een warme, tochtvrije plek. De oven is hier uitermate geschikt voor.
  • Kneed het deeg een paar maal door en vorm er een brood van.
  • Leg het op een plaat of schaal en zet hem een nacht in de koelkast.
  • Haal het deeg de volgende dag uit de koelkast en verwarm de oven voorop 200 graden Celcius.
  • Kerf het brood op een paar plaatsen in met een scherp mes.
  • Bak het brood in 30 minuten gaar. Bij kleine bolletjes tussen de 15 en 20 minuten.

 

Ook lekker:

  • 9 recepten voor een luxe feestelijk zelfgemaakt vrolijk kerst ontbijt
    9 recepten voor een luxe feestelijk zelfgemaakt vrolijk…
  • Peperkoek huisje zelf maken een uitdaging
    Peperkoek huisje zelf maken een uitdaging
  • Rode bieten pasta zelf maken
    Rode bieten pasta zelf maken
  • Hapje recept haring in dille-roomsaus vrijdag visdag
    Hapje recept haring in dille-roomsaus vrijdag visdag
  • Surf and Turf hamburger met krab - Vrijdag Visdag
    Surf and Turf hamburger met krab - Vrijdag Visdag
  • 9 snacks voor kerst om zelf te maken
    9 snacks voor kerst om zelf te maken
  • Snack dip met makreel #vetgoed
    Snack dip met makreel #vetgoed
  • Krokant gebakken schol met een stamppot van prei en aardappel
    Krokant gebakken schol met een stamppot van prei en…
  • 11 groentegerechten voor het kerstdiner
    11 groentegerechten voor het kerstdiner

Deel dit op:

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Meer
  • Print
  • E-mail
  • Tumblr

Gerelateerd

Summary
recipe image
Recept naam
Sourdough brood zelf maken
Gepost op
2011-06-04
Gemiddelde waardering
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)


Reageer

« Sourdough starter, zelf maken (zuurdesem)
Ik heb iets, met brood »

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Welkom!

Welkom bij Es' Factory!
Moeder. Kookgek. Verzamelt kookboeken. Autodidact. Kritisch. Indische achtergrond. Creatief. Back to Basic. Zelf doen. Zelf maken. Fotografie. Eten. Dieren. Zorgzaam. Principes. Serieus. Onconventioneel. Geen schroom. Bloggen. Lees verder…

Nieuwsbrief van Es ontvangen? Schrijf je in!

Es houdt ook niet van spam, dus we houden het netjes.

Abonnement op dit blog?

Voer je e-mailadres in om je in te schrijven op dit blog en e-mailmeldingen te ontvangen van nieuwe berichten.

Voeg je bij 2.872 andere abonnees

Budget!

Spaghetti met gerookte haring en citroen

Spaghetti met gerookte haring en citroen

Ei rode biet salade met walnoten en bieslook

Ei rode biet salade met walnoten en bieslook

Categorieen

Bloglovin

Lid van:

mytastenld.com

FoodGawker

My foodgawker gallery

Op datum

Hapjes om niet te missen

Snack dip met makreel #vetgoed

Snack dip met makreel #vetgoed

9 snacks voor kerst om zelf te maken

9 snacks voor kerst om zelf te maken

Volg mij op Facebook

Volg mij op Facebook

Latest and greatest

Spaghetti met gerookte haring en citroen

Spaghetti met gerookte haring en citroen

Snack dip met makreel #vetgoed

Snack dip met makreel #vetgoed

Krokant gebakken schol met een stamppot van prei en aardappel

Krokant gebakken schol met een stamppot van prei en aardappel

Peperkoek huisje zelf maken

Peperkoek huisje zelf maken een uitdaging

9 snacks voor kerst om zelf te maken

9 snacks voor kerst om zelf te maken

Copyright © 2023 · Divine theme by Restored 316

Copyright © 2023 · Divine Theme on Genesis Framework · WordPress · Log in

Beheer cookie toestemming
Wij gebruiken cookies om onze website en onze service te optimaliseren.
Functioneel Altijd actief
De technische opslag of toegang is strikt noodzakelijk voor het legitieme doel het gebruik mogelijk te maken van een specifieke dienst waarom de abonnee of gebruiker uitdrukkelijk heeft gevraagd, of met als enig doel de uitvoering van de transmissie van een communicatie over een elektronisch communicatienetwerk.
Voorkeuren
De technische opslag of toegang is noodzakelijk voor het legitieme doel voorkeuren op te slaan die niet door de abonnee of gebruiker zijn aangevraagd.
Statistieken
De technische opslag of toegang die uitsluitend voor statistische doeleinden wordt gebruikt. De technische opslag of toegang die uitsluitend wordt gebruikt voor anonieme statistische doeleinden. Zonder dagvaarding, vrijwillige naleving door uw Internet Service Provider, of aanvullende gegevens van een derde partij, kan informatie die alleen voor dit doel wordt opgeslagen of opgehaald gewoonlijk niet worden gebruikt om je te identificeren.
Marketing
De technische opslag of toegang is nodig om gebruikersprofielen op te stellen voor het verzenden van reclame, of om de gebruiker op een website of over verschillende websites te volgen voor soortgelijke marketingdoeleinden.
Beheer opties Beheer diensten Beheer leveranciers Lees meer over deze doeleinden
Bekijk voorkeuren
{title} {title} {title}