• Contact
  • Disclaimer
  • Cookiebeleid (EU)

Es' Factory

Eten. Zelf maken.

  • Home
  • Recepten
    • Budget
    • Brood
    • Groenten
    • Aardappelen
    • Lunch
    • Hapjes en Snacks
    • Wereldgerechten
    • Feestelijk
    • BBQ
    • Ei gerechten
    • Dranken :: Cocktails
    • Feestelijk
    • Fruit
    • Es goes Masterchef
    • Gevogelte
    • Groenten
    • Hapjes en Snacks
    • Marinades
    • Kliekjes
    • Lamsvlees en Schapenvlees
    • Kaas
    • Ontbijt
  • Over Es
    • Projecten
    • Pumbaa
  • Weekmenu’s
Je bent hier: Home / Echt Eten / Brood / Sourdough starter, zelf maken (zuurdesem)

Brood Echt Eten Es vertelt, bespreekt en neemt waar Missies Recepten Voorraad maken

Sourdough starter, zelf maken (zuurdesem)

IMG_9216

In het Frans praat men over levain, in het Engels over sourdough en in het Italiaans over madre. De Duitsers praten over een Sauerteig. Een ‘zetsel’ wordt gemaakt van bloem, water en bakkersgist en het mengsel laat men zoals desem fermenteren gedurende een bepaalde tijd bij een bepaalde temperatuur. In onder andere Frankrijk en Amerika wordt een zetsel “poolish” genoemd en in het Engels praat men over een “sponge”. In het Italiaans heeft men het over biga en in het Duits praat men over een “Hefestück”.

(Bron Wikipedia)

Overal op het Internet zijn pagina’s waar wordt uitgelegd hoe je een starter maakt. Maar ik doe het hier ook. Gewoon, omdat het kan.

Het is namelijk heel simpel. Heel. Simpel.

Neem een kopje bloem. Neem gewone bloem. Het is geen chique toestand. En neem een kopje water. Uit de kraan. Roer dit door elkaar, het moet ongeveer zo dik zijn als pannenkoekenbeslag. (Eventueel kun je hier een beetje vals spelen. Doe dan een heel klein snufje gistkorrels door het mengsel. Een mespuntje.)

Zet het mengsel gezellig op je aanrecht. Dek het niet af. Laat dit een dag staan. Leg voor dat je naar bed gaat losjes een stukje plastic folie op.

Roer het de volgende dag even door. Het moet al een beetje bubbelen. Laat staan, eventueel afgedekt met een stukje plastic folie.

De volgende dag ga je het mengsel voeden. Een half kopje bloem met een half kopje water. Roer het door je mengsel. Laat het daarna met rust.

De dag er na haal je één kopje uit het mengsel. Daar kun je eventueel al een brood mee bakken. Of je gooit het weg. Sourdough wordt beter naarmate hij langer heeft mogen staan. Doe er weer een half kopje bloem en half kopje water bij. Roer het goed door.

Je kunt het op je aanrecht laten staan, dan wil je starter graag iedere dag gevoed worden. Haal er één kopje van af en vul het weer aan met een half kopje bloem en half kopje water.

Je kunt hem ook in de koelkast bewaren. Dan hoeft de starter maar iedere drie dagen gevoed te worden.

Handig: Bewaar je starter in een weckpot, zonder de rubberen ring. Zo komt er lucht bij, maar er kan geen rommel in vallen.

Sourdough ruikt een beetje zurig en er komt een laagje bruin/ grijs water op te staan. Dat hoort zo. Roer het gewoon terug in het mengsel.

Ook lekker:

  • Privacyverklaring
    Privacyverklaring
  • 9 recepten voor een luxe feestelijk zelfgemaakt vrolijk kerst ontbijt
    9 recepten voor een luxe feestelijk zelfgemaakt vrolijk…
  • Rode bieten pasta zelf maken
    Rode bieten pasta zelf maken
  • 9 snacks voor kerst om zelf te maken
    9 snacks voor kerst om zelf te maken
  • Peperkoek huisje zelf maken een uitdaging
    Peperkoek huisje zelf maken een uitdaging
  • Snack dip met makreel #vetgoed
    Snack dip met makreel #vetgoed
  • 11 groentegerechten voor het kerstdiner
    11 groentegerechten voor het kerstdiner
  • Krokant gebakken schol met een stamppot van prei en aardappel
    Krokant gebakken schol met een stamppot van prei en…
  • Hapje recept haring in dille-roomsaus vrijdag visdag
    Hapje recept haring in dille-roomsaus vrijdag visdag

Deel dit op:

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Meer
  • Print
  • E-mail
  • Tumblr

Gerelateerd


Reageer

« Chocolade ijs zelf maken
Sourdough brood zelf maken »

Geef een antwoord Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Welkom!

Welkom bij Es' Factory!
Moeder. Kookgek. Verzamelt kookboeken. Autodidact. Kritisch. Indische achtergrond. Creatief. Back to Basic. Zelf doen. Zelf maken. Fotografie. Eten. Dieren. Zorgzaam. Principes. Serieus. Onconventioneel. Geen schroom. Bloggen. Lees verder…

Nieuwsbrief van Es ontvangen? Schrijf je in!

Es houdt ook niet van spam, dus we houden het netjes.

Abonnement op dit blog?

Voer je e-mailadres in om je in te schrijven op dit blog en e-mailmeldingen te ontvangen van nieuwe berichten.

Voeg je bij 2.868 andere abonnees

Budget!

Ei rode biet salade met walnoten en bieslook

Ei rode biet salade met walnoten en bieslook

Pittige Indische eieren recept

Pittige Indische eieren recept telor petis

Categorieen

Bloglovin

Lid van:

mytastenld.com

FoodGawker

My foodgawker gallery

Top 20 blogs

Top list 20 Food Blogs

Op datum

Hapjes om niet te missen

Snack dip met makreel #vetgoed

Snack dip met makreel #vetgoed

9 snacks voor kerst om zelf te maken

9 snacks voor kerst om zelf te maken

Volg mij op Facebook

Volg mij op Facebook

Latest and greatest

Snack dip met makreel #vetgoed

Snack dip met makreel #vetgoed

Krokant gebakken schol met een stamppot van prei en aardappel

Krokant gebakken schol met een stamppot van prei en aardappel

Peperkoek huisje zelf maken

Peperkoek huisje zelf maken een uitdaging

9 snacks voor kerst om zelf te maken

9 snacks voor kerst om zelf te maken

11 groentegerechten voor het kerstdiner

11 groentegerechten voor het kerstdiner

Copyright © 2022 · Divine theme by Restored 316

Copyright © 2022 · Divine Theme on Genesis Framework · WordPress · Log in

Beheer cookie toestemming
Wij gebruiken cookies om onze website en onze service te optimaliseren.
Functioneel Altijd actief
De technische opslag of toegang is strikt noodzakelijk voor het legitieme doel het gebruik mogelijk te maken van een specifieke dienst waarom de abonnee of gebruiker uitdrukkelijk heeft gevraagd, of met als enig doel de uitvoering van de transmissie van een communicatie over een elektronisch communicatienetwerk.
Voorkeuren
De technische opslag of toegang is noodzakelijk voor het legitieme doel voorkeuren op te slaan die niet door de abonnee of gebruiker zijn aangevraagd.
Statistieken
De technische opslag of toegang die uitsluitend voor statistische doeleinden wordt gebruikt. De technische opslag of toegang die uitsluitend wordt gebruikt voor anonieme statistische doeleinden. Zonder dagvaarding, vrijwillige naleving door uw Internet Service Provider, of aanvullende gegevens van een derde partij, kan informatie die alleen voor dit doel wordt opgeslagen of opgehaald gewoonlijk niet worden gebruikt om je te identificeren.
Marketing
De technische opslag of toegang is nodig om gebruikersprofielen op te stellen voor het verzenden van reclame, of om de gebruiker op een website of over verschillende websites te volgen voor soortgelijke marketingdoeleinden.
Beheer opties Beheer diensten Beheer leveranciers Lees meer over deze doeleinden
Bekijk voorkeuren
{title} {title} {title}
loading Annuleren
Bericht niet verstuurd - controleer je e-mailadres!
E-mail-controle mislukt, probeer het opnieuw
Helaas, je blog kan geen berichten per e-mail delen.