In het Frans praat men over levain, in het Engels over sourdough en in het Italiaans over madre. De Duitsers praten over een Sauerteig. Een ‘zetsel’ wordt gemaakt van bloem, water en bakkersgist en het mengsel laat men zoals desem fermenteren gedurende een bepaalde tijd bij een bepaalde temperatuur. In onder andere Frankrijk en Amerika wordt een zetsel “poolish” genoemd en in het Engels praat men over een “sponge”. In het Italiaans heeft men het over biga en in het Duits praat men over een “Hefestück”.
(Bron Wikipedia)
Overal op het Internet zijn pagina’s waar wordt uitgelegd hoe je een starter maakt. Maar ik doe het hier ook. Gewoon, omdat het kan.
Het is namelijk heel simpel. Heel. Simpel.
Neem een kopje bloem. Neem gewone bloem. Het is geen chique toestand. En neem een kopje water. Uit de kraan. Roer dit door elkaar, het moet ongeveer zo dik zijn als pannenkoekenbeslag. (Eventueel kun je hier een beetje vals spelen. Doe dan een heel klein snufje gistkorrels door het mengsel. Een mespuntje.)
Zet het mengsel gezellig op je aanrecht. Dek het niet af. Laat dit een dag staan. Leg voor dat je naar bed gaat losjes een stukje plastic folie op.
Roer het de volgende dag even door. Het moet al een beetje bubbelen. Laat staan, eventueel afgedekt met een stukje plastic folie.
De volgende dag ga je het mengsel voeden. Een half kopje bloem met een half kopje water. Roer het door je mengsel. Laat het daarna met rust.
De dag er na haal je één kopje uit het mengsel. Daar kun je eventueel al een brood mee bakken. Of je gooit het weg. Sourdough wordt beter naarmate hij langer heeft mogen staan. Doe er weer een half kopje bloem en half kopje water bij. Roer het goed door.
Je kunt het op je aanrecht laten staan, dan wil je starter graag iedere dag gevoed worden. Haal er één kopje van af en vul het weer aan met een half kopje bloem en half kopje water.
Je kunt hem ook in de koelkast bewaren. Dan hoeft de starter maar iedere drie dagen gevoed te worden.
Handig: Bewaar je starter in een weckpot, zonder de rubberen ring. Zo komt er lucht bij, maar er kan geen rommel in vallen.
Sourdough ruikt een beetje zurig en er komt een laagje bruin/ grijs water op te staan. Dat hoort zo. Roer het gewoon terug in het mengsel.
Geef een reactie