Niet dat ik een echt recept heb. Dat kan ook niet. Wanneer ik kook gaat veel op de automatische piloot. Ik moet er ook niet aan denken dat ik elke dag een recept nodig heb om iets op tafel te zetten.
Ik ben niet van de werkverschaffing.
Enfin.
Ik heb een ‘haat liefde’ verhouding met asperges. De witte vind ik te veel werk en te veel schillen op mijn aanrecht. Wanneer ik naar die berg schillen kijk vind ik het gewoon zonde. En ja, natuurlijk trek ik er een bouillon van, maar toch.
Nee. Geef mij maar die groene. Die haal ik bij de boer ‘op de Noord’. Dagvers. Zo van het land in mijn pan. Ok, niet jokken. Eerst liggen ze nog even in een bak in de schuur bij de boer. Maar ik word er blij van.
Enfin.
Hier heb ik ze met tagliatelle gemaakt. Niet te moeilijk. Wat spekjes uit gebakken. En neem nu eens niet die uit de supermarkt. Ga naar de markt en zoek een slager/ worstmaker die ambachtelijk gedroogd en gerookt spek heeft. Of bestel het via Internet. Hier is een link.
Koop een groot stuk, je kunt het prima bewaren en snij hier blokjes van. Een handje is meer dan genoeg voor vier personen.
Kiep het meeste vet van het spek weg, bak hier wat champignons in tot ze vocht loslaten. Schep de champignons eruit.
Verwarm een beetje olijfolie in dezelfde pan (ik hou niet van afwassen) en strooi wat bloem in de pan. Bak dit op zacht vuur. Een paar minuten ofzo. Ik heb de wekker niet gezet.
Schenk er melk bij en maak een dunne saus. Ik heb er ook een glas witte, droge wijn bij gedaan en een stuk gorgonzola.
Nu wat verse kruiden. Tijm en basilicum had ik. Verwarm de asperges, naar smaak, in de saus. Doe de champignons er weer bij en laat alles goed warm worden.
Schep het over de gare tagliatelle, maal er nog wat peper over en serveer direct.
Geef een reactie