• Contact
  • Disclaimer
  • Cookiebeleid (EU)

Es' Factory

Eten. Zelf maken.

  • Home
  • Recepten
    • Budget
    • Brood
    • Groenten
    • Aardappelen
    • Lunch
    • Hapjes en Snacks
    • Wereldgerechten
    • Feestelijk
    • BBQ
    • Ei gerechten
    • Dranken :: Cocktails
    • Feestelijk
    • Fruit
    • Es goes Masterchef
    • Gevogelte
    • Groenten
    • Hapjes en Snacks
    • Marinades
    • Kliekjes
    • Lamsvlees en Schapenvlees
    • Kaas
    • Ontbijt
  • Over Es
    • Projecten
    • Pumbaa
  • Weekmenu’s
Je bent hier: Home / Recepten / Missies / Het stokje van het Foodblogevent

Missies Recepten

Het stokje van het Foodblogevent

IMG_9931

Het stokje van het Foodblogevent

Ik vond het een hele eer. En wat een geweldige foodblogs zijn er op het wereldwijdeweb.

Zes heel leuke recepten met een gerookt ingrediënt. Het onderwerp “Waar rook is, is vuur”, is gekomen door de chipotle die ik vond op het Internet.

Heel mijn groententuin en potten met allerlei pepers ben ik begonnen te kweken door een fles ‘Raspberry sauce with Chipotle’. Ooit eens toegestuurd gekregen door een aardige dame. Ik werd compleet verliefd op het zoete, zurige en peperige van de saus. Ik moest eerst wel even kijken wat nu precies een chipotle was. Kort gezegd: Een rijpe, vlezige jalapeño die als laatste geoogst wordt en al een deel van zijn vocht heeft verloren wordt gerookt tot zijn velletje bruin/ zwart is en verrimpeld. In Mexico is de chipotle populair. En Amerikanen maakten kennis met de chipotle door de Mexicanen die hem meenamen.

Ik denk dat ze gerookt werden om ze langer houdbaar te maken. Net zoals andere waren worden gerookt om ze langer houdbaar te maken. De jalapeño houdt wel zijn scherpte maar nu met een stevige rooksmaak.

Nadat de fles met Raspberry met Chipotle saus op was wist ik het zeker. Ik moest en zou dat ook maken. Zelf. Natuurlijk.
Op zoek naar de chipotle kwam ik er achter dat hij (destijds, het is al twee jaren geleden) in Nederland niet verkrijgbaar was. Met veel enthousiasme besloot ik dan maar de jalapeño pepers zelf te kweken, te oogsten en vervolgens te roken. Zoals ik al zei: Ik ben al twee jaren bezig. De pepers die ik vorig jaar te laat zaaide gaven geen pepers. Hier het verhaal.
Dit jaar gaat het beter al zijn de plantjes niet erg groot en is het niet heel erg zonnig. Maar er zitten flink wat bloemen in.

Omdat het in mijn hoofd bleef rondspoken bleef ik toch op zoek naar chipotle. Ik zag in mei dit jaar een blog post van Eetschrijver waar een link staat om ze te bestellen. Toen stonden mijn planten al (weer). En na wat rondkijken op de site waar ik mijn peperzaden had besteld zag ik tot mijn grote vreugde dat ze daar ook verkocht werden. Drie zakjes besteld. Direct. Volgens mij de laatste drie, want ik kan ze al een tijdje niet bestellen.

Ik heb er chiptole in adobesaus van gemaakt. De saus is zo te gebruiken maar je kunt er van alles mee maken. Mayonaise gemengd met een fijngehakte chipotle uit de adobesaus, salsa’s, marinades, dressings en natuurlijk mijn geliefde Frambozensaus met Chipotle. Waar ik eerst weer frambozenazijn voor moest maken.

“Waar rook is, is vuur” is mijn eigen ode aan deze gerookte peper. Rooksmaak en vuur in één.

Enfin.

De inzendingen zijn heel leuke recepten die ik allemaal eens uit wil proberen. Niets leukers dan zoveel inspiratie te krijgen van de recepten van anderen. Zo zond Winny een vegetarische quiche in. Wat een goed idee om het spek te vervangen door gerookte tofu. Dat rokerige hoort echt bij een quiche. Nu heb ik natuurlijk ook weer het plan opgevat om zelf tofu te gaan roken.

Marsepein kwam met een aardappelterrine waar het water me nog steeds van in de mond loopt. De gerookte zalm lijkt me een heerlijke combinatie op een warme zomerse dag. Die komen nog, is me beloofd.

De sticky ribs van Silke deden me bijna aan het scherm van mijn laptop likken. Ik vind alles dat bereid is met het bot eraan gewoon heel erg lekker. Misschien wel lekkerder dan zonder bot.

Zilte Zee zorgde er voor dat ik alvast mijn rookoven uit de schuur heb gehaald. Gerookte zalmforel, zelf gerookt. Er is weer een nieuwe missie geboren.

Gerry van GewoonLekkerGewoon maakte Makreelcreme-crostini met rauwkostsalsa. Die ga ik maken wanneer we weer eens veel gasten hebben. Wanneer we gaan trouwen bijvoorbeeld. *knipoog* Update volgt.

Last maar zeker niet least is Robin. Jeetje. Wat een werk heeft ze er van gemaakt. Het deed me denken aan mijn eigen missies. Met rode kaken van inspanning perse het willen maken. Linksom of rechtsom.
Robin maakte Thee gerookte eend uit Sichuan. Niet alleen was de zoektocht naar salpeter al een opgave, de eend moest eerst ontdooien, dan gemarineerd worden, overgoten worden met heet water, gedroogd worden, daarna gerookt worden, dan nog eens gestoomd worden en uiteindelijk in zijn geheel gefrituurd worden. Wow.
Robin: Ik wil me wel opofferen om de boutjes op te eten hoor!

Het stokje gaat naar Robin. Echt.
Ik vond het zo leuk om te lezen en het is zo bijzonder. Ook het feit dat ze hem om 3.22 uur nog op de site heeft gezet getuigd van heel veel passie. Of ik het zelf ooit zal maken weet ik niet. Ik denk dat een goede Chinees in de buurt een iets meer voor de hand liggende optie is.

Ook lekker:

  • Surf and Turf hamburger met krab - Vrijdag Visdag
    Surf and Turf hamburger met krab - Vrijdag Visdag
  • Snack dip met makreel #vetgoed
    Snack dip met makreel #vetgoed
  • Peperkoek huisje zelf maken een uitdaging
    Peperkoek huisje zelf maken een uitdaging
  • Hapje recept haring in dille-roomsaus vrijdag visdag
    Hapje recept haring in dille-roomsaus vrijdag visdag
  • Krokant gebakken schol met een stamppot van prei en aardappel
    Krokant gebakken schol met een stamppot van prei en…
  • 9 snacks voor kerst om zelf te maken
    9 snacks voor kerst om zelf te maken
  • Rode bieten pasta zelf maken
    Rode bieten pasta zelf maken
  • 9 recepten voor een luxe feestelijk zelfgemaakt vrolijk kerst ontbijt
    9 recepten voor een luxe feestelijk zelfgemaakt vrolijk…
  • 11 groentegerechten voor het kerstdiner
    11 groentegerechten voor het kerstdiner

Deel dit op:

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Meer
  • Print
  • E-mail
  • Tumblr

Gerelateerd


3 Reacties

« Drie pubers en een broer extra te eten
Cameraloos »

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Welkom!

Welkom bij Es' Factory!
Moeder. Kookgek. Verzamelt kookboeken. Autodidact. Kritisch. Indische achtergrond. Creatief. Back to Basic. Zelf doen. Zelf maken. Fotografie. Eten. Dieren. Zorgzaam. Principes. Serieus. Onconventioneel. Geen schroom. Bloggen. Lees verder…

Nieuwsbrief van Es ontvangen? Schrijf je in!

Es houdt ook niet van spam, dus we houden het netjes.

Abonnement op dit blog?

Voer je e-mailadres in om je in te schrijven op dit blog en e-mailmeldingen te ontvangen van nieuwe berichten.

Voeg je bij 2.869 andere abonnees

Budget!

Ei rode biet salade met walnoten en bieslook

Ei rode biet salade met walnoten en bieslook

Pittige Indische eieren recept

Pittige Indische eieren recept telor petis

Categorieen

Bloglovin

Lid van:

mytastenld.com

FoodGawker

My foodgawker gallery

Top 20 blogs

Top list 20 Food Blogs

Op datum

Hapjes om niet te missen

Snack dip met makreel #vetgoed

Snack dip met makreel #vetgoed

9 snacks voor kerst om zelf te maken

9 snacks voor kerst om zelf te maken

Volg mij op Facebook

Volg mij op Facebook

Latest and greatest

Snack dip met makreel #vetgoed

Snack dip met makreel #vetgoed

Krokant gebakken schol met een stamppot van prei en aardappel

Krokant gebakken schol met een stamppot van prei en aardappel

Peperkoek huisje zelf maken

Peperkoek huisje zelf maken een uitdaging

9 snacks voor kerst om zelf te maken

9 snacks voor kerst om zelf te maken

11 groentegerechten voor het kerstdiner

11 groentegerechten voor het kerstdiner

Copyright © 2022 · Divine theme by Restored 316

Copyright © 2022 · Divine Theme on Genesis Framework · WordPress · Log in

Beheer cookie toestemming
Wij gebruiken cookies om onze website en onze service te optimaliseren.
Functioneel Altijd actief
De technische opslag of toegang is strikt noodzakelijk voor het legitieme doel het gebruik mogelijk te maken van een specifieke dienst waarom de abonnee of gebruiker uitdrukkelijk heeft gevraagd, of met als enig doel de uitvoering van de transmissie van een communicatie over een elektronisch communicatienetwerk.
Voorkeuren
De technische opslag of toegang is noodzakelijk voor het legitieme doel voorkeuren op te slaan die niet door de abonnee of gebruiker zijn aangevraagd.
Statistieken
De technische opslag of toegang die uitsluitend voor statistische doeleinden wordt gebruikt. De technische opslag of toegang die uitsluitend wordt gebruikt voor anonieme statistische doeleinden. Zonder dagvaarding, vrijwillige naleving door uw Internet Service Provider, of aanvullende gegevens van een derde partij, kan informatie die alleen voor dit doel wordt opgeslagen of opgehaald gewoonlijk niet worden gebruikt om je te identificeren.
Marketing
De technische opslag of toegang is nodig om gebruikersprofielen op te stellen voor het verzenden van reclame, of om de gebruiker op een website of over verschillende websites te volgen voor soortgelijke marketingdoeleinden.
Beheer opties Beheer diensten Beheer leveranciers Lees meer over deze doeleinden
Bekijk voorkeuren
{title} {title} {title}