• Contact
  • Disclaimer
  • Cookiebeleid (EU)

Es' Factory

Eten. Zelf maken.

  • Home
  • Recepten
    • Budget
    • Brood
    • Groenten
    • Aardappelen
    • Lunch
    • Hapjes en Snacks
    • Wereldgerechten
    • Feestelijk
    • BBQ
    • Ei gerechten
    • Dranken :: Cocktails
    • Feestelijk
    • Fruit
    • Es goes Masterchef
    • Gevogelte
    • Groenten
    • Hapjes en Snacks
    • Marinades
    • Kliekjes
    • Lamsvlees en Schapenvlees
    • Kaas
    • Ontbijt
  • Over Es
    • Projecten
    • Pumbaa
  • Weekmenu’s
Je bent hier: Home / Es vertelt, bespreekt en neemt waar / KookBoeken / Ouderwetsche kookboeken

KookBoeken

Ouderwetsche kookboeken

Ouderwetsche kookboeken

Ouderwetsche kookboeken

Ik heb veel kookboeken. Heel veel. Maar nooit te veel. Ik kan er uren in lezen, kijken en bladeren.
Twintig jaren geleden is het begonnen. Op kamers in Amsterdam en met vijfhonderd gulden per maand moest ik wel echt leren koken. Ik kocht goedkope kookboekjes en ik bleef ze kopen. Koken deed ik ook wel, maar ik bemerkte dat ik vooral de boekjes las in plaats de recepten te gebruiken om mee te koken. Ik las ze als romannetjes.

Van lieverlee verschoof mijn interesse naar andere kookboeken. De stapels kleine kookboekjes van Anne Wilson, Tapas maken, Fingerfood en wereldkeukens verschoven langzaam achter in de kast om plaats te maken voor boeken over inmaakmethodes, de boeken van Wannee, de scheepskeuken, charcuterie en kookboeken van honderd jaren geleden.

De foto’s zijn van een kookboek van de Haagsche Huishoudschool uit 1893. Het staat vol met spelling waarvan ik het bestaan niet eens wist. (Nu ben ik ook piepjong, natuurlijk.) Meervoud van vla is ‘vladen’. Kijk. Dat is nog eens spelling.

Het is prachtig om te zien hoe onze eetcultuur is veranderd. En ook onze technieken. Het boek vermeld een recept voor ingelegde eieren. Ingemaakt met één kilogram ongebluste kalk. Het wordt misschien nog eens een missie. Ook ga je beseffen dat sommige apparaten in je keuken helemaal niet bestonden. De koelkast was letterlijk een ijskast met stukken ijs.

“Door verschillende autoriteiten op het gebied der hygiëne wordt fabrieksmatig ijs in den regel aanbevolen boven natuurlijk ijs, omdat dit laatste bij inwendig gebruik tot ernstige ongevallen aanleiding kan geven. Het is daarom raadzaam om ijs alleen te gebruiken zonder onmiddelijke aanraking met spijzen en dranken zooals onder meer in ijskasten en bij het maken van vanille-ijs enz. geschiedt.”

Onderstaand recept vermeld ‘dikke melk’. En voor zover ik weet is het niets anders dan yoghurt, maar dat woord bestond toen nog niet, vermoed ik.

IMG_9927

Ik blader en mijmer nog even verder.

PS De polenta op de eerste foto kan ook worden gemaakt met boekweitmeel.

Ook lekker:

  • Krokant gebakken schol met een stamppot van prei en aardappel
    Krokant gebakken schol met een stamppot van prei en…
  • 9 recepten voor een luxe feestelijk zelfgemaakt vrolijk kerst ontbijt
    9 recepten voor een luxe feestelijk zelfgemaakt vrolijk…
  • Hapje recept haring in dille-roomsaus vrijdag visdag
    Hapje recept haring in dille-roomsaus vrijdag visdag
  • Privacyverklaring
    Privacyverklaring
  • Peperkoek huisje zelf maken een uitdaging
    Peperkoek huisje zelf maken een uitdaging
  • Snack dip met makreel #vetgoed
    Snack dip met makreel #vetgoed
  • Rode bieten pasta zelf maken
    Rode bieten pasta zelf maken
  • 9 snacks voor kerst om zelf te maken
    9 snacks voor kerst om zelf te maken
  • Spaghetti met gerookte haring en citroen
    Spaghetti met gerookte haring en citroen

Deel dit op:

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Meer
  • Print
  • E-mail
  • Tumblr

Gerelateerd


12 Reacties

« Pubers… *zucht*
Foodblogevent, juli 2011 »

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Welkom!

Welkom bij Es' Factory!
Moeder. Kookgek. Verzamelt kookboeken. Autodidact. Kritisch. Indische achtergrond. Creatief. Back to Basic. Zelf doen. Zelf maken. Fotografie. Eten. Dieren. Zorgzaam. Principes. Serieus. Onconventioneel. Geen schroom. Bloggen. Lees verder…

Nieuwsbrief van Es ontvangen? Schrijf je in!

Es houdt ook niet van spam, dus we houden het netjes.

Abonnement op dit blog?

Voer je e-mailadres in om je in te schrijven op dit blog en e-mailmeldingen te ontvangen van nieuwe berichten.

Voeg je bij 2.872 andere abonnees

Budget!

Spaghetti met gerookte haring en citroen

Spaghetti met gerookte haring en citroen

Ei rode biet salade met walnoten en bieslook

Ei rode biet salade met walnoten en bieslook

Categorieen

Bloglovin

Lid van:

mytastenld.com

FoodGawker

My foodgawker gallery

Op datum

Hapjes om niet te missen

Snack dip met makreel #vetgoed

Snack dip met makreel #vetgoed

9 snacks voor kerst om zelf te maken

9 snacks voor kerst om zelf te maken

Volg mij op Facebook

Volg mij op Facebook

Latest and greatest

Spaghetti met gerookte haring en citroen

Spaghetti met gerookte haring en citroen

Snack dip met makreel #vetgoed

Snack dip met makreel #vetgoed

Krokant gebakken schol met een stamppot van prei en aardappel

Krokant gebakken schol met een stamppot van prei en aardappel

Peperkoek huisje zelf maken

Peperkoek huisje zelf maken een uitdaging

9 snacks voor kerst om zelf te maken

9 snacks voor kerst om zelf te maken

Copyright © 2023 · Divine theme by Restored 316

Copyright © 2023 · Divine Theme on Genesis Framework · WordPress · Log in

Beheer cookie toestemming
Wij gebruiken cookies om onze website en onze service te optimaliseren.
Functioneel Altijd actief
De technische opslag of toegang is strikt noodzakelijk voor het legitieme doel het gebruik mogelijk te maken van een specifieke dienst waarom de abonnee of gebruiker uitdrukkelijk heeft gevraagd, of met als enig doel de uitvoering van de transmissie van een communicatie over een elektronisch communicatienetwerk.
Voorkeuren
De technische opslag of toegang is noodzakelijk voor het legitieme doel voorkeuren op te slaan die niet door de abonnee of gebruiker zijn aangevraagd.
Statistieken
De technische opslag of toegang die uitsluitend voor statistische doeleinden wordt gebruikt. De technische opslag of toegang die uitsluitend wordt gebruikt voor anonieme statistische doeleinden. Zonder dagvaarding, vrijwillige naleving door uw Internet Service Provider, of aanvullende gegevens van een derde partij, kan informatie die alleen voor dit doel wordt opgeslagen of opgehaald gewoonlijk niet worden gebruikt om je te identificeren.
Marketing
De technische opslag of toegang is nodig om gebruikersprofielen op te stellen voor het verzenden van reclame, of om de gebruiker op een website of over verschillende websites te volgen voor soortgelijke marketingdoeleinden.
Beheer opties Beheer diensten Beheer leveranciers Lees meer over deze doeleinden
Bekijk voorkeuren
{title} {title} {title}